Ďalšie skvelé jedlo z kuchyne starých materí...obyčajné, no výborné!
Čo potrebujete:
* 400 ml bielej guľatej ryže
* 1000 - 1100 ml vody
* soľ
* cibuľa
* za lyžicu domácej masti
* zakysanka
Ryžu varím na slabom ohni v osolenej vode domäkka, za občasného premiešania. Vodu pridávam postupne, podľa potreby, kým ryža nie je úplne mäkká, až kašovitá. Trvá to cca 20 minút. Medzitým si očistím cibuľu, pokrájam na kocky a na masti orestujem do zlatista, chrumkava.
Ryžovú kašu rozotrim na plytký tanier, na to dám cibuľku, podľa chuti polejem aj trochou masti.
Podávam ihneď, s pohárom zakysanky alebo acidofilného mlieka.
Andrejka tak toto vidím prvý krát. Ryžovú kašu na slano som fakt ani nejedla ani o nej nepočula. Určite ju vyskúšam a s tou cibuľkou musí byť fantastická:)
OdpovedaťOdstrániťtoto robievala moja mamina ocovi, ked isiel do nocnej, vzdy som sa zalizovala a cakala, ci mi oco nieco necha na tanieri....ale bolo to omastene nielen cibilkou, ale aj oskvarkami :).... a este fučku (to bola zas zemiakova kasa)
OdpovedaťOdstrániťJarus
... ani ja takúto rýž.kašu nepoznám.... to musím vyskúšať :-)
OdpovedaťOdstrániťAjaka, Jarus, Slavka, dakujem. Vyskusajte, nevahajte. ked som to spomenula mojej mamine, vravela ze take robievala starka z krupov, ze sa to dlho varilo, bublalo..a na vrch cibulka, slaninka, k tomu kysle mlieko...tiez muselo byt dobrota! :)
OdpovedaťOdstrániťahoj, aj naša babka robila krúpnu babu, t. j. krúpky, popučené zemiaky zmiešať a dať zapiecť a zapíjať kýškou, veľká mňamota!!!
OdpovedaťOdstrániťani ja toto nepoznam a prekvapuje ma, ze to je az take dobre? vyskusam? :)
OdpovedaťOdstrániťkrupovu babu sem tam robim, aj so slaninkou a je to uuuzasneeee, aj studene, aj teple. mnam! asi idem namocit krupy :)
fiha, ja som tiež ešte nevidela takto urobenú ryžovú kašu :O ale moja dcérka ryžu veeeľmo ľúbi, tak určite vyskúšame :)
OdpovedaťOdstrániťfíííha ... takúto slanú ryžovú kašu vôbec nepoznám, ukladám, vyskúšam :)
OdpovedaťOdstrániť