Rybacia polievka (vianočná - výborná)
Keď máte dobrých susedov, dobre sa varí. Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí.
Stanko, náš zadný sused je náruživý rybár. Od neho občas dostaneme čerstvú sladkovodnú rybu a aj rybacie hlavy, ktoré tvoria základ receptu na túto vynikajúcu rybaciu polievku. Mirka, suseda z ľavej strany mi na Vianoce poslala svoju tradičnú vianočnú rybaciu polievku, ktorú v našej rodine nepoznáme. Veľmi mi chutila, som polievková.
Mladší syn sa regeneruje v kúpeľoch a po dvoch týždňoch ma prišiel vystriedať Milúšik, aby ho sprevádzal v poslednom týždni. Ja som sa vrátila späť domov, k staršiemu synovi, ku psom a kurkám. Okrem nich ma v kuchyni čakali v umývadle dve hlavy sumca (obrie) a plátky rybacieho mäsa z chrbta sumca. Zatelefonovala som Mirke, aby mi pripomenula svoj recept. Tu ho zapíšem, tu sa mi nestratí:
Ryby použite aké máte, alebo aj skombinujte rôzne druhy rýb. Viem si predstaviť vo finále v tanieri napríklad kúsky lososa...
Rybie hlavy bolo treba najprv poriadne umyť. Kĺzali mi v dlaniach, obalené akoby slizom a fúzmi, s ostrými štetinami. Táto polievka sa varí dlho, podobne ako mäsový vývar a postavila som ju do najväčšieho hrnca. Keď hlavy s vodou v hrnci zovreli, odobrala som polievkovou lyžicou penu a až potom osolila. Pridala koreniny, podobne ako na nedeľný vývar – korenie, čierne celé (20 ks ), nové (3 ks), bobkový list a nejaké sypané korenie na ryby. Potom ešte koreňovú zeleninu, mala som len mrkvu, veľkú cibuľu v kuse, pokojne aj dve. Štyri -päť strúčikov cesnaku v celku. Zo zvyku som do vývaru vhodila umyté celé cherry rajčiny (5 ks) aby sa počas varu dobre vyčistil. Mirka na Vianoce pridáva sušené (odmočené vo vlažnej vody a prepláchnuté) lesné hríby – za hrsť, podobne ako do kapustnice. Mala som mrazené kuriatka, tak som pridala kuriatka.
Vývar som varila na nízkej teplote dlho, možno aj 3 – 4 hodiny. Precedila som ho cez sitko. Hlavy sumcov sa už rozpadali. Očistené uvarené hríbiky som vrátila späť do vývaru, väčšie kusy som pokrájala. Biele rybie mäsko som rukami obrala - krajšie kúsky som vhodila späť do vývaru, Matejovi v tanieri najviac chutilo rybie mäso. Horšie kúsky, len bez kostí, som odkladala do druhej misky – pre psov. Mrkvu som posekala na kocky a vrátila do polievky, Mirka mi neskôr pripomenula, že koreňovú zeleninu do hotovej polievky nedáva, slúži iba pre účel vývaru a chuti.
Na záver som pripravila z masla (100g) a hladkej múky (2-3 PL) slabú zásmažku, ktorú som doliala jednou 33% - tnou šľahačkovou smotanou a vývarom. Po dôkladnom premiešaní do hladka a prevarení som ju vyliala do polievky, ktorá bola po následnom prevarení a spojení ingrediencií dokončená.
Pridala som z vlastnej iniciatívy aj šťavu z jedného citróna. Polievka chutila znamenite. Jedli sme ju po tri dni a poslali aj do susedov. Mirka pochválila – napísala mi, že sa môžem vydávať.
A viete čo, v posledný deň som do nej pri zohrievaní pridala trochu paradajkového pesta. Ja keď otvorím fľašku paradajkového pesta, dávam ho všade. Výsledná chuť rybacej polievky bola jednoducho hrozne dobrá. Mňam!
Ak obľubujete výdatný vývar plný chuti, skúste túto výnimočnú polievku uvariť doma a napíšte mi, či chutila J.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Vložte svoj komentár: