1/24/2013

Fánky s mrkvovo - pamarančovým čatní


Máme tu čas fašiangov a plesov, preto tradičné fánky na našom stole nesmú chýbať. Na oživenie som k nim uvarila  mrkvovo - pomarančové čatní. Jeho chuť pripomína - neviem, či ste za socíku také poznali -  chuť domáceho pomarančového džúsu, ktorý naša mamina varievala z celých pomarančov a jabĺk a  neviem ešte z čoho...chladený chutil fantasticky, mňam, mám tu chuť na jazyku.

Tento recept mám od babky môjho chlapa. Tie jej fánky nemajú konkurenciu.


Na fánky  potrebujete:

* 300 g hladkej múky špeciál
* 30 g kryštálového cukru
* 1 kocka kvasníc
* 50 ml vlažného mlieka
* 40 g roztopeného masla
* 1,5 dcl kyslej smotany
* 2 žĺtky
* 5 lyžíc rumu
* 1 slabú  čajovú lyžičku soli

Na čatní si pripravte:

* šťavu a aj dužinu zo 4-5 pomarančov
* 1 väčšiu mrkvu
* 0,5 l vody
* 2 lyžice cukru

-------------------------------------
Múku preosejem do väčšej misy, zmiešam so soľou, urobím jamku do ktorej rozmrvím kvasnice. Tie zalejem mliekom. Kým vzíde kvások, roztopím na slabom plameni maslo, pridám ostatné suroviny a všetko zamiesim do kompaktného cesta - pekne sa odlepuje od stien misky.

Cesto nechám v teple na šporáku (kde varím napr. polievku a čatní) prikryté utierkou dobre vykysnúť, najmenej hodinu. Tentokrát sa zdvihlo sa o 1,5 násobok pôvodnej veľkosti. Potom ho na doske vyvaľkám na hrúbku cca 0,5 cm a radielkom vykrojím fánky - najskôr pásiky hrúbky 2 cm a potom krížom aby výsledný tvar tvoril kosobdĺžnik. Do každej fánky spravím radlom 2 čiarky, aby sa pri obracaní v oleji nenafukovali ako balón a aby sa dobre otáčali i prepiekli. 

Nechám ešte poctivých 20 minút podkysnúť. Pozor, aby počas kysnutia bolo v miestnosti teplo a nevznikol vám prievan, či chlad - mohli by spľasnúť.

Následne smažím  z oboch strán v horúcom oleji, na nižšej teplote. Treba stáť pri nich, ide to rýchlo. Mám takú veľkú naberačku s dierkami, tak s jej pomocou sa rýchlo vyberajú aj dobre odkvapkajú od oleja. Hotové fánky posypem práškovým cukrom, alebo ich v ňom môžete  vyváľať.



Čatní je jednoduché, mrkvu postrúhame na jemno zalejeme vodou a varíme, neskôr pridáme šťavu aj dužinu z pomarančov a cukor. Varíme do zhustnutia na najslabšom ohni, celkovo cca 2 hodiny. Podávame vychladené.

Dobrú chuť!


A aby ste vedeli, založila som si kvások. Najskôr som  na  kváskovej mape u pána Cuketku našla tetu z PB, ktorá mi prisľúbila štartovaciu dávku. Stále sme však nemali cestu tým smerom. Včera však Miška zavesila na svoj blog info o tom, ako si založiť vlastný kvások, tak som neváhala.  Neviem sa už teraz dočkať prvého kváskového (alebo zakvaseného - ako ho kedysi volali podľa susedy Danielky) chlebíka. Kváskový chlieb sa pripravuje bez kvasníc (plných chémie), namiesto nich použijeme hotový kvások. Chlebík je zdravší, lepšie stráviteľný. Je to metóda našich starých a prastarých mám. Juj, teším teším.


A aby bol dnešok úplne dokonalý, vyšli sme si s chlapcami na vychádzku. Svietilo slniečko,  až taká paráda! Kým som nás vychystala, vypotila som polovicu zjedených fánok . Gordonka sme nechali doma, lebo prišiel chvíľu predtým z dlhej vychádzky.  Deň ako vyšitý.













  


♥ ♥ ♥



26 komentárov:

  1. ... ešte daj niečo fašiangové ... please :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to mrkvove catni ma dostalo...andrejka krasne fotecky....deticky roztomile... skvely prispevok ....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nevím,jestli se mi líbí víc fotky jídla nebo fotky prcka!:)
    krásný:))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no. :) toto je úvodník do toho zdravého? :)
    fánky moc nepoznám, jedla som ich letmo len raz. ale ten pomarančový džús si pamätám, cítim a vidím ho aj v tej termoske na drese.
    Kvások je super, vedela som že sa do toho pustíš a teším sa, prosím si potom nadeliť :)
    Fotky sú krásne, včera bolo nádherne oproti dnešnému vetrisku. Chlapci sú zlatí, mne sa na nich páči akí sú oni zamyslení, nie zamračení, ale pohrúžení do roboty. Obaja.
    A ďakujem ti aj za dnešný mail, dovolím si ho dať na blog.
    papa!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adulka, recept na fanky vytlaceny..., idem zajtra do nich...))),... kto tvrdi ze zima je o nicom, musi byt cisty magor...tvoje fotky su tohto mojho tvrdenia dokazom, nadhera!!! a ti tvoji dvaja nunkovia...si stastna zena....♥ :*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Maruska,dufam ze sa ti zdaria. keby cosi,som na telefone :)

      Odstrániť
    2. Adulik, odskusane, boli vyborne, najprv som vahala ci spaldu, alebo klasiku, nakoniec som sa rozhodla pre klasiku, keze som ich robila prvy krat, ktoru som musela ist este rychlo zakupit, bo doma nemam, cukor trstinovy, inak som ostala pri tvojom recepte :), boli vynikos, zozrali sme ich len taky fukot :), na buduce budem asi vacsie troska krajat a skusim ich so spaldou, bielka som vyuzila s tymi co som mala este od minula v chladnicke a spravila som spaldove suchariky s orechami a mandlami, pridala som hrozienka...:) vdaka :*

      Odstrániť
    3. tak super. podla mna by im spalda neublizila,skusime aj take,co povies :) tie suchariky vyzeraju zaujimavo. posli foto a recept,vyskusame.♥

      Odstrániť
    4. Adka suchariky isto poznas, ked ostanu bielka zo salatu, vajecneho konaku..., ja davam 5, prida sa cca 14 dkg cukru, ja davam trstinovy, javorovy...aky mam, 14 dkg hl. muky, ja uz davam len spaldu, vymiesas bielka s cukrom pridas muku, potom orechy, mandle, co mas doma, mozes hrozienka, slivky, akekolvek susene ovocie, ale nemusis...a das piect do srncieho chrbata, vyklopis, chvilku nechas vychladnut, na tenucko nakrajas a das este vysusit na chvilku do rury..., hotovo :)

      Odstrániť
    5. DAKUJEM,VYSKUSAM :) V destve k babke chodievala teta z lucenca a ona vzdy nosievala taketo suchariky orechove - velke vlasske orechy - uz nasusene chrumave ..mnam...alebo take mandlove cantuciny hmmm

      Odstrániť
  6. mnam, ked vidim tie tvoje fanky, musim sa aj ja pustit do nejakych fasiangovych dobrot! :)
    a pochvalujem aj tie prekrasne fotky z prechadzky,nadhera :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adka, receptik fajnovy na fanky az mi domov zavonal, kvasok ak sa ti bude dat poprosim:) fotecky krasne, zimne, vesele:):) deticky roztomile a stastne ,presne ako je aj tvoj zivot teraz, krasny,stastny a ty tiez. Citit to zo vsetkych tvojich fotiek,receptikov, blogov,statusov:) :)Tesim sa a tesim sa aj na zdrave februarove receptiky a vecere, super...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nabuduce ich spravim s kvaskom namiesto kvasnic :) tesim sa Maruska, ze vam chutili aj za krasny komentar. cmuk!

      Odstrániť
    2. trosku som sa stratila v komentaroch Bibka, prosim o odpustenie :) dakujem za ten tvoj a pozdravujem; nuz na fotkach je to vsetko tip top a v realnom zivote je niekedy "veselo" ale tak uz to asi byva :)). dufam tie februarove vecere Ti ulahodia .pa

      Odstrániť
  8. Adi, fánky boli skvelé, vďaka za super tip na mnam obedík pre deti !! Pochutnali si aj dospelí !!

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: