Už dávnejšie som obdivovala túto nádhernú nadýchanú kysnutú focacciu a zberala sa vyskúšať ju. Predpremiéru mala tento týždeň a na
veľký piatok bude pre veľký úspech repete. Iste viete, že focaccia je druh
talianskeho tradičného chlebíka - placky, s dierkami na povrchu , ktorý sa pečie na
celom plechu. Pridávam len zopár fotiek, na pôvodnom linku sú nádherné zábery
celého postupu.
Deň vopred:
Zamiešajte si kvások z nasledovných surovín:
2,5 hrnčeka chlebovej múky
1,5 hrnčeka vlažnej vody
½ lyžičky sušených kvasníc
Keď cestíčko začne vykazovať prvé znaky kvasenia –
bublinkovanie, môžete ho odložiť odpočívať do rána do špajze, občas môžete
premiešať.
Zároveň si pripravte bylinkový olej. Mierne zohrejete zohrejete
1 šálku olivového oleja a pridáte bylinky
podľa vlastnej chuti. Ideálne sú čerstvé, ja som chcela dať rozmarín, no mala som
len sušený. Do druhého dňa bol olej i tak krásne rozmarínovo voňavý. Ráno
som potom k nemu pridala 1 nasekaný strúčik čínskeho cesnaku.
Na druhý deň :
Kvások nechajte v kuchyni 1 hodinu predtým, ako s ním
budete ďalej pracovať. V miestnosti by nemal byť prievan a chlad, ako
vždy, keď pracujeme s kysnutým cestom.
Do veľkej misy, kde
budete cesto miesiť pridajte ku kvásku 3 hrnčeky chlebovej múky (preosiatej,
cez noc odpočívajúcej v kuchyni pri izbovej teplote), 2 lyžičky soli, 1 a pol
lyžičky instantného droždia, 6 lyžíc olivového oleja, 1 šálku vlažnej vody.
Môžete uliať menšiu časť bylinkového oleja, prípadne dochutiť semienkami podľa vlastnej chuti, či do
chrumkava opečenou cibuľou. Ja som
chcela cesnakovo – rozmarínovú focacciu, takže som ďalej nedochucovala, možno inokedy.
Dobre vymiešané cesto necháte kysnúť, najmenej 2 hodiny v teple.
Následne s ním pracujete –
prekladáte ho ako obálku, viď foto tu...v závere ho preneste na plech vyložený papierom. Dajte zohrievať rúru
, na 220 °C. Na plechu ho oblejte časťou bylinkového oleja a roztláčajte do
strán, robte prstami doňho dierky. Nechajte ešte odpočívať a kysnúť, aj
pol hodinu. Pred vložením do horúcej rúry ho ešte raz prelejte zvyškom
bylinkového oleja a znovu prevzdušnite dierkami pomocou prstov. Posoľte
hrubozrnnou morskou soľou. Prípadne môžete pridať čierne olivy. Keď znovu
podkysne, vložte ho do rúry. Prvých 15 minút som ju piekla na 220°C, potom som
teplotu znížila na 180°C a dopekala cca 30 minút.
Bola výborná, už sa tešíme na repete.
Slniečko slniečkuje, trávička začína vykúkať a nás to veľmi teší.
Užívame si prvé drobcove kroky vonku:
Krásne sa Ti podarila a rovnako krásne sa Ti podaril drobec : )
OdpovedaťOdstrániťdakujem Ivka :)
OdpovedaťOdstrániťchlebik bol vynikajuci:) (ze gordon :) ) matulko je uzasny, tie jeho predne zubaciky :)
OdpovedaťOdstrániťSimca, opakovany bol este lepsi! doplnim recept o informacie :) cmuk,pa :)
OdstrániťFoccacia se Ti opravdu povedla. Maličký je k zulíbání, no prostě ňuňánek. :-D
OdpovedaťOdstrániťAndrejko, přeji Ti pohodové a radostné Velikonoce prožité s rodinou.
Ivka, dakujem krasne. Podobne aj Tebe prajem nadherne sviatky, vela oddychu a pohody :)
Odstrániťjeeejo, aké krásne fotky, a focaccia sa Ti teda vydarila :)) krásnu Veľkú Noc, Andrejka :)))
OdpovedaťOdstrániťdakujem Andurejka :) druha bola este lepsia. povodne cesto je redsie,aj ked nakysne; prvy krat som ho este zahustovala mukou, placka bola suchsia, chrumkavejsia. ale druhy krat som ho rovno z misy vykydla na plech, vyliala olej, popichala a roztlacila prstami,nechala podkysnut a bola najsamlepsia, makkucka, nadychana :)
OdstrániťFocacciu robím 2-3x v týždni. S dcérou ju zbožňujeme: "čistú" alebo aj plnenú (sušené paradajky - čierne olivy, navrch rozmarín)- (bazalka - cherry paradajky - strúhaný syr). Dnes som naplnila aj mladou cibuľkou a je to chutný cibuľový "koláč".
OdpovedaťOdstrániťano Zuzka, verim ze cista ale aj so spominanymi naplnami chuti skvele :)
OdpovedaťOdstrániťHop Over To This Site
OdpovedaťOdstrániťHave a look at my blog post :: seo for lawyers
Here is my blog : lawyer lead generation
Lawn Urban center Burial plots Lucknow- The rejuvenating solution to live a
OdpovedaťOdstrániťnatural located in the midst of dynamics
Also visit my blog leads for lawyers
Also visit my homepage attorney leads