7/22/2015

Letný mišmaš


Využívajúc voľný deň a čas, kedy spia deti, píšem tento letný mišmaš, aby som sa s vami podelila o pár  kuchynských tipov na preskačku s fotkami horúceho leta, ako ho vidím cez môj hľadáčik.  Popíjam kávu, fotky sa už uploadujú a premýšľam, z ktorého konca začať. Nájdete si tu dva kompletné recepty a jeden skráteny, nezapísaný - po pamäti. Plus nejaké drobnosti na vyskúšanie.


1. Ovsené cookies so sušenou morušou 

Zúčastňujem sa výzvy Foodblogeri - Varíme s Alprom, vďaka čomu som poštovou zásielkou obdržala balík s bohatou nádielkou produktov Alpro a voľnou rukou pri kreovaní receptov s nádychom alternatívnej kuchyne. Začínam týmto receptom. Je určený tým, čo radi vyhrýzajú keksíky a hľadajú niečo menej kalorické a tiež tým, čo zbožňujú chuť kaše z ovsených vločiek. Ide o cookies z ovseného nápoja Alpro, osladené len dvomi lyžicami medu a sušenou bielou morušou. Jedli ste už sušené moruše? Sú sladké, aj kyselkavé, hutné ako najhustejšia želatína, chutia mi omnoho viac ako hrozienka, majú veľmi podobné využitie v kuchyni. Zaobstaráte si ich v obchodoch so zdravou výživou, môj obľúbený sa nachádza v Žiline na bulvári a kupujem si ich tam na váhu, spolu s morušami aj mandle, či sušenú židovskú čerešňu.

Zmiešajte spolu:
  • 150 g ovsených vločiek (klasika, nie instantné)
  • 70 g sušených bielych moruší
  • 200 ml ovseného nápoja Alpro
  • 150 g celozrnnej hladkej múky, napr. špaldovú
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2  polievkové lyžice včelieho medu
  • 1 čajovú lyžicu vanilkového extraktu
  • rovnaké množstvo mletej škorice
  • 100 g mäkkého masla (alebo 3 polievkové lyžice kokosového oleja)
  • 1 veľké vajce
  • štipka soli

Nechám túto zmes dobre odležať, aspoň 90 minút, aby vločky napučali, vstrebali tekutinu. Kedy-tedy premiešam. Potom  naberám pomocou dvoch polievkových lyžíc a na plech vyložený papierom na pečenie ukladám kôpky cesta. Cestom som celkovo naplnila dva plechy, počet cookies neznámy.
Pečú sa vo vyhriatej rúre - 190°C/ približne 15-20 minút. Do zlatista. Vnútri sú mäkké, vláčne, zvonku chrumkavé. Odležaním zmäknú. Ovsené vločky dodajú nezameniteľnú jemne nasládlu chuť, recept slobodne kombinujte s orieškami, či iným druhom sušeného ovocia.

Dobrú chuť!







2. Jemné donutky s polevou z bielej čokolády a kúskami jahôd

Podobné ako fašiangové šišky pripravené z kysnutého cesta, vykrajované a vyprážané v oleji. Letný šmrnc im dodáva toping z bielej čokolády a kúsky jahôd. 

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 kocka droždia
  • 50 g tuku
  • 4 žĺtky
  • 2 polievkové lyžice krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukor (vanilínový sa nepočíta)
  • 3-4 polievkové lyžice rumu
  • 2 dcl mlieka
Žĺtky, cukor a  zmäknutý tuk vymiešam v miske do hladka, pridám rum. Múku zmiešam so soľou, vyhĺbim jamku v ktorej rozdrobím droždie. To posypem vanilkovým cukrom. Zalejem mliekom vlažnej teploty a počkám 10 - 15 minút, kým droždie vykysne. Pridám žĺtkovú zmes a vymiešam do kompaktného cesta, ktoré nechám vykysnúť, aspoň hodinu a pol. Potom ho na pomúčenej doske vypracujem, podsýpam si celozrnnou múkou, váľkám na hrúbku  8-10 mm a vykrajujem požadovaný tvar. Pri vyprážaní sa nafúknu a zväčšia.  Smažím v rozpálenom oleji z oboch strán. Keď sa smažia z prvej strany, zakrývam panvicu vrchnákom, aby sa donutky pekne nafúkli, po otočení vrchnák už nedávam a pečiem do zlatista. Ide to veľmi rýchlo. Po  vychladnutí ich potieram topingom z bielej čokolády. Ten pripravím zo 70 g bielej čokolády a 50 ml smotany na šľahanie, ktoré spolu zohrievam vo vodnom kúpeli, nevarím, len roztápam a miešam do hladka. Ihneď ukladám kúsky jahôd, tie je dobré mať už nakrájané, vopred pripravené. 




Najskôr som v oleji vysmažila malé guľôčky - výkrojky. Keď z nich odtiekol olej, poprášila som ich práškovým cukrom. 

Po prvé som tak olej v panvici dostala do teploty ideálne vhodnej na smaženie. 

Po druhé uspokojili najhladnejšie krky skôr, než donutky vychladli a boli pripravené ku konzumácii. Zaprášilo sa po nich.







3. Omrvinkový jahodový koláč s chuťou karamelu

Predstavte si, že stojíme na rohu ulice a tento recept vám posúvam  ústnym podaním. Odvážni si trúfnu a pochutia. Upečte poctivé piškótové cesto z domácich vajec, ktoré zvrchu z  1/3 zrežte a skrojky rozdrvte v miske na omrvinky. Zmiešajte mascarpone, niekoľko lyžíc skaramelizovaného salka (alebo slaného karamelu) a vyšľahanú šlahačku. Na spodný plát pokladajte sterilizované jahody, na ne  naneste lahodný krém. Zasypte omrvinkami, nechajte v chlade dobre stuhnúť, odležať.  Mňam!




Lúčim sa s vami tipom na nedeľné kuriatko pečené - nastoknuté - na bábovnici. Posypané iba soľou a drvenou rascou, podliate vodou, vo voňavej pare z vody a šalviových listov. Prípadne vyskúšajte rozmarín,citrón, olivový olej, či iné obľúbené aromatické kombinácie. Pečie sa najskôr na 220°C. Keď sa začne tvoriť kôrka, prikryjem som ho zvrchu naskladaným papierom na pečenie, Predsa len aby špic nezhorel. Približne po 40 minútach pečenia som teplotu znížila na 180°C a kurča som ugrilovala  do mäkka a zároveň do chrumkava. Kôrka chrúmala ako chipsy, krídelká sa mi neušli, stehná boli výborné. Podávané iba s čerstvým zeleninovým šalátom chutilo znamenite. Zvyšky, najmä biele mäso z prsíčok, ktoré zostalo nedojedené, som obrala a odložila v uzavretej nádobe do chladničky. Na druhý deň sme z neho pripravili šalát s cestovinou, ananásom a zálievkou z pochúťkovej smotany a majonézy. Hojný výpek rôsolovitej konzistencie a výdatnej chuti som zliala do sedmičkového pohára a používala  ho po lyžiciach ako "bujón" do polievok pripravovaných cez týždeň (2-3 polievkové lyžice na hrniec polievky). Výpek môžno aj zamraziť. Napríklad paradajkovej polievke dodal ďalší chuťový rozmer. Pripomenulo mi to chuť geniálnej slepačej polievky, ktorú som pred rokmi jedla u domácej pani na Kube - dali sme si chicken soup - a priniesli polievku akoby našu paradajkovu (redšiu), s rezancami, ktorá  chutila ako vývar. Takisto náš pes si lepšie pochutil na svojich granuliach. Dostával ich celý týždeň zaliate nie iba čistou vodou, ale  dochutené týmto kuracím rôsolom. 




6 komentárov:

  1. krásne, jemné, poetické, UVERITEĽNÉ

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adi, zase raz, neviem, čo komentovať skôr, či fotky, ktoré sú viac ako nádherné, či to jedlo, ktoré vždy rada vyskúšam alebo tie tvoje slová, čo vždy potešia!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nadhera Adulik, aj Rastik obdivoval fotky, zaujimavy napad, ta babovkova forma ))), skusim niekedy..., tipy na keksiky a jednoduche kolaciky vzdy potesia, vyzeraju uzasne....CMUK

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: