4/13/2013

Vynikajúci chleba s ovsenými vločkami


Kolega môjho partnera tiež kváskuje. Vymenili sme si teda svoje kvásky.  Tento je z jeho kvásku, celozrnného ražného, založeného vo februári 2013. Touto cestou zaň ďakujem, budem si kvásky striedať.

Výborný chlebík z neho vzišiel, podelím sa s vami o recept:

Večer:

Do misy som preosiala 300 ml pšenično ražnej múky (zmes,Mlyn Pohronský Ruskov), pridala 3dcl vody a kvások od Roba. Kvások bol od obeda vyložený na pracovnej doske v kuchyni. Zamiešala som lyžicou, prikryla vrchnákom a popriala kvasu dobrú noc. Trvalo to asi tri minúty.

Ráno:
Z vybublaného kvasu som odobrala 3 polievkové lyžice pre budúci raz a odložila ho uzavretý do chladničky.
Preosiala som 500 ml tej istej múky, pridala slabú polievkovú lyžicu soli, rascu drvenú aj celú, tak od oka. Priliala som kvas a 200 ml vody. Opäť som vymiešala cesto, opať lyžicou, zabralo mi to celé asi 5 minút.Nechala som cesto asi 5 hodín oddychovať a kysnúť.

Na obed:
Keď drobci na obed zaspali, na vyčistenú pracovnú dosku som si pripravila zmes múky, kukuričnej múky a za hrsť ovsených vločiek "na obálkovanie cesta". Obálkovanie poznáte, ak nie, ukázali sme si to minule tu. Takže som cesto, pomerne riedke, plné bubliniek preložila na túto pripravenú zmes a začala obálkovať a prekladať,aby sa mi vločky dostali do cesta. Pripravila som si košík, vyložila ho potravinárskou fóliou a vložila doň vločkami obsypaný a pomúčený bochník. Pobudol tam asi ešte dve, či tri hodiny.  Na šporáku v kúte, v teple, lebo sa varilo.  Pekne nakysol. 

Poobede:
Potom som dala nahrievať rúru aj pekáč s vrchnákom na maximum (15 minút stačí, neplytvajme elektrickou energiou). Bochník som v košíku prikryla papierom na pečenie a a preklopila naň. Potom už šiel spolu s papierom do pekáča. Prvých 15 minút na maximálnu teplotu, zakrytý. Potom som ho odokryla, teplotu som ubrala na 180°C, chlebík mal ešte bledú kôrku, frkla som naň za dve hrste vody a zavrela. Po piatich minútach som si všimla, že kôrka už začína naberať farbu. Dopekala som ho ešte 30 minút.


Zjedol sa rýchlo. Každý z nás nejaký ten krajec aj bez ničoho.  Bol výborný. Chutil domácky, tenká, chrumkavo - pukotavá kôrka, a striedka vlhká, mäkká, nelepivá.
Dcérina reakcia: "ale neni moc celozrnný?". Veď nemusí byť vždy celozrnný.

Spravte si aj vy domáci chlebík, neoľutujute!

16 komentárov:

  1. Super Andrejka, aj tento raz skúsim. Ja som dnes piekla s otrubami a klíčkami. Krásny deň prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Majka. Tvoj chlebik bol urcite tiez skvely :) prajem krasny zvysok vikendu :)

      Odstrániť
  2. Krásně vypadá, taky bych jej mohla zkusit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evicka,dakujem za navstevu, skuste, je vyborny :). Pozeram ze vas blog uz nabera kontury, urcite nevynecham prilezitost nahliadnut :)

      Odstrániť
  3. Ten ma uplne očaril...určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chvala bohu, ze vykvasil :D aj som sa trochu bal ci sa nenacha zahanbit :) ma za sebou tazke casy.
    Chlebik mas krasny. Rad by som vedel prečo teraz nemas taku hrubu a popraskanu korku? Pytam sa, lebo ja mam vzdy takuto tensiu a maksiu, a chcel by som popraskanu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Robo, mam taky tusak, ze ked ho peciem v pekaci pod vrchnakom (prvych 15 minut,kedy je na maximalnu teplotu), vtedy ma tensiu korku. ked peciem taky,co kysne v osatke - okruhly - tak ten peciem na plechu okruhlom od zaciatku bez vrchnaka a ten ma hrubsiu korku. tak skus,co to spravi. :)

      Odstrániť
    2. kefir je uz v chladnicke, trochu sa bojim okostovat :)) zajtra skusim.

      Odstrániť
    3. kukni tu ten osatkovy na konci fotky. ak by si chcel, poslem po Minovi -poziciam osatku aj okruhly plech ako uliaty pre nu. na vyskusanie :)

      http://varimeslaskou.blogspot.sk/2013/02/chlebicek-nas-kazdodenny.html

      Odstrániť
    4. Dakujem za ponuku, ale osatku si musim urcite kupit cim skor vlastnu. Ja myslim, ze mam tenku korku hlavne preto, lebo peciem celozrny razny. Asi :-)
      Viem, ze o kefire je na nete dost informacii, ale chcel som ti povedat, ze mne to funguje najlepsie tak, ze zrna predstavuju 2 až 3 ! % hmotnosti mlieka. Necham postat pri izbovej ! teplote v otvorenej nadobe 16 az 20 hodin.
      Je to podla Profesorky Horakovej: http://www.katarinahorak.com/?p=730
      Nevyzraza sa mi skoro ziadna "voda" a zrazenina nieje moc husta a pekne vonia. Cez velke sito prejde lahko. Teraz sa mi zrna dost namnozili a budem musiet zas niekomu darovat, aby som nevyrabal viac ako liter kefiru denne, alebo nemusel zrna vyhodiť :-(

      Odstrániť
    5. na striedacku tiez peciem celozrnny razny, a nepotvrdzujem tvoju domnienku :)
      kefir som pokaslala. namiesto litra mlieka som dala to 0,3 co si uviedol rukou. a zrna som dalla vsetky :( fnuk. ked este budes mat, prosim posli,dam si vacsi pozor. Mino nevedel a bolo tam to 0,3.. :( mam to vsetko uz asi tyzden v chladnicke,myslis,ze by to este bolo nejako pozitelne?

      Odstrániť
    6. Ospravedlňujem sa. Až teraz som si všimol tvoju odpoveď. Kefír samozrejme mám a hneď aj pošlem. Je mi ho ľúto vyhodiť a nikto ďalší nemá záujem. Napíšem ti na mejl.

      Odstrániť
  5. Tak Andrejka, uz sa vyvaluje ... tak sa teším, ked bude nejaký ten nový receptík na chlebík. Už som všetky Tvoje odskúšala a pravidelne striedam s mojim. Gabika

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dakujem Gabika...popracujem na tom :)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: