2/15/2012

Kardinálov rez


Jeden vyšťastnený post posielam. Neuveriteľne dobrý dezert, neuveriteľne nenáročný na prípravu. V našej rodine má svoju históriu a veľmi ho ľúbime. Aj sestra Gabika. A keďže minulý piatok statočne a bez komplikácií porodila svoju druhú dcéru, rozhodla som sa upiecť ho a zobrať jej do nemocnice na posilnenie. Malá Martinka je utešené babätko, všetci sme sa do nej na prvý pohľad zamilovali.



Nádherná, však? 

Poďme späť ku koláču. Pred pár  rokmi, v predchádzajúcej práci sme s kolegami tvorili výborný pracovný tím. Často som služobne cestovala do Bratislavy a stalo sa pravidlom, že pri spiatočnej ceste sme so šoférom Ľubkom vždy museli zastaviť pri Hlohovci na Červeníku, možno to tam aj vy poznáte. Tam predávali tento fantastický koláč. Sto rokov som tam nebola, ale verím, že stále ho majú. Vždy som ho musela nakúpiť pre nás všetkých. Na druhý deň v práci sme ho mali ku kávičke. Zbožňovali sme ho, a hoci nepatril medzi najlacnejšie, každý kúsok bol riadny kusisko a raz som dokonca na nejakú oslavu kúpila celý koláč. Vtedy nebolo všetko ideálne a ružové, ale toto bol  skvelý koláč, skvelí ľudia, skvelé časy...

Neskôr sme niekde na internete vykutrali recept a odvtedy sa u nás doma robieval. Posledné roky sme naň trošku pozabudli, tak ho teraz oprášim a možno aj vás navnadím.

Potrebujete:

Na cesto:

* 10 vajec
* 200 g kryštálového cukru
* 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
* štipka soli

Na plnku:
* 3 polievkové lyžice slivkového lekváru
* 350 ml smotany na šľahanie (33%)

* 1 vanilkový cukor

+ veľký hlboký plech a papier na pečenie.

Začnem tým, že si oddelím 8 vajíčok na bielka a žĺtka. K žĺtkam prihodím 2 celé vajíčka. Použijem väčšie misky. Do oboch zmesí pridajte malinkú štipku soli.

Rúru daám vyhrievať na 180°C.

Do bielkovej hmoty príde 150 g cukru a do žĺtkovej zbytok, teda 50 g.
Najskôr bielkovú a potom aj žĺtkovú hmotu šľahám, až kým nezískam bohatú a hustú penu. Aj 10 minút.
Pripravím  plech, vysteliem ho papierom, aby papier presahoval všetky okraje. Potom 2 veľkými lyžicami smelo naberaám  striedavo žĺtkovú aj bielkovú penu a vytvárajte pozdĺžne  pásy, také tenké, ako sa len dá.  . Ja vždy spravím rýchlo prvé kolo, aby som naplnila plech a potom zvyšok navrstvím na to isté. Vysledok vyzerá takto nejako:


Ak sa vám to nepozdáva, použite sáčky na zdobenie. 

Šup s tým do vyhriatej rúry a cca do 15 minút  to krásne napufňá (pre istotu vyskúšajte obvyklým spôsobom, či máte cesto upečené - stačí špáradlom do žĺtkovej časti), takto :



Neskôr to trošku spľasne. Nechajte poriadne vychladnúť.

Vyšľahajte si šľahačku s vanilkovým cukrom a potom pridajte mascarpone, plnku máte hotovú. Cesto  otočím  vrchom dolu a opatrne stiahnem papier na pečenie. Z tej spodnej časti ho natriem 2-3 lyžicami slivkového lekváru. Navrstvím plnku   a cesto cez ňu prehodím. Výsledkom je akoby tunel, ktorý priečne krájate. Môže sa ihneď podávať. Kedysi sme ho povrchu cukrovali práškovým cukrom.

Koláč neobsahuje potraviny zakázané pri bezlepkovej diéte, takže je vhodný ako príležitostná maškrta aj pre celiakov.



45 komentárov:

  1. Tak postupne:
    kardinál bol úžasný!
    martinečka je nádherná!
    kuchynská linka je krásna!
    valentín je veľmi štedrý!
    čo dodať, na to že je iba február, tak celkom fajný rozbeh tento rok, že? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. este si zabudla na tu fujavicu za oknami :DDD

      Odstrániť
    2. Simca, celkom fajn rozbeh veru. toto je len to pozitivne,ale aj kopu inych necakanych vydavkov nam vyskocilo, ale hlavne nech sme zdravi :))

      Odstrániť
  2. kolacik vyzera fantasticno, martinka je ako princeznicka a kde je foto kuchynskej linky???? :-)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. U nás se tomu říká kardinálovy řezy a já je miluju! Dovnitř se dává nějaká výrazné marmeláda a šlehačka se ztužovače,. Tohle musí být skvělé, někdy to obměním podle tohoto receptu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. hmm, HOT POT Cervenik..., to su aj moje spomienky...,na Peta..<3 casto sme tam stali, spominam aj na tento kolacik..., sranda..., ako pisala Adka, sice v inych suvislostiach, ale aj u mna su to spomienky na krasne casy, skvelych ludi..., niektorí su stale v mojom zivote ini definitivne nie...(((dakujem Adulik aj za moje spomienky...))) urcite ho vyskusam, uz len kvoli spomienkam, ale aj preto ze je vynikajuci...velke mnamo!
    Martinka je krasny anjelik...a na Adkinu kuchynu som zvedava jak hovado :DDD, no a inak lubte sa vsetci...mocisko...<3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marus, dakujem za dojimavy prispevok ♥ cas nezastavime, spomienky nevratime, zit musime dopredu a Ty zijes krasny zivot,cmuk ♥

      Odstrániť
    2. ♥ jj ja viem, aj vdaka vam, mojim priatelom..., ja si to vazim ♥

      Odstrániť
  5. mam este jednu otazku, vzdy zabudnem))), viete niekto, okrem rumu a sody bikarbony, cim sa da nahradit prasok do peciva??? Dakujeeem

    OdpovedaťOdstrániť
  6. napravam srdiecka ♥♥♥ :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ... uaaaaaaaau .... ja slintám jak blázen :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Kolac vyzera fantasticky, urcite vyskusam a gratulujem k princeznicke...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Andrejka ... kráááásna bábika Vám pribudla do rodiny :) ... a tvoju verziu kardinála určite niekedy urobím, vyzerá perfektne !!! ... Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Jani, zdravim..chystam sa aj na mail :) dakujem, ano je nadherna :)) ak mas nejaku inu verziu kardinala, mi ju niekedy napis. stale hladame tu idealnu verziu z cervenika, ten je neprekonatelny :))pa

      Odstrániť
  10. Andrejka blahozelam k nadhernemu prirastku do rodiny. Kolacik vyzera mnamkovo a tiez som zvedava na tvoju novu kuchynu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Adka :) v buducom prispevku skusim pridat nejake foto. Je jednoducha, v panelakovom priestore vela nevymyslime :))

      Odstrániť
  11. Andrejka ... do receptov na kardinála, ktoré som doteraz skúšala, vždy šlo aj trošku múky (v jednom recepte dokonca hrubá), preto má táto tvoja bezmúková verzia veľmi zaujala :) ... keď budem najbližšie robiť a podarí sa mi ho nafotiť, tak nahodím na blog :))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Andrejko. Martinka je nádherné miminko, přeji ji zdravíčko, štěstíčko a krásný pohodový život.
    Kardinálovy řezy jsem si dala do záložky a určitě je vyzkouším. Přeji příjemný zbytek víkendu.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. koláčik musí byť geniálny, mňam, a Martinka malinká je nádherné slniečko, veľa zdravíčka prajeme :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka, veru ze je :). dakujeme za priania pre Martinku :)

      Odstrániť
    2. nie je za čo, hlavne, nech sa všetky splnia :)

      Odstrániť
  14. Adi, vyskúšané na oslavu, mal úspech, švagriná si pýtala recept :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. a malá Martinka je nááádherná a má aj krásne meno :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Martinka, tak som rada. tento recept je aj u nas velmi oblubeny. veru, nie si prva Martinka,co takto zareagovala na meno ;) malinka je uzasna, uz riadne podrastla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Chcela by som sa spýtať, či ten prášok do pečiva mám pridať po lyžičke do bielkovej a žĺtkovej hmoty?? dakujem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  18. A dnes sa naň chystám opäť, teším sa !

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Andrejka, už sa pečie :-) Vajíčka v mojej kuchyni používam veľmi málo, a keď tak na nejaký výborný domáci koláčik a tento Tvoj vyzerá teda úžasne. Slivkový džem milujem a v kombinácii s mascarpone a smotanou na šľahanie je to určite lahodná pochúťka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka dakujem pekne, dufam ze si pochutite :) niekedy si treba zivot osladit. ja dnes vypekam sladke sisky s dierou vnutri,pre dceru,idu na chatu zapijat maturity, velmi sladke a velmi mucne :))

      Odstrániť
  20. Kolac vyzera fantasticky. Chcela by som ho skusit upiect, ale neviem, co je "mascarpone". K comu sa to da porovnat a za co sa da zamenit, ak to nemozem tu zohnat (zijem v USA)? Dakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mascarpone je jemný, krémový čerstvý syr vyrábaný zo smotany, je bielej farby, čerstvý vonia ako smotana. Domacka vyroba: Zohrejeme 1 liter smotany na približne 90°C, pridáme 5 ml kyseliny citrónovej alebo zodpovedajúce množstvo citrónovej šťavy a zmes pomaly premiešavame cca. 10 minút, až kým sa smotana nezrazí. Zmes necháme odkvapkať v utierke. neskusala som. na ucely tohot receptu postaci slahacka a stuzovac slahacky, isto vyskusajte,dobru chut!

      Odstrániť
  21. Muka tam nahodou nechyba?

    OdpovedaťOdstrániť
  22. nie nechyba, recept je presne taky,ako ho robievam uz roky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Andrejka, tak teraz si mi pripomenula tento recept, robila som ho asi pred štyrmi rokmi a viem, že som tam dávala jahodový džem. Bol výborný a ľahučký ako perinka. Ďakujem Ti za pripomenutie. U Gabiky som objavila link na Tvoj blog a veľmi sa mi Tvoje recepty páčia. Určite sa tu budem často inšpirovať. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Andrejka. tesim sa tomu, co pises..pustila som sa trosku do prestavby blogu,tak snad to bude postupne este kusok lepsie. prajem vsetko dobre, idem pozriet i ja k tebe ;)

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: