12/19/2017

Matcha Cheesecake




Bolo to dávno v lete, keď som prvý krát držala v rukách Matcha Mint, organický prášok zo zeleného čaju*. Odhliadnuc od avizovaných mnohých priaznivých účinkoch  na ľudské telo, zaujímala ma jeho chuť.  Pripomína špenát, či trávu. Sila  chuti a  horkosť čaju Matcha ma zaskočila a myslím, že v dobrom. Jemným rozomletím a trením čajových lístkov medzi kameňmi vzniká zelený prášok plný zdravých živín a antioxidantov, ktoré údajne chránia pred srdcovými ochoreniami, zlepšujú reguláciu cukru v krvi, znižujú krvný tlak, zrýchľujú metabolizmus, spomaľujú rast rakovinových buniek a celkovo priaznivo vplývajú proti starnutiu ľudského organizmu. Odporúča  sa piť denne jednu šálku Matcha čaju. S kvalitou prášku stúpa aj jeho cena.

Pripájam recept na Matcha cheesecake. Čerpala som zo zahraničných internetových stránok a vlastných skúseností s pečením  cheesecake dezertov. Cheesecake zažíval na Slovensku svoj boom pred piatimi rokmi, nie však v tejto neobvyklej  chuťovej variácii.

MATCHA CHEESECAKE 

Korpus:
·         200 g drvené sušienky (napr. Lotus, BeBe, Oreo, použila som podlhovasté piškóty Savoiardi)
·         100 g zmäknuté maslo
Krém:
·         500 g mascarpone
·         100 ml šľahačka
·         50 ml mlieko
·         50 ml voda
·         2 veľké vajcia
·         100 g práškový cukor
·         2 PL Matcha prášok
·         1 ČL lyžica vanilka 
·         2,5 PL kukuričný škrob (môžno použiť Zlatý klas)

Postup:
Rozdrvené sušienky zmiešam s maslom a natlačím do tortovej formy (klasickej) vystlanej papierom na pečenie. Aby bol korpus v  rovine, pomôžem si  pohárom s rovným dnom a pekne popritláčam po celej ploche. Rúru predhrejem na 170 °C. Korpus vo vyhriatej rúre predpečiem a nechám mierne vychladnúť. Teplotu v rúre redukujem na 150-160 °C. Krém je rýchlo hotový, treba dodržať postupnosť surovín. Suché suroviny zmiešam, s vanilkou nepodvádzajte a dajte poctivú drť z vanilkových luskov, alternatívne vanilkový extrakt. Nie vanilkový cukor, ani jeho napodobeniny. Vanilková cukor by krém zbytočne presladil a ubral mu na zamatovej delikátnosti. Pridám mascarpone, premiešam a postupne riedim ostatnými tekutinami. Vajcia zašľahám nakoniec po jednom, len toľko, aby sa zapracovali a vznikol hladký krém. Neprešľahať, cheesecake by sa pri pečení dvihol ako tvarohový nákyp,  a to nechceme. Krém navrstvím na predpečený vychladnutý korpus, uhladím a vložím do rúry na rovných  60 minút. Potom vypnem, v strede by mal byť ešte mierne tekutý a natriasať sa, nevadí. Nechám ho chladnúť v otvorenej rúre a po úplnom vychladnutí ho uzavriem a odložím na noc do chladničky. Najlepší je dobre odležaný na druhý - tretí deň. Matcha cheesecake servírujeme so sezónnym ovocím, alebo aj bez. Na vrch možno pridať nesladenú šľahačku alebo zasypať cez sitko práškom Matcha,  prípadne oboje.

Vychutnajte si tento lahodne krémový dezert vychladený so šálkou horúceho  zeleného čaju. Vzhľadom na obsah čajového kofeínu nepodávame malým deťom a v neskorších hodinách dňa. Na rozdiel   od kávového kofeínu, ktorý niekedy so sebou prináša „bzučanie“ a nervozitu v tele,  kofeín, ktorý zelený čaj obsahuje  vám dodá sústredený pokoj a relaxáciu bez ospalosti.

* Matcha Mint  zoženiete na príjemnom mieste v  eshope https://www.popradske.sk/

2 komentáre:

  1. Uz dlho chcem vyskusat Matcha caj pri peceni, ale akosi sa neviem k tomu dopracovat. Adka tvoj cheesecake opat prebudil vo mne pohnutky konecne ho vyskusat :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, Matcha čaj vyskúšaj. Je vynikajúci. Pila som ho celé leto. Pozdravujem do Anglicka. ��

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: