3/26/2012

Sviatočná čokoládová torta - starodávny recept zo zámku


Predstavujem vám recept na túto  čokoládovú tortu, ktorá má čestné prvé miesto v mojom receptáriku, ktorý si vediem už skoro dvadsať rokov.  Pani, ktorá mi ho dala - "tetuša", už nie je medzi nami, ale robievala ju hádam ešte vo svojich 80-tich rokov veku, vždy na Vianoce, aj na Veľkú noc, vo forme rezov. Vravievala mi, že obsahuje len samé pôvodné suroviny, žiadne prídavné látky ako prášok do pečiva a podobne. Mala ho z miestneho zámku, kde takúto tortu robievali pre pánov pri výnimočných príležitostiach.

Mám iba dve fotografie, pretože tentokrát ju pripravovala moja dcéra pre svojho otca,  ako narodeninové prekvapenie. Túto tortu mával veľmi rád. Pomáhala som jej, spolu sme to ľahko zvládli, postup nie je príliš náročný.

Korpus:

* 24 dkg práškového cukru
* 8 vajec
* 24 dkg polohrubej múky
* 12 dkg na hrubšie zomletých vlašských orechov
* 4 lyžice vlažnej vody

Plnka:
* 200 g horkej čokolády
* 5 lyžíc kakaa
* 2x 250 g masla
* 1 dcl tuhej čiernej kávy - tureckej

Rum na poliatie korpusu.

Postup:

Žĺtka vymiešam s cukrom do peny, pridáte vodu, zľahka múku,  a na záver orechy a  tuhý sneh z bielkov. Pečiem v rúre vyhriatej na 180°C cca 1 hodinu. Krásne rovnomerne vyskočí, a rozvonia celú domácnosť.Po vychladnutí ho prekrojím na 3 pláty, ktoré polejem rumom, podľa chuti, ale nemusíte ním šetriť, aby torta nebola suchá.

Zmäknuté maslo vymiešam do peny s kvalitným kakaom. Čokoládu polámanú na menšie kocky zalejem horúcou kávou a za miešania rozpustím do kašovitej hmoty. Túto hmotu po vychladnutí spojíte s kakaovým maslom a krém je hotový. Býva jemný našľahaný, torta sa ním ľahko plní, potom v chladničke dobre stuhne.

Naplním jednotlivé poschodia, potriete tortu dokola a ozdobíte podľa fantázie. Torta potrebuje nejaký čas, aspoň cez noc, pokojne aj dlhšie odležať. Podáva sa a najlepšie chutí s nesladenou šľahačkou. Ešte dnes si živo vybavujem  šľahačku z fľaše s plynovými bombičkami, s ktorou tetuša  rezy podávala. Takú nadýchanú šľahačku mala len ona!! Používate ešte dnes takúto fľašu na šlahačku?

Dodávam, že torta je rovnako chuťovo výborná aj po týždni od vyhotovenia - asi vďaka kvalitnému krému. Pochutia si najmä horkočokoládoví milovnící, ale ešte nikto nepovedal, že mu nechutí.

Doporučujem  ku kávičke, v dňoch sviatočnej pohody.

Dobrú chuť!



PS:  Malá spomienka na tetušu v mojom receptári. Keď bolá vážne chorá v nemocnici, raz som jej poslala rezance s tvarohom, na sladko, omastené maslom. Veď obyčajné. Poslala mi späť takýto odkaz:


Tetuša, s úctou spomínam!

44 komentárov:

  1. To je nááádhera. Recept som len tak zrýchla prešla, vyzerá fajne.... ale mne sa veľmi páči, tá "história" a odkaz je perfektný a trefný. Ja som mala rada podobné "papieriky" a zápisky, čo si viedla moja babka. Mala všetko pospisované buď v kalendári alebo v písanke. Keď si to človek po rokoch pozrie, veľmi pekná spomienka..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dakujem Martinka za komentar :)) veru s tymi spomienkami mas svatu pravdu! tetusa bola za mladi ucitelka a mala aj vo vysokom veku neskonalu graciu, jej stolovanie, zila sama, ale stale krasne stolovala. mam na nu aj hmotnu spomienku - supravu tanierikov a podnosu na tortu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Však som kukala, že aké slová použila... že improvizovať... moja babka zas bola klasická žena z dediny. teda rozprávala nárečím a väčšinou tak aj písala. ale mali sme ju celá rodina veľmi radi a rešpektovali sme ju. bola s ňou sranda a pamätala všetky básničky ešte zo svojich školských čias. tiež na ňu rada spomínam...
      Adi, mne sa to konečne podarilo (myslím, napísať komentár) :)) SKúšala som viackrát, ale až včera prvýkrát.:))

      Odstrániť
    2. na nase babicky nedame dopustit :)) som rada, ze sa ti to podarilo, aj nabuduce, Martinka :)

      Odstrániť
    3. tortu som skúšala robiť už dvakrát a mala úspech. Ďakujem za recept :)

      Odstrániť
  3. Andrejka tortička je určite hotový skvost:) príležitosť na vyskúšanie určite bude:)A príbeh s tetuškou je veľmi milý :) je dobré keď nám život obohatia takýto ľudia:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, tesim sa z tvojej navstevy :)) dakujem. torticku vyskusaj, nie je narocna a chuti luxusne. dumam niekedy v buducnosti maslo nahradit mascarpone. a ano, tetusa je nazbudnutelna!:)

      Odstrániť
  4. ale ides uz s tym mascarpone! :))) som nevedela ze ste tak vychadzali, velmi pekny prispevok. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejko, dávám si recept do záložek k vyzkoušení. Vypadá báječně. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Poctivá čokoládová, prikrášlená krásnym odkazom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kinga, vitaj, dakujem za komentarik :) ano, poctiva cokoladova, s nadychom kavy :))

      Odstrániť
  7. krásny recept Andrejka ... mám veľmi rada tieto starodávne recepty s príbehom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vyskusam, urobim Mimmovi ten je cokoladovy :-)))) Silvia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Silvika, vyskusaj, ked si nechas zmaknut popredu maslo, tak ju spravis raz-dva :))

      Odstrániť
  9. Andrejka pri najbližšej sviatočnej príležitosti si recept vyskúšam. Vyzerá hriešne dobre a musí chutiť fantasticky. Mám dotaz ide o zalievanú kávu aj s kávovým spodkom , Ďakujem. Gitka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gitka, dakujem..ano ide o zalievanu turecku, aj so sutrom :)

      Odstrániť
  10. Andrejka veľmi pekne ďakujem za odpoveď, 20. septembra má premieru, už sa teším. Blog je úžasný, Vaše recepty ma očarili a zatiaľ každý vyskúšaný sa osvedčil u mojich hladošov. Rada Vás navštevujem aj s kamarátkami, posúvajú sa Vaše recepty resp. dávam mojim známym do pozornosti Váš blog. Cítim sa tu doma, držím palce a prajem krásne dni, veľa výdrže a zdravia pri blogovaní. Gitka

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mila Gitka, tesim sa vasej priazni. Je mnoho omnoho krajsich blogov.. :) momentalne som zaneprazdena starostlivostou o dvoch malych drobcov, takze blog ostava bokom, dufam,ze neskor sa k nemu vratim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Odpovede
    1. dakujem Viktor za navstevu, a komentar od Teba si mnohonasobne cenim :)

      Odstrániť
  13. už ho mám stiahnutý, výzerá mňamkovo, urobím dcerke na 5.narodeniny :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. zuzka dakujem,dufam ze vam bude chutit :) (neviem ci pre male deti nie je prilis horky a prilis kavovy)

      Odstrániť
  14. Toto mi uplne uslo?!...krasny prispevok Adka..., torta je isto vynikajuca, mam podobnu veeelmi oblubenu, ktoru peciem kazde sviatky, horkocokoladovu...))) skusim niekedy aj tento tetušin :*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Marus, potom daj vediet, ci vam sadol :)
      ku kavicke je bazvadny.

      Odstrániť
  15. Akurat som vytiahla korpus z truby a dorobila som plnku, ale kedze mam rada sladke plnky, pridala som do nej este cukor :) Zatial to vyzera vyborne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Teras ju budem piect moja dcerka Sonicka bude stastna 26.3 mala narodky a dnes ma meniny ta skusim diky za perfektny recept .Nase tetusky dokazali vselico co mi asi nedokazeme bez tich nasich vseliakych prisad. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  17. upiekla som ju mojmu drahemu na narodeniny, vyborna,mnam a ochutnavaci si pytali aj recept. dakujem za recept, ika...

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Už ju mám upečenú, no neviem, či nebude moc ťažká na žaludok. Ten krém na mňa posobí ako keby som zjedla samotnú roztopenú čokoládu a ked som len párkrát oblízla krém pri jej plnení, už som cítila, že viac nevládzem. No som zvedavá, aké bude mať ohlasy. Neberte to ako kritiku, st veľmi šikovná a vaša torta je krásna, len som vždy robievala iné krémy do torty :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem za komentar :) sto ludi,sto chuti a vobec to neberiem ako kritiku a keby to aj bola kritika, svet sa nezruti :)dakujem za uprimnost. dufam, ze vam nakoniec chutila. je to velmi stary recept,stary postup,v dnesnej dobe sa naozaj robia jemnejsie kremy. my napr. sme malo kremovi a taketo zakusky sa robia u nas doma velmi vynimocne,prilezitostne. pozdravujem a vdaka :)

      Odstrániť
  19. Ďakujem za recept. Tortu som skúšala už dvakrát a je výborná. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ďakujem za recept. Tortu som skúšala už dvakrát a je výborná. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Tak nakoupeno a na víkend na hody se do ní pustíme!! Moje babička byla vyhlášená cukrářka, poctivé dorty, kde jsou ořechy, rum, čokoláda a máslo, milujem!! Tenhle recept neznám, ale myslím, že to půjde... :-)
    Julie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vdaka...dufam ze vysledok naplnil ocakavania :)

      Odstrániť
    2. Tak... korpus i krém je opravdu rychlý a jednoduchý na přípravu, ale.. za nás..i přes to, že jsem použila skoro 1/4l rumu je moc suchý. Je to vlastně jen piškotový korpus, já mám ve starých receptech po babičce v každém korpusu máslo a je to opravdu rozdíl. Nějak nás nenadchla ani kombinace máslového krému se šlehačkou. Ale krém je opravdu výtečný--přidala jsem tedy i pár kapek stevie na oslazení- a určitě jej použiju do svých dortů.
      V kombinaci s jiným korpusem a ještě politý čokoládou, to bude skvělé.
      Julie

      Odstrániť
  22. Recept som vyskúšal a poviem vám, ani náhodou sa táto torta nedá označiť ako delikátna. Korpus je suchý aj napriek tomu, že rumom som nešetril. Krém je vďaka použitým ingredienciám výrazne horký a o zážitku chutí nemôže byť ani reč. Vďaka množstvu použitého masla je to plytvanie na nesprávnom recepte. Pochybujem, že niekomu podľa tohoto receptu môže výsledná torta chutiť, pokiaľ nie je pred samotnou konzumáciou potužený zvyšným rumom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je mi luto,ze vam nesadla a bola horka a sucha. to ze je horka v texte spominam,ma byt taka ..a viem,ze nie kazdy to ma rad...nasa sucha nebyva. vdaka za komentar.

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: