5/02/2015

Máj - bryndze čas



V tomto období si nejeden nadšenec pre dobré jedlo šťastne povzdychne: Máj - bryndze čas! Májová bryndza je najlepšia. Bryndzu a jedlá z nej si v našej domácnosti s chuťou doprajeme kedykoľvek je to možné. A nie len zato, že je to  produkt tradičný, lokálny, zdraviu ohromne svedčiaci a históriou overený.

Bačove placky:

  • 10 ks zemiakov (nie príliš vodnatých)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 3 polievkové lyžice strúhanky
  • sušená majoránka
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce
  • soľ podľa chuti
  • čerstvá ovčia bryndza
  • čerstvá pažítka


Zemiaky očistím, nastrúham, zmiešam s ostatnými ingredienciami. Z cesta lyžicou naberám a v rozpálenom oleji pečiem podlesníky. Upečené podlesníky ukladám na tanier vyložený papierovým obrúskom, ktorý vsaje prebytočný tuk. Podávam teplé s čerstvou ovčou bryndzou - môžete ju zjemniť  polievkovou lyžicou - dvomi pochúťkovej kyslej smotany. Výdatne zasypem pažítkou sekanou nadrobno. Drobné kocky škvarenej oravskej slaniny sú variabilné.  Dobrú chuť!

Ďalšie obľúbené jedlá z bryndze, ktoré som pridávala v minulom roku nájdete tu:



Behá mi po rozume, keď si spomeniem na bryndzové halušky, že sú to všetko jedlá, ktoré sa točia okolo identických surovín (bryndza, pažítka, zemiak, slanina) a predsa výsledok je vždy iný, chuťovo nezameniteľný a skvostný. Je to chuť slovenskej kuchyne. Chuť jedla, ktoré pred vás položila mama, či starká.  Chuť rodiny, spoločných chvíľ za jedným stolom.  Chuť domova a spomienok, ktoré nám nikto a nič nevezme. 



Jar 2015 v mojej fotografii:


















7 komentárov:

  1. Andrejka zdravím ťa, podlesníky sú u nas doma nie príliš často ale sú...a namiesto bryndze mam zvyk davať kyslú smotanu posypanu nasekanou petržlenovovu vňaťou. Keďže zmena je dobra skúsim aj takto s bryndzou. A fotky...suuuuper. Krásne dni prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka pozdravujem Ťa a ďakujem. Idem veru aj ja k Tebe nazrieť, čo je u vás nové. Ako ťa poznám, určite nezaháľaš, ani doma, ani v záhradke .

      Odstrániť
  2. Krásné jarní fotečky:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne to u Teba kvitne. Nádherné fotky.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adka tvoje fotky su nadherne, vzdy ma dostanu...ty si si asi zmylila povolanie :)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: