12/06/2011
Strapačky s kyslou kapustou
Máte aj vy niekedy chuť na niečo celkom obyčajné? U nás doma máme zemiakové halušky s kyslou kapustou a slaninkou veľmi radi. Receptov na internete na túto slovenskú pochúťku nájdete mnoho, aj s presnou gramážou surovín. Napíšem vám, ako ich robievam ja.
Pripravte si:
3 plátky prerastenej slaninky, cca 150 g
1 cibuľa stredne veľká
5 hrstí kyslej kapusty
10 stredne veľkých zemiakov
polohrubú múku
soľ
Postup: Slaninku aj cibuľu pokrájame na menšie kocky. Slaninku dáme na panvicu smažiť, keď pustí masť, pridáme cibuľu pokrájanú na kocky. Pomaly restujeme, do chrumkava.
Medzitým si očistíme zemiaky. Postrúhame ich na jemno, 1-2 zemiaky môžete postrúhať na takom strúžku ako syr, keď ho strúhate natenko- aby boli halušky strapaté -veď preto sa volajú strapačky :).
Do zemiakov pridáme štipku soli a prisypeme múku. Ja dávam múku od oka, záleží od vodnatosti zemiakov. Miešame, necháme aspoň 10 minút odležať. Ak je cesto príliš husté, pristrúhame zemiak, ak riedke, pridáme múku. Niekto pridáva do cesta vajíčko, ja nedávam, halušky pekne držia a sú ľahšie stráviteľné.
Dáme variť do väčšieho hrnca vodu, ktorú posolíme ( min. 3 litre vody, 1 polievková lyžica soli).
Keď je slaninka a cibuľka hotová, pridáme kapustu. Tú zvyknem na doske pokrájať na menšie kúsky.
Kapustu dusíme na pripravenom základe, aspoň 10-15 minút.
Recept na výbornú domácu kyslú kapustu nájdete v Jankinej kuchyni, tu: kysla kapusta kvasena v poharoch.
Halušky hádžeme do vriacej vody, používam dierkové sitko. Sú hotové, keď nám voda 3x zovrie. T.j. halušky chcú utekať z hrnca - vždy zoslabím a keď klesnú znovu pridám plyn, 3 x po sebe.
Hotové halušky zlejeme cez sitko, neoplachujeme v čistej vode. Pridáme do panvice s kapustou, zamiešame, prikryjeme, necháme chvíľku odpočinúť a dôjsť a podávame.
Dobrú chuť!
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
áno, áno, áno toto ja môžem, ďakujem za pripomenutie, musíme si do vianoc spraviť : )
OdpovedaťOdstrániťAndrejka tak toto jedlo vôbec nieje obyčajné, ale neobyčajné a véééééľmi dobré. Milujem tradičné jedlá.
OdpovedaťOdstrániťMňam, zrovna včera jsem si říkala, že bych mohla na něco domácí zelí použít a dnes natrefím na strapačky, krása :) Při pečení cukroví přijdou vhod :)
OdpovedaťOdstrániťIvanka, Ajka, dakujem za mile komentare :) do Iianoc mas Ivka casu dost a pochutis si. Ajka,to mame spolocnu zalubu a vystizne si toto papanie opisala ;)
OdpovedaťOdstrániťMeg, dakujem, presne - na prelozenie chuti :))
OdpovedaťOdstrániťmnam. a najlepsie su ked ich dostanem rovno na tanier bez roboty :)
OdpovedaťOdstrániťto si cela ty, Sima ;)
OdpovedaťOdstrániťprave si dala moje TOP jedlo, okrem toho ze ich robim presne ako ty...))) tak ich ochutnavam po celom Slovensku....Kyslu kapustu milujem )))
OdpovedaťOdstrániťA Simonke sa nedivim, tiez by som zjedla za tanierik :DDD
M.
Tak toto jedlo môžem jesť teplé, studené aj dva dni za sebou. V Záhorskej Bystrici v jednej reštike toto jedlo trochu prilepšili. Strapačky sú použité ako príloha k bravčovému stejku. Mňamka to je!!!
OdpovedaťOdstrániťMaruska dakujem, tiez ich milujem :)
OdpovedaťOdstrániťDanielka, s takou prilohou by som som veru strapacky rada ochutnala :))
jéj Andrejka ďakujem za link na moju kyslú kapustu :) ... krásne strapačky ... veru ich aj na budúci týždeň urobím, potrebujem uvariť niečo rýchle v tomto predvianočnom zhone :)
OdpovedaťOdstrániťahoj Jani,dakujem :) ani som sa nespytala o dovolenie, chcela som Ta prekvapit ;)
OdpovedaťOdstrániť:)) Andrejka, veď žiadne "dovolenie" ani nepotrebuješ :))
OdpovedaťOdstrániť.... ja vyskúšam variť halušky podľa teba myslím "3x zovrie voda"... dobrá rada sa vždy zíde :-)
OdpovedaťOdstrániťuž idem robiť ešte dnes heh mňamkyyyyyyy
OdpovedaťOdstrániť