7/02/2011

Maďarský guláš domáceho pána


Tento recept by mohol potešiť milovníkov gulášu a hovädzieho mäsa.  Guláš navaril a recept poskytol môj muž,  ktorý varí na jedničku.

"Hovädziu klišku nakrájanú na primerané kocky, ako má kto rád, necháme aspoň hodinku - dve odležať v 1,5 dcl červeného vína zmiešaného so strúčikom cesnaku. V tlakovom hrnci na masti orestujem cibuľu pokrájanú na kocky. Kým sa masť roztopí, pridám cesnak - kôli vôni, cibuľu pridávam, až keď je masť rozohriata. Prisypem drvenú rascu - aby sa rozvinula vôňa cibule. Množstvo cibule závisí od množstva mäsa, ja dávam približne 1/3 z celkového množstva mäsa. Dusím ju aspoň 25 minút, aby sa poriadne rozdusila, nemala by byť priveľmi spečená. Potom pridám 1 zelenú papriku pokrájanú  na kocky - dusím ďalej.  Následné pridám lúpané paradajky vo vlastnej šťave (1 konzerva) - paradajky pokrájam na kocky, pridám aj šťavu. Ak dávam čerstvé paradajky, najskôr ich sparím vo vriacej vode a následne zbavím šupky. Vtedy použijem  aj pasterizované paradajky, prípadne pretlak.  Privediem všetko do varu, po chvíli pridám mäso spolu s pácom z vína a cesnaku. Zároveň prisypem červenej mletej papriky, maďarskej gulášovej zmesi a soľ . Keď sa mäso uzavrie, pridám 1-2 dcl teplej vody, premiešam a zatvorím tlakový hrniec. Po tom, ako začal tlakový hrniec pískať,  sa guláš  varil  45 minút. Vypnem, nechám dôjsť. Na záver som pridal strúčik čerstvého  pretlačeného cesnaku, dochutím korením, podľa potreby dosolím.

Guláš podávam s parenou knedľou.

Dobrú chuť!


Recept na domácu parenú knedľu

Recept mám od mojej maminy, vyjdú z neho 3 menšie knedle a 6 parených buchiet - alebo 3 väčšie knedle. Z tohoto cesta môžete taktiež pripraviť výborné parené buchty. Knedle paríme 15 minút, parené buchty 12 minút. 

Kysnuté cesto:


• 600 g hladkej múky
• 30 g droždia
• 250 ml vlažného mlieka
• malá lyžička cukru
• malá lyžička soli
• 3 vajcia
• 40 g masla

Z  droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások, ktorý vylejem k ostatným surovinám a vymiesim redšie kysnuté cesto. Miesim dlhšie, kým cesto  nezačne bublinkovať. Potom odložím vo väčšej mise na teplé miesto pod utierku a necháme približne hodinu kysnúť.  Po vykysnutí vytvarujem knedle, pripadne naplním parené buchty - slivkovým lekvárom a paríme podľa návodu vyššie.

My máme parný hrniec,  takže parím v ňom.

Po uparení knedle  natriem olejom a po vychladnutí krájam a podávam s maďarským gulášom.














12 komentárov:

  1. mmmm, dala by som si! červená paprika vám nezhorkne keď ju opekáte desať minút s mäskom? ja poznám, že treba až na konci opekanie dať, tesne pred zaliatím. zalievam všetko vriacou vodou. podľa svokričky kuchárky :) všetko vyzerá mňam. obed v zložení guláš a parené buchty - to je fantazia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sima, nezhorkne, lebo ta paprika ide do masa, kym sa uzavrie..nejde jej vela a tiez vdaka cibulovemu zakladu sa maso priamo neopeka, takze urcite nezhorkne.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dnes som varila podľa tohto receptu a môžem doporučiť, je naozaj výborný. Doteraz sa mi guľáše veľmi nedarili, ale ten nemá chybu. Pridala som do neho aj mäsový hovädzí bujón a sojovú omáčku. Chutil ako divina. Knedle sa mi vydarili tiež . Až mali dierky. Boli chutné. )Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den,chcem sa spytat z akeho mnozstva masa robite ten gulas?
    dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hmm, podla mna to asi neni tá správna verzia

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ak nemam tlakovy hrnec su tam nejake zmeni casove vo vareni alebo ine? ak by som miesto hovädzieho pouzil bravcove maso

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bravcove bude skor hotove,takze tlakovy ani netreba..treba dusit domakka

      Odstrániť
  7. dnes idem to vyskusat dam vediet ako sa podarilo len miesto knedlikou idem dat prilohu halusky moc knedliki robit neviem a tu v zahranici sa nedaju kupit

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: