1/02/2012

Sviečková na smotane


Robievam ju tradične na novoročný obed.

Mäsko  v kuse - pravú alebo hovädzie zadné (cca kilo) - spolu s ostatnými ingredienciami, zaliate vodou varím najmenej dve hodiny.
Posolené,  prešpikované slaninkou, spolu s koreňovou zeleninou (mrkva, zeler, petržlen, cibuľa, cesnak),  korením (čierne celé, nové celé a bobkový list) a čiernym pivom (2 dcl), kde najskôr niekoľko hodín odležalo.
Potom cedím, všetku zeleninu mixujem do peny a dovarím so smotanou na šľahanie, podľa potreby riedim šťavou, čo zostala po uvarení. Bez múky, bez octu, bez ďalšieho tuku.  Dochutím lyžicou horčice, citrónovou šťavou a ak je menej sladká mrkva, pridám za lyžicu cukru.

Podávame s parenou knedľou, ktorú inak až tak nemusím, len k maďarskému gulášu, alebo keď mama navarí plnené papriky. Na tanieri pridáme brusnice.

Poobzerala som sa po nete a zistila som, že je množstvo rôznych postupov a prístupov  na prípravu tohoto typického českého pokrmu.

Napr.
http://www.receptsvickova.cz/
kde uvádzajú aj čo to z histórie:

"Svíčková, i když ne v pravém slova smyslu omáčka, je zmiňována ve slavné knize a první kuchařce u nás „Domácí kuchařka” vydané roku 1826, kterou napsala Magdalena Dobromila Rettigová, česká buditelka rané fáze Národního obrození, spisovatelka a autorka příruček do kuchyně."

Prostrkej slaninou kus hovězího masa, ode všech kůžiček a loje očištěného a dřevěnou paličkou dobře sklepaného; na kuthan (pánev na řeřavé uhlí) rozkrájej kus slaniny, dej k tomu ty odřízky od masa, jednu cibuli, asi 3 loty (něco přes 16 gramů) cukru, hřebíček, zázvor, celý pepř, a nech to do hněda upražit, pak polož na to ten kus prostrkaného hovězího masa, přilej trochu hovězí polívky a vinného octa, a nech to až do měkka dusit. Také se může pod to dát několik bobkových lístků a trochu dymiánu. Když je maso dostatečně měkké, tedy se omáčka připraží, zacedí citronovou šťávou, pak se procedí a dá se do ní trochu drobně rozkrájené citronové kůry a asi lot bílého cukru, aby byla přisládlá; potom se položí maso na mísu, posype smaženou strouhanou žemličkou, a omáčka se dá zvlášť do nádobky k tomu určené. To se může dáti po polívce místo hovězího masa.”


Niekde zeleninu  najskôr postrúhajú:
http://www.czechspecials.cz/specialita/svickova-na-smetane/

Alebo sviečkovú pečú v rúre:
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-a-prilohy/recept-na-svickovou-na-smetane-jako-od-maminky/

A Zdeněk Pohlreich ju robi takto:
http://www.zdenekpohlreich.cz/soutezici/56

Recepty, kde mäsko najprv pokrájajú na plátky, obalia v múke! a opečú,  či tie, ktoré podávajú so šľahačkou v spreji, či dokonca s lístkami bazalky som vynechala, verím že sa nenahneváte.

Dočítala som sa, že sviečková na smotane  bolo jedno z najobľúbenejších jedál bývalého prezidenta Václava Havla.


Ešte malé zamyslenie sa nad parenou knedľou. U nás v meste je jedna krčma/reštaurácia, kde si môžete zakúpiť výbornú parenú knedľu, vždy čerstvú. Uvedomila som si, že táto služba funguje už strašne dávno a prežila aj nežnú revolúciu. Ešte ako male dievča som chodievala pred nedeľným obedom vyzdvihnúť deň vopred objednané knedle, ktoré mi omastené a zabalené do papiera podávala pani kuchárka cez malé okienko. Aj u vás niečo také funguje?

Prajem dobrú chuť!

7 komentárov:

  1. ..vyskúšam s tým pivným kúpelom...ešte som to takto nepočula. Aďi si mala čas sa hrabať na nete ...super... prečítané a zapísané do písanky... ďakujeme :-) aoj.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slavka, to pivo pridavam odkedy mi to poradila Fejka. Oni to dokonca robia bez smotany a je lahko stravitelna a velmi chutnai tak.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ... Fejovci majú výborné vychytané triky nielen v gastronomii aj v iných potrebnostiach :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. hmmm svieckovu mozem, aj ked sama som ju asi nikdy nerobila, pripravuje nam ju mamina ked mame prist, alebo svokra, svokra robi bez smotany tzv. na divoko...))) lubim obe, tento vikend nas ta na divoko caka..., mnam uz sa tesim...)))mnaaam
    Marika

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejka, toto je tak krásny recept !!! ... keď budem najbližšie robiť sviečkovú, tak bude podľa Teba alebo podľa niektorého receptu z tých linkov čo si sem dala ... ak tej knedli: moja mamina (inak výborná kuchárka) posledné roky knedle už ani nerobí, pretože v blízkom mestečku objavila krčmičku/obchod kde ich robia absolútne špičkové a musím povedať, že už aj ja som ich začala kupovať, lebo sú fakt dobré ...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Marika, dakujem za mily komentar. dufam, ze svokrina "na divoko" chutila ako obvykle :)

    Jani, dakujem aj Tebe za navstevu, ze si si nasla cas..s tou knedlou je to potom aj u vas rovnako - je naozaj vyborna aj ta nasa!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vyzerá dokonale, páči sa mi že omáčka je zo zeleniny a je bez múky.

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: