Starodávny prostý osúch zo sudovej kapusty, pôvodom voľade od Ružomberka. Prvý krát som ho ochutnala u švagrinej Danky, keď ho pred niekoľkými rokmi prichystala k zabíjačke. Jeden by povedal - taká slovenská focaccia, tá však po upečení zmäkne. Meteník na rozdiel od nej ostane suchý, s chrumkavymi okrajmi. Na internete koluje mnoho receptov s práškom do pečiva a menším množstvom kapusty. Recept s väčším množstvom kapusty ako múky, som objavila v knihe Rok v slovenskej kuchyni (Farby, chute a vône Slovenska) od Kataríny Nádaskej, niekedy ho vyskúšam. V recepte, ktorý uvádzam mlieko možno spokojne nahradiť obyčajnou vodou.
Čo potrebujem:
- 30 dkg kyslej kapusty
- 20 dkg slaniny
- 1 ks vrecko sušeného droždia na pol kila múky
- 50 dkg polohrubej múky
- 2-3 dcl vlažného mlieka
- soľ, necelá polievková lyžica
- rasca, celá i drvená
Múku preosejem do väčšej misy, zmiešam so soľou a rascou. V šialke rozmiešam droždie s trochou múky a zalejem časťou vlažného mlieka, aby sa aktivovalo. Slaninu pokrájam na malé kocky a dám ju na slabú teplotu vyškvariť. Kapustu pokrájam, ujde sa aj deťom, na surovú kapustu otvárajú zobáčiky ako hladné vtáčence. Slaninu, kapustu a kvások pridám k múke a prilievam postupne mlieko. Miešam vareškou, kým sa nespojí do hutnejšieho a predsa vláčneho cesta, ktoré nechám 45 minút podkysnúť. Potom vyklopím na plech vyložený papierom na pečenie a rukami poroztláčam. Pečiem 30-40 minút v rúre vyhriatej na 190-200°C. Po upečení ho možno potrieť cesnakom roztlačeným s masťou. Niektoré recepty uvádzajú pridať slaninku na kocky aj na povrch meteníka, ešte pred pečením.
Umeťte si meteník podľa seba, je výborný na zajedanie k hociktorej zimnej polievke, alebo len tak od hladu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Vložte svoj komentár: