Kolega môjho partnera tiež kváskuje. Vymenili sme si teda svoje kvásky. Tento je z jeho kvásku, celozrnného ražného, založeného vo februári 2013. Touto cestou zaň ďakujem, budem si kvásky striedať.
Výborný chlebík z neho vzišiel, podelím sa s vami o recept:
Večer:
Do misy som preosiala 300 ml pšenično ražnej múky (zmes,Mlyn Pohronský Ruskov), pridala 3dcl vody a kvások od Roba. Kvások bol od obeda vyložený na pracovnej doske v kuchyni. Zamiešala som lyžicou, prikryla vrchnákom a popriala kvasu dobrú noc. Trvalo to asi tri minúty.
Ráno:
Z vybublaného kvasu som odobrala 3 polievkové lyžice pre budúci raz a odložila ho uzavretý do chladničky.
Preosiala som 500 ml tej istej múky, pridala slabú polievkovú lyžicu soli, rascu drvenú aj celú, tak od oka. Priliala som kvas a 200 ml vody. Opäť som vymiešala cesto, opať lyžicou, zabralo mi to celé asi 5 minút.Nechala som cesto asi 5 hodín oddychovať a kysnúť.
Na obed:
Keď drobci na obed zaspali, na vyčistenú pracovnú dosku som si pripravila zmes múky, kukuričnej múky a za hrsť ovsených vločiek "na obálkovanie cesta". Obálkovanie poznáte, ak nie, ukázali sme si to minule tu. Takže som cesto, pomerne riedke, plné bubliniek preložila na túto pripravenú zmes a začala obálkovať a prekladať,aby sa mi vločky dostali do cesta. Pripravila som si košík, vyložila ho potravinárskou fóliou a vložila doň vločkami obsypaný a pomúčený bochník. Pobudol tam asi ešte dve, či tri hodiny. Na šporáku v kúte, v teple, lebo sa varilo. Pekne nakysol.
Poobede:
Potom som dala nahrievať rúru aj pekáč s vrchnákom na maximum (15 minút stačí, neplytvajme elektrickou energiou). Bochník som v košíku prikryla papierom na pečenie a a preklopila naň. Potom už šiel spolu s papierom do pekáča. Prvých 15 minút na maximálnu teplotu, zakrytý. Potom som ho odokryla, teplotu som ubrala na 180°C, chlebík mal ešte bledú kôrku, frkla som naň za dve hrste vody a zavrela. Po piatich minútach som si všimla, že kôrka už začína naberať farbu. Dopekala som ho ešte 30 minút.
Zjedol sa rýchlo. Každý z nás nejaký ten krajec aj bez ničoho. Bol výborný. Chutil domácky, tenká, chrumkavo - pukotavá kôrka, a striedka vlhká, mäkká, nelepivá.
Dcérina reakcia: "ale neni moc celozrnný?". Veď nemusí byť vždy celozrnný.
Spravte si aj vy domáci chlebík, neoľutujute!
Super Andrejka, aj tento raz skúsim. Ja som dnes piekla s otrubami a klíčkami. Krásny deň prajem.
OdpovedaťOdstrániťdakujem Majka. Tvoj chlebik bol urcite tiez skvely :) prajem krasny zvysok vikendu :)
OdstrániťKrásně vypadá, taky bych jej mohla zkusit :)
OdpovedaťOdstrániťEvicka,dakujem za navstevu, skuste, je vyborny :). Pozeram ze vas blog uz nabera kontury, urcite nevynecham prilezitost nahliadnut :)
OdstrániťTen ma uplne očaril...určite vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťneolutujes, je mnam :)
OdstrániťChvala bohu, ze vykvasil :D aj som sa trochu bal ci sa nenacha zahanbit :) ma za sebou tazke casy.
OdpovedaťOdstrániťChlebik mas krasny. Rad by som vedel prečo teraz nemas taku hrubu a popraskanu korku? Pytam sa, lebo ja mam vzdy takuto tensiu a maksiu, a chcel by som popraskanu :-)
ahoj Robo, mam taky tusak, ze ked ho peciem v pekaci pod vrchnakom (prvych 15 minut,kedy je na maximalnu teplotu), vtedy ma tensiu korku. ked peciem taky,co kysne v osatke - okruhly - tak ten peciem na plechu okruhlom od zaciatku bez vrchnaka a ten ma hrubsiu korku. tak skus,co to spravi. :)
Odstrániťkefir je uz v chladnicke, trochu sa bojim okostovat :)) zajtra skusim.
Odstrániťkukni tu ten osatkovy na konci fotky. ak by si chcel, poslem po Minovi -poziciam osatku aj okruhly plech ako uliaty pre nu. na vyskusanie :)
Odstrániťhttp://varimeslaskou.blogspot.sk/2013/02/chlebicek-nas-kazdodenny.html
Dakujem za ponuku, ale osatku si musim urcite kupit cim skor vlastnu. Ja myslim, ze mam tenku korku hlavne preto, lebo peciem celozrny razny. Asi :-)
OdstrániťViem, ze o kefire je na nete dost informacii, ale chcel som ti povedat, ze mne to funguje najlepsie tak, ze zrna predstavuju 2 až 3 ! % hmotnosti mlieka. Necham postat pri izbovej ! teplote v otvorenej nadobe 16 az 20 hodin.
Je to podla Profesorky Horakovej: http://www.katarinahorak.com/?p=730
Nevyzraza sa mi skoro ziadna "voda" a zrazenina nieje moc husta a pekne vonia. Cez velke sito prejde lahko. Teraz sa mi zrna dost namnozili a budem musiet zas niekomu darovat, aby som nevyrabal viac ako liter kefiru denne, alebo nemusel zrna vyhodiť :-(
na striedacku tiez peciem celozrnny razny, a nepotvrdzujem tvoju domnienku :)
Odstrániťkefir som pokaslala. namiesto litra mlieka som dala to 0,3 co si uviedol rukou. a zrna som dalla vsetky :( fnuk. ked este budes mat, prosim posli,dam si vacsi pozor. Mino nevedel a bolo tam to 0,3.. :( mam to vsetko uz asi tyzden v chladnicke,myslis,ze by to este bolo nejako pozitelne?
myslela som pouzitelne
OdstrániťOspravedlňujem sa. Až teraz som si všimol tvoju odpoveď. Kefír samozrejme mám a hneď aj pošlem. Je mi ho ľúto vyhodiť a nikto ďalší nemá záujem. Napíšem ti na mejl.
OdstrániťTak Andrejka, uz sa vyvaluje ... tak sa teším, ked bude nejaký ten nový receptík na chlebík. Už som všetky Tvoje odskúšala a pravidelne striedam s mojim. Gabika
OdpovedaťOdstrániťdakujem Gabika...popracujem na tom :)
OdpovedaťOdstrániť