10/22/2014

28 dní podľa A. Mačingovej

Zelená fazuľka, minútu sparená a premiešaná s  cesnakom
restovaným na olivovom oleji so škoricou, zasypané nízkotučným tvrdým syrom.


Ahoj všetkým,

najmä tí, ktorí sú s mojím blogom v kontakte na Facebooku vedia, že uplynulé dni, teda presne 4 týždne, t.j. presne 28 dní sa moje stravovanie nieslo v prísnych reguliach programu Antónie Mačingovej - Najedzte sa do štíhlosti.  Rada by som vám poreferovala, ako som dopadla, aké sú výsledky a čo ďalej. Šla som do toho tým, že všetko dodržím na 100%,  aby som program na svojom tele odskúšala a mohla sa s vami podeliť s výsledkom.

Chcem v úvode povedať, že nie som typ ženy vysadenej na diéty, nikdy som žiadnu nedržala.Odvždy som bacuľka a asi iná už nebudem, ale je rozdiel pevná bacuľka a rozkysnutá guľa. Na Mačingovú som zo všetkých strán počúvala veľa chvály, keď som sa ku knižke náhodne dostala u mojej svokry a prelistovala si ju, bolo rozhodnuté. Skúsim to. Zvolila som si k tomu pomerne široké publikum, zámerne, aby som nepovolila. 

Od prvého dňa to bolo skvelé. Veľa prirodzeného jedla. Normálneho jedla, viacmenej slovenských potravín. Žiadne hity tejto doby, žiadne smoothies, žiadny kokos so slamkou a podobne. Nič proti nim, ale mne smoothies nepríde ako prirodzená strava, i keď všetci teraz na ňom fičia a budem vyzerať ako sto rokov za opicami. Priniesla to moderna doba,  moderná technika. Mám rada na tanieri jedlo, ktoré požujem, je hmatateľné, viem, čo jem,  koľko toho zjem, koľko vládzem. Beriem to tak, že žijem na zemi, nie v raketopláne. To, čo sa pomixuje do smoothie a vypije, by sme nikdy tak rýchlo nepochrúmali, ako sa to vypije a mne to príde neprirodzené a neverím, že žalúdku je to prirodzené. Nebudem sa čudovať, keď vedci o pár rokov prinesú nové výsledky svojich výskumov v tomto smere. Možno si mnohí teraz ťukajú na hlavu, aká som spiatočnícka, som už taká, čo už so mnou? Netvrdím však že nikdy nie, iba som rezervovaná tradicionalistka, čo do jedla.  Možno aj preto mi tento program stravovania učaroval  -  jedla som veľa jabĺk, orechov, cvikle a cukiny, ktoré priam dozrievajú - rovno tu u nás. Tiež veľa mrkvy, zeleru, kalerábu, hrášku, zelenej fazuľky, cesnaku, cibule a petržlenu. Slovenskú bryndzu s nasucho upečenými bielkami od miestnych sliepok - mňam! Nejaká ta biela treska, tuniak, morčacie, kuracie mäso. Dvakrát po 2 sójové rožky s medom a orechami - keď si pečivo prihrejete/pripečiete na grile, alebo v rúre, neverili by ste, aké je to chutné! Dva, či trikrát bezvaječné cestoviny. Zo sacharidov len toľko. Hrozienka, sušené slivky, biely jogurt.  Minula som 3 veľké poháre včelieho  medu a rovnaké množstvo fliaš olivového oleja. Všetko ochucované bylinkami z mojej záhrady, mletým čiernym korením, morskou soľou. Veľa vody, veľa mletej škorice. A zázvor. Čerstvá grepová šťava ráno nalačno. Raňajky na odbúranie chuti na sladké - banán na kolieska, 3 kiwi na kúsky, mletá škorica, mleté mandle alebo orechy a med  v jednej miske si ma úplne získali - niečo, čo by som si nikdy nedala dokopy, ale mi to ulahodilo a naozaj zafungovalo. Veľkou výhodou bolo, že mojim deťom Mačingovej jedlo  chutilo. Pripravovala som si ho pre seba, ale väčšinou sme ho jedli všetci. A ten najmenší, s ktorým som ešte doma, mi tanier vyjedal pravidelne. 

Verte mi, že hoci stále niečo musím vyhrýzať, zajedať a prekladať slané sladkým a podobne, počas programu som takéto nutkanie nemala, napriek veľkým odstupom jednotlivých porcií jedla. Mohla som sa každého jedla najesť bez obmedzenia množstva, najesť sa do sýta.  Počas programu som stihla dve krásne akcie - zámocký piknik aj Malý trh, na ktoré som vypekala, vyvárala - všetko bez väčších ťažkostí. Baví vás kuchyňa a jedlo a chcete pritom  zostať  štíhla?
Jedlo rozdajte, predajte, nakŕmte ním iných ☺

Prečo som na to doteraz neprišla? Na začiatku som sa odmerala, odvážila. To bola starosť mojej kamarátky, nechcela som tie hrozné čísla ani počuť, ani vidieť. Napíšem vám len čísla úbytkov:

ÚBYTKY
váha - mínus 6,1 kg
pás - mínus 6 cm
boky - mínus 6 cm
brucho - mínus 6 cm
stehno - mínus 2 cm
rameno - bez zmeny


Sú to iba čísla ale pridajte si k tomu  poznámky blízkych a známych o tom, že som schudla, dobre vyzerám a podobne. Ktorú ženu by to nepotešilo? Na FB sa ku mne pridali ďalšie ženy, viem minimálne o ôsmich, ktoré som podnietila, čo mi tiež robí veľkú radosť a držím im palce. Smiala som sa keď som sa dopočula, aký je  v našom meste v malom kníhkupectvo dopyt po knihách A. Mačingovej. 

Samozrejme,  čísla by neboli natoľko priaznivé,  keby som sa nehýbala. Začala som dva až trikrát  do týždňa jumpovať. Pýtate sa, čo to jest? V rytme nadupanej i pomalšej hudby skáčete, dupete, beháte do malej trampolíny, ktorá je počas hodiny len a len vaša. Okrem toho, že si na hodinu oddýchnete od detí, sa vybláznite dosýta a cítite ako vaše telo nadšene prikyvuje a ako vám ubúda tuk z pása a pevnejú lýtka. 

Ak chcete mať lepšiu predstavu, pustite si toto video:



Tie, čo ste z Bytče, Žiliny Rajca a okolia máte veľké šťastie, lebo tu nájdete toho najlepšie trénera jumpingu pod slnkom - viac informácií tu: 




V Bytči sme skvelá partia, aha, fotka z 1. výročia ☺ 
PS: Vždy skáčeme v polotme, pri takýchto disco svetielkach. 


Keď končí prvá hodina, a začína druhá a v herni sa strieda dokopy 40 cvičeniachtivých žien, v miestnosti je niečo elektrizujúce.

Ukážky niektorých jedál zo stravovacieho programu:

Mrkva dusená na olivovom oleji so skaramelizovanou cibuľou a rozmarínom. Dochutené sójovou omáčkou.

Cvikla prevarená strúhaná, zmiešaná so sterilizovaným hráškom a mrkvou bez šťavy (alebo uvarené), s kyslou uhorkou.
 Premiešané s olivovým olejom, soľou a čiernym mletým korením.  Podávať so strúhaným uvareným vajíčkom.

Mladá cukina so šupkou krajaná na väčšie kúsky, zapečená  v rúre na 200° s olivovým olejom, cesnakom, šalviou a nízkotučným syrom. Dochutené  parmezánom.

Biely jogurt s mletou škoricou, vlašskými orechami, zaliate medom. Ideálny olovrant pre hladošov.

Raňajkový detox: postrúhané jablká so šupkou, mrkva a vlašské orechy.
Zaliate medom, zasypané škoricou. Spolu s hrozienkami - tie opláchnuť v teplej vode, prípadne odmočiť.

Brokolica minútu sparená, uvarená v osolenej vode.
Hodená do panvice, kde sme orestovali na olivovom oleji plátky cesnaku. Podávame s nízkotučným syrom.



7 komentárov:

  1. Gratulujem, sama som nedockavo cakala na tvoje vysledky, ale uz fotky teba, ktore sa kde tu podchvilou, velmi striedmo objavili, hovorili vela, bolo vidno velke zmeny, hlavne v tvari...., ostatne si dufam postiskam osobne v piatok :* Som naozaj stastna s tebou, ze si to dokazala sama sebe hlavne, ze si namotivovala dalsie a hlavne seba...v stravovani, cviceni a ze sa citis pritom vsetkom skvelo a stastne, tak to je ten najvacsi benefit!!! A aj ked to nepotrebujem kvoli chudnutiu, tak kvoli detoxu a skuske, co to spravi so mnou, som slubila, ze to dam - na jar....♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Maruska dakujem ti. neboj nic,este stale ma je dost. ale energia v tele a v hlave je celkom ina ako vtedy. uz sa tesim do skoreho videnia ** ♥

      Odstrániť
  2. Woooou tak teda obdivujem taku pevnu vôľu. Ja aj keby som neviem ako chcela by som to nedokázala :-( Nikdy som síce žiadnu dietku ani nič podobne nedržala, lebo viem aka som a viem aj o jojo efektu, ten by mňa zabil :-))) Fotky ako vždy fantasticke a zeleninka, ach na tu nedopustim. Maj sa krásne a fandííím.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jaaaj ty moja "rezervovaná tradicionalistka, čo do jedla."...akoby si mi z duse prehovorila......velmi ti fandim.....receptuse super a fotecky abosolutne uzasne ako vzdy :).....tesim sa na dalsie tvoje referencie po dalsej 28-cke :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem Ti, Andrejka, že si ma k tejto strave trpezlivo dotískala :)

    Nie, nezhodila som kilá. Ale bruško mám o 8 cm menšie :) A hlavne, chutí mi to!!!

    Jedlá som si upravila dľa svojej chuti. Na cviklu nedám dopustiť! Robím si ju na cesnaku, s razcou, čiernym korením, troškou soli a kvapkou balzamika alebo citrónu. Doplním vajíčkom alebo nízkotučným syrom :)

    K zelerovým hranolkom, ktoré som roky poznala z čínskeho jedla, sa pridal ja manžel :)

    A k mrkve si pridávam aj varený petržlen. Pasujú k sebe. Petržlen som poznala hlavne z mäsových vývarov, alebo ako súčasť "kyslej pečenky," ako sa u nás hovorí hovädzej sviečkovej na kyslo. S mrkvou vytvará príjemný tandem :)

    Končím raňajkami. Aj keď mali byť, možno, na začiatku. Pretože... Sú skvelé! Miešam ku kivi a banánu aj jablko a pokrájaný grep. Samozrejme, med, škorica, vlašské orechy tam musia byť :) Lepšie raňajky nepoznám! A to som už, za mojich 59 rokov veraže všeličo jedla :)

    Ešte chcem k tým diétam. Pred vyše 5 rokmi som za cca 3 mesiace schudla 25 kilov vďaka ovocným a zeleninovým šťavám. A, samozrejme, ovociu a zelenine ako takej. Všetko v surovom stave. Stravovala som ss vtedy podľa knihy Dr. Roberta Morseho, Zázračná detoxikace. Po jednej dovolenke, za tým, som mala pár kíl späť. A do roka som pribrala 20 kíl.

    Jojo efekt? Nie. Skôr "myseľ efekt."

    Faktom je, teda, podľa mojich skúseností, že pokiaľ človek nezmení myslenie, môže rovno všetky stravovacie zmeny zabaliť. Tam je počiatok všetkých zmien. V mysli.

    Teším sa na svoje tešenie :) Úplne bez zábran a sebecky. Pretože v tom tešení sa!!! tkvie radosť a potešenie z môjho tela i duše :)



    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vdaka za clanok, od soboty sa s manzelom chystame zacat s dietovanim. Tesim sa na velke mnozstva zeleniny. A tie fotky ma navnadili este viac.


    http://theshortiesfashion.blogspot.co.uk/

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: