Predstavujem vám recept na túto čokoládovú tortu, ktorá má čestné prvé miesto v mojom receptáriku, ktorý si vediem už skoro dvadsať rokov. Pani, ktorá mi ho dala - "tetuša", už nie je medzi nami, ale robievala ju hádam ešte vo svojich 80-tich rokov veku, vždy na Vianoce, aj na Veľkú noc, vo forme rezov. Vravievala mi, že obsahuje len samé pôvodné suroviny, žiadne prídavné látky ako prášok do pečiva a podobne. Mala ho z miestneho zámku, kde takúto tortu robievali pre pánov pri výnimočných príležitostiach.
Mám iba dve fotografie, pretože tentokrát ju pripravovala moja dcéra pre svojho otca, ako narodeninové prekvapenie. Túto tortu mával veľmi rád. Pomáhala som jej, spolu sme to ľahko zvládli, postup nie je príliš náročný.
Korpus:
* 24 dkg práškového cukru
* 8 vajec
* 24 dkg polohrubej múky
* 12 dkg na hrubšie zomletých vlašských orechov
* 4 lyžice vlažnej vody
Plnka:
* 200 g horkej čokolády
* 5 lyžíc kakaa
* 2x 250 g masla
* 1 dcl tuhej čiernej kávy - tureckej
Rum na poliatie korpusu.
Postup:
Žĺtka vymiešam s cukrom do peny, pridáte vodu, zľahka múku, a na záver orechy a tuhý sneh z bielkov. Pečiem v rúre vyhriatej na 180°C cca 1 hodinu. Krásne rovnomerne vyskočí, a rozvonia celú domácnosť.Po vychladnutí ho prekrojím na 3 pláty, ktoré polejem rumom, podľa chuti, ale nemusíte ním šetriť, aby torta nebola suchá.
Zmäknuté maslo vymiešam do peny s kvalitným kakaom. Čokoládu polámanú na menšie kocky zalejem horúcou kávou a za miešania rozpustím do kašovitej hmoty. Túto hmotu po vychladnutí spojíte s kakaovým maslom a krém je hotový. Býva jemný našľahaný, torta sa ním ľahko plní, potom v chladničke dobre stuhne.
Naplním jednotlivé poschodia, potriete tortu dokola a ozdobíte podľa fantázie. Torta potrebuje nejaký čas, aspoň cez noc, pokojne aj dlhšie odležať. Podáva sa a najlepšie chutí s nesladenou šľahačkou. Ešte dnes si živo vybavujem šľahačku z fľaše s plynovými bombičkami, s ktorou tetuša rezy podávala. Takú nadýchanú šľahačku mala len ona!! Používate ešte dnes takúto fľašu na šlahačku?
Dodávam, že torta je rovnako chuťovo výborná aj po týždni od vyhotovenia - asi vďaka kvalitnému krému. Pochutia si najmä horkočokoládoví milovnící, ale ešte nikto nepovedal, že mu nechutí.
Doporučujem ku kávičke, v dňoch sviatočnej pohody.
Dobrú chuť!
PS: Malá spomienka na tetušu v mojom receptári. Keď bolá vážne chorá v nemocnici, raz som jej poslala rezance s tvarohom, na sladko, omastené maslom. Veď obyčajné. Poslala mi späť takýto odkaz:
Tetuša, s úctou spomínam!
To je nááádhera. Recept som len tak zrýchla prešla, vyzerá fajne.... ale mne sa veľmi páči, tá "história" a odkaz je perfektný a trefný. Ja som mala rada podobné "papieriky" a zápisky, čo si viedla moja babka. Mala všetko pospisované buď v kalendári alebo v písanke. Keď si to človek po rokoch pozrie, veľmi pekná spomienka..
OdpovedaťOdstrániťdakujem Martinka za komentar :)) veru s tymi spomienkami mas svatu pravdu! tetusa bola za mladi ucitelka a mala aj vo vysokom veku neskonalu graciu, jej stolovanie, zila sama, ale stale krasne stolovala. mam na nu aj hmotnu spomienku - supravu tanierikov a podnosu na tortu.
OdpovedaťOdstrániťVšak som kukala, že aké slová použila... že improvizovať... moja babka zas bola klasická žena z dediny. teda rozprávala nárečím a väčšinou tak aj písala. ale mali sme ju celá rodina veľmi radi a rešpektovali sme ju. bola s ňou sranda a pamätala všetky básničky ešte zo svojich školských čias. tiež na ňu rada spomínam...
OdstrániťAdi, mne sa to konečne podarilo (myslím, napísať komentár) :)) SKúšala som viackrát, ale až včera prvýkrát.:))
na nase babicky nedame dopustit :)) som rada, ze sa ti to podarilo, aj nabuduce, Martinka :)
Odstrániťtortu som skúšala robiť už dvakrát a mala úspech. Ďakujem za recept :)
OdstrániťAndrejka tortička je určite hotový skvost:) príležitosť na vyskúšanie určite bude:)A príbeh s tetuškou je veľmi milý :) je dobré keď nám život obohatia takýto ľudia:)
OdpovedaťOdstrániťAjka, tesim sa z tvojej navstevy :)) dakujem. torticku vyskusaj, nie je narocna a chuti luxusne. dumam niekedy v buducnosti maslo nahradit mascarpone. a ano, tetusa je nazbudnutelna!:)
Odstrániťale ides uz s tym mascarpone! :))) som nevedela ze ste tak vychadzali, velmi pekny prispevok. :)
OdpovedaťOdstrániťdakujeem :)
OdstrániťAndrejko, dávám si recept do záložek k vyzkoušení. Vypadá báječně. :-D
OdpovedaťOdstrániťdakujem Ivka, vyskusaj a napis, ci vam chutila :)
OdstrániťPoctivá čokoládová, prikrášlená krásnym odkazom.
OdpovedaťOdstrániťKinga, vitaj, dakujem za komentarik :) ano, poctiva cokoladova, s nadychom kavy :))
Odstrániťkrásny recept Andrejka ... mám veľmi rada tieto starodávne recepty s príbehom :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Janka :)
OdpovedaťOdstrániťVyskusam, urobim Mimmovi ten je cokoladovy :-)))) Silvia
OdpovedaťOdstrániťSilvika, vyskusaj, ked si nechas zmaknut popredu maslo, tak ju spravis raz-dva :))
OdstrániťAndrejka pri najbližšej sviatočnej príležitosti si recept vyskúšam. Vyzerá hriešne dobre a musí chutiť fantasticky. Mám dotaz ide o zalievanú kávu aj s kávovým spodkom , Ďakujem. Gitka
OdpovedaťOdstrániťGitka, dakujem..ano ide o zalievanu turecku, aj so sutrom :)
OdstrániťAndrejka veľmi pekne ďakujem za odpoveď, 20. septembra má premieru, už sa teším. Blog je úžasný, Vaše recepty ma očarili a zatiaľ každý vyskúšaný sa osvedčil u mojich hladošov. Rada Vás navštevujem aj s kamarátkami, posúvajú sa Vaše recepty resp. dávam mojim známym do pozornosti Váš blog. Cítim sa tu doma, držím palce a prajem krásne dni, veľa výdrže a zdravia pri blogovaní. Gitka
OdpovedaťOdstrániťMila Gitka, tesim sa vasej priazni. Je mnoho omnoho krajsich blogov.. :) momentalne som zaneprazdena starostlivostou o dvoch malych drobcov, takze blog ostava bokom, dufam,ze neskor sa k nemu vratim :)
OdpovedaťOdstrániťAké milé! :-)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Viktor za navstevu, a komentar od Teba si mnohonasobne cenim :)
Odstrániťuž ho mám stiahnutý, výzerá mňamkovo, urobím dcerke na 5.narodeniny :)
OdpovedaťOdstrániťzuzka dakujem,dufam ze vam bude chutit :) (neviem ci pre male deti nie je prilis horky a prilis kavovy)
OdstrániťToto mi uplne uslo?!...krasny prispevok Adka..., torta je isto vynikajuca, mam podobnu veeelmi oblubenu, ktoru peciem kazde sviatky, horkocokoladovu...))) skusim niekedy aj tento tetušin :*
OdpovedaťOdstrániťdakujem Marus, potom daj vediet, ci vam sadol :)
Odstrániťku kavicke je bazvadny.
Akurat som vytiahla korpus z truby a dorobila som plnku, ale kedze mam rada sladke plnky, pridala som do nej este cukor :) Zatial to vyzera vyborne ;)
OdpovedaťOdstrániťvdaka, drzim palce, dufam ze budes spokojna :))
OdstrániťTeras ju budem piect moja dcerka Sonicka bude stastna 26.3 mala narodky a dnes ma meniny ta skusim diky za perfektny recept .Nase tetusky dokazali vselico co mi asi nedokazeme bez tich nasich vseliakych prisad. Dakujem
OdpovedaťOdstrániťdakujem a dufam ze vam bude chutit. :)
Odstrániťupiekla som ju mojmu drahemu na narodeniny, vyborna,mnam a ochutnavaci si pytali aj recept. dakujem za recept, ika...
OdpovedaťOdstrániťvelmi ma tesi, Ika a dakujem :)
OdstrániťUž ju mám upečenú, no neviem, či nebude moc ťažká na žaludok. Ten krém na mňa posobí ako keby som zjedla samotnú roztopenú čokoládu a ked som len párkrát oblízla krém pri jej plnení, už som cítila, že viac nevládzem. No som zvedavá, aké bude mať ohlasy. Neberte to ako kritiku, st veľmi šikovná a vaša torta je krásna, len som vždy robievala iné krémy do torty :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem za komentar :) sto ludi,sto chuti a vobec to neberiem ako kritiku a keby to aj bola kritika, svet sa nezruti :)dakujem za uprimnost. dufam, ze vam nakoniec chutila. je to velmi stary recept,stary postup,v dnesnej dobe sa naozaj robia jemnejsie kremy. my napr. sme malo kremovi a taketo zakusky sa robia u nas doma velmi vynimocne,prilezitostne. pozdravujem a vdaka :)
OdstrániťĎakujem za recept. Tortu som skúšala už dvakrát a je výborná. :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za recept. Tortu som skúšala už dvakrát a je výborná. :)
OdpovedaťOdstrániťvelmi sa tesim, dakujem Silvia :)
OdstrániťTak nakoupeno a na víkend na hody se do ní pustíme!! Moje babička byla vyhlášená cukrářka, poctivé dorty, kde jsou ořechy, rum, čokoláda a máslo, milujem!! Tenhle recept neznám, ale myslím, že to půjde... :-)
OdpovedaťOdstrániťJulie
vdaka...dufam ze vysledok naplnil ocakavania :)
OdstrániťTak... korpus i krém je opravdu rychlý a jednoduchý na přípravu, ale.. za nás..i přes to, že jsem použila skoro 1/4l rumu je moc suchý. Je to vlastně jen piškotový korpus, já mám ve starých receptech po babičce v každém korpusu máslo a je to opravdu rozdíl. Nějak nás nenadchla ani kombinace máslového krému se šlehačkou. Ale krém je opravdu výtečný--přidala jsem tedy i pár kapek stevie na oslazení- a určitě jej použiju do svých dortů.
OdstrániťV kombinaci s jiným korpusem a ještě politý čokoládou, to bude skvělé.
Julie
mila Julie, dakujem za komentar :)
OdstrániťRecept som vyskúšal a poviem vám, ani náhodou sa táto torta nedá označiť ako delikátna. Korpus je suchý aj napriek tomu, že rumom som nešetril. Krém je vďaka použitým ingredienciám výrazne horký a o zážitku chutí nemôže byť ani reč. Vďaka množstvu použitého masla je to plytvanie na nesprávnom recepte. Pochybujem, že niekomu podľa tohoto receptu môže výsledná torta chutiť, pokiaľ nie je pred samotnou konzumáciou potužený zvyšným rumom.
OdpovedaťOdstrániťje mi luto,ze vam nesadla a bola horka a sucha. to ze je horka v texte spominam,ma byt taka ..a viem,ze nie kazdy to ma rad...nasa sucha nebyva. vdaka za komentar.
Odstrániť