I keď máme jeseň v plnom prúde, ponúkam vám túto rýchlo pripravenú ideálnu zimnú polievku. Nízkokalorický a močopudný karfiol, ktorý vám síce presmradká domácnosť, pričom je potrebné v prvých minútach variť ho odokrytý, aby nespôsoboval plynnatosť. Tieto jeho neduhy mu však poľahky odpustíte, pri predstave, že je mimoriadne účinný v prevencii pred rakovinou hrubého čreva a obsahuje významné aminokyselíny s množstvom priaznivých účinkov pre naše telo. K tomu pripočítajte tonizujúce vlastnosti šafranu pravého, ktorý posilí váš žalúdok, aj krvný obeh, ukľudní nervy aj kašeľ. Celý krém, ak pridáte slamihu úzkolistú - rastie mi ešte v záhrade - získa jemnú mierne pikantnú sladkastokorenistú kari príchuť.
Karfiolový krém so šafranom /pre 3 osoby
Ingrediencie
- 1 karfiol (hlávka)
- 0,5 až 0,7 l kurací alebo zeleninový vývar
- 1 dcl smotana na šľahanie
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- slamiha úzkolistá - viazanička
- šafran pravý
- himalájska soľ, korenie štyroch chutí (podľa chuti)
Karfiol očistím, umyjem, porcujem na menšie hlavičky, ktoré varím domäkka vo vývare. Po zavarení pridám olej, bylinky, mleté korenie a soľ. Po uvarení rozmixujem na hladko a zjemním smotanou. Po zovretí vypínam.
Dobrú chuť!
himalajska sol? hmmmm ;)
OdpovedaťOdstrániťaj my mame radi, ja ale nemixujem a este pridavam zo dva zemiaciky, kvapku citrona a za lyzicku masla :)
áno, výborná narodeninová himalájska soľ od Marušky ♥ zabudla som uviesť oliváč, ďakujem za pripomienku :)
Odstrániťvyzerá výborne Andy. a ten tanieročok ♥
OdpovedaťOdstrániťdakujem Eli ****
Odstrániť