1/03/2013

Cheesecake


Bol. Skvelý, úžasný, jemný, zamatový. Medzi mnou a mojou dcérou je viacero styčných bodov. Toto je jeden z nich...
Na korpus:
180 g drvených piškót al. Bebe sušienky
120 g rozpusteného masla
2 lyžice krupicového cukru
2 lyžičky škorice

Na syrovú plnku:
750 g mascarpone (alebo podľa originálu 450 g syru typu Lučina,al. Philadelphia + 225 g mascarpone)
3 väčšie vajíčka
3 žĺtka
200 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového (nie vanilínového) cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
strúhaná kôra z 1 umytého citrónu
1 lyžička vanilkového extraktu
120 ml smotany na šľahanie

Postup:

V mixéri drvené sušienky, roztopené maslo, cukor a škoricu vymiešam do hmoty, ktorú  natlačím do tortovej formy, vyloženej na dne papierom na pečenie. Obložím (natlačím päsťami)  dno a boky do výšky 1,5-2 cm. Vložím do rúry predhriatej na 190°C, pečiem  10 minút. Za ten čas si pripravím plnku.

Najskôr vymiešam mascarpone s cukrami, mixujem aspoň 5 minút, do hladka. Potom po jednom zašľahávam vajíčka. Neskôr dochutím citrónom,citrónovou kôrou a a vanilkovým extraktom a na záver postupne primiešam smotanu.

Lahodnú plnku nalejem do horúceho zapečeného korpusu a v rúre vyhriatej na 160°C dopekám ďalších 50 -60 minút. Nechám vychladiť spolu s rúrou a po úplnom vychladnutí CHC putuje najmenej na 4 hodiny do chladničky. 

Podávala som ho s hruškami varenými v karamelovom sirupe so strúhaným zázvorom.

Proste milujem cheesecake a jeho chuť a jeho konzistenciu a jeho všetko! Chrumkavá škoricová kôrka, ktorá chutí po orechoch, ktoré tam nie sú. Delikátna citronovo-vanilková chuť syrovej náplne sa rozplýva v ústach. K studenému tie horúce hrušky..

Tento je neopísateľne výborný. Mala som domáce vajíčka od starkej, preto je taký žltučký. 
Vyskúšajte!

35 komentárov:

  1. Andrejka ani nevieš , ako si mi prišla vhod ....pol dňa hľadám dobrý recept na cheesecake. Určite si niečo vezmem s tohto receptíku Ďakuejm:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Andrejko, ten vypadá opravdu sametové! Hned bych si ho dala. Mmmmm

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. PS: tvoj bolg sa mi velmi paci,a tiez mojej dcere,ona mi ho ukazala davno davno,ked som este neblogovala :))

      Odstrániť
  3. Andrejka, milujem cheescake a tento Tvoj vyzeráááááá úplne, že WAU!!!! Slintáááááám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, dakujem, som rada ze sa Ti paci :) Verim, ze by aj chutil ;)

      Odstrániť
  4. Bože nedávaj sem cheescake! Radšej dusenú zeleninu, ale nedráždi s týmto tuuuu :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mňáám, cheesecake je top koláčik :) ale presne, teraz radšej tú dusenú zeleninu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) dakujem...coskoro pridam aj zeleninu..vase priania su mi rozkazom :)

      Odstrániť
  6. Teda, ten se ti povedl! Ještě jsem ho nezkoušela a už se na to dlouho chystám, takže myslím, že už je jasné, jaký recept prubnu! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Bara, vyskusaj veru,tento recept sa aj mne najviac zapacil/zachutil, z tych co som doteraz vyskusala :)

      Odstrániť
  7. vypadá úžasně, tomu bych teda rozhodně neodolala:) cheesecake je můj nejovlíbenější dort:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem M* :) ked nad tym tak premyslam,asi aj moj najoblubenejsi

      Odstrániť
  8. je to jednoduché rada to vyskúšam,dik za recept

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vyzra uzasne Adulik, este som nikdy ziadny nerobila...., asi je na case nejaky vyskusat, tento ma presvedcil :) tak pri najblizsej prilezitosti idem donho! Ja som robila tvoju Silvestrovsku bombu s mojimi upravami na Silvestra :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Maruska,dakujem a napis ako dopadol. dufam, ze budes s nim spokojna a bude vam chutit :)

      Odstrániť
  10. Též se přidávám je skvělý a ráda vyzkouším...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. cheesecake je výborný, dal by sa recept doplniť aj o recept na tie hrušky?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. samozrejme, ten je uplne jednoduchy..z cukru (2-3 PL) upalime karamael, ktory zaleme vodou (2dcl) a rozpustime..potom v tejto vode varime platky hrusiek,kym nie su makke a voda sa nezredukuje na jemny sirup :)

      Odstrániť
    2. :) aj ja som si ho pytala :)

      Odstrániť
  12. Ahoj,
    prosím ťa, tých vajíčok si do plnky dávala dokopy 6 alebo len tri? Ďakujem! :-)

    V.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. cheesecake vyborny!! dakujem za receptik, len prosim o radu, co robim zle, ked mi vzdy na konci v strede popraska :((( ?? ako mam tomu zabranit?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nabuduce skus na dno rury dat pekac s vodou, ktorej vyparovanie pocas pecenia by malo zabranit jeho vysuseniu a popraskaniu,,pripadne skus iny recept,na webe ich je na mraky ;) we ♥ cheeesecakes !!

      Odstrániť
    2. dakujem, praveze sa mi nezda nejaky vysuseny :( no nic, tak som prave problem riesit nechcela, aby som musela menit recept, ked tento je taky delikatny :))) ale skusim s tou vodou a ked sa nic nezmeni, nic ine mi nezostava :) dakujem, pekny vecer!

      Odstrániť
    3. este mi dcera poradil,ze ho piekla dlhsie na nizsej teplote..ze bol bielucky, ako mcdonaldovy.. :)tak skus..

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: