12/31/2017

Vianočná hríbová omáčka a PF 2018

Vianočná hríbová omáčka

Je to tradičné jedlo zo štedrovečerného stola starkej z Predmiera. Chuť tvoria hríby, najlepšie dubáky a karamel. Používam hríby obvarené a zamrazené. Výnimočne možno dať aj sušené, alebo skombinovať. Dobre umyté hríby, tri - štyri hrste dám variť do pollitra i viac, vody so soľou  a čiernym mletým korením. Dbám, aby sa varili najmenej hodinu, pri  miernom vare. Keď sa hríby uvaria, dokončím omáčku, nemusí to byť okamžite hneď. 

Na Štedrý deň pečiem domáci chlieb, vždy nám a rodičom. Varím kapustnicu, rybu dám bahniť do mlieka so soľou a cesnakom. Zo zemiakov uvarených v šupke spravím klasický zemiakový šalát. Neviem vianočné jedlo pripravovať deň vopred, ako napríklad moje sestry a mnoho rozumných žien. Aby na Štedrý deň mohli oddychovať a nenaháňať sa po kuchyni. Potom posielajú správy ako pozerajú vianočné rozprávky s vyloženými nohami, lakujú si nechty na rukách, 'strašia' rodinu výživnými bielymi maskami na tvári. Potvory. Toto mne nehrozí, no chápem ich  a usmievam sa. Teda nerobia to všetky, Silvika s mužom radšej vybehnú do hôr a provokujú nádhernými výhľadmi. Niektoré roky, ale to pracujem naozaj od skorého rána, pečiem tiež vianočky. Verím v mágiu Štedrého dňa v kuchyni domu. Chlebové cesto v tento deň perfektne kysne, je to už tak zhora zariadené. A celkovo v kuchyni sa zvŕtať a pripraviť pre našu rodinu všetko jedlo čerstvé a chutné, je pre mňa  pasia. 

V hrnci, v ktorom budem omáčku dokončovať rozpustím 100g masla a zľahka restujem cibuľku pokrájanú nadrobno. Pridám 2 PL hladkej múky, ktorú zasmažím. Keď zavonia,  pridám trochu vody z uvarených húb, vymiešam, kým nie je hladká a pridám uvarené hríby aj so zvyšnou vodou. V hrnci, kde sa varili hríby rozpustím na miernom teple 2 PL krupicového cukru na karamel. Karamel rozpustím za stáleho miešania v asi 1-1.5 dcl vody, privediem do varu a keď sa všetok rozpustí, sirup vlejem do omáčky. Všetko spolu krátko prevarím, ochutnám, či je dosť slaná. Omáčku podávame s domácim zemiakovým chlebom. Dobrú chuť!



 💫
Nech naďalej
svetlo strieda tmu
žltá vteká do modrej
aby zelenej bolo
nadostač.
💫
Voda nech vždy nájde
vyrovnanú hladinu
a nech aj v roku 2018 globálne platí
Newtonov gravitačný zákon
a Zem nech rozvoniava po daždi.
💫
Nech už toľko neprepočítavame.
Elementov bude stále päť.
Hlasy tichých nech počuť  viac
hluční nech sa stíšia
načúvajú šepotu.
💫
Nech sú nové dni jemné a sladké
a my chrumkaví
ako Crème brûllée
zľahka posypané
sušenou levanduľou.
💫
Ozvena detského smiechu
nech je liečivým balzamom
a naše rany nech sa hoja
  nech nebolia ako keď rastieme
a prepájame sa neviditeľní.
💫
Myšlienky nech dýchajú.
Poznanie.
Vnímavosť.
Súcit.
Pokora.
Láskavosť.
Nech to nie sú prázdne slová.
Nech horia!
A naše kroky doprevádzajú.
💫
PF 2018 🍀
💫

2 komentáre:

  1. Adka tu tvoju hribovu omacku urcite vyskusam. Uz len zohnat hriby :) Este stale sme v Anglicku a tu je to dost obtiazne. A inak aj ja pripravujem vsetko na stedry den. Cerstve a domace. A s laskou :) Neviem tak krasne vinsovat ako ty, ale zo srdca prajem Tebe aj Tvojej rodinke krasny a uspesny novy rok naplneny zdravim, laskou, dobrymi ludmi a uzasnymi zazitkami no a samojzrejme dobrym jedlom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, pošlem ti s radostou hríby poštou, ozvi sa mi na mail: skorica211@gmail.com
      Ďakujem za nádherné prianie. Našla som si ho až dnes. Prajem Tvojej rodinke všetko dobré, plno lásky a a veľa potešenia jeden z druhého a tebe nech to varí, pečie, aspoň ako doposiaľ. Andrea

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: