Je výborná, mäkkučká, sladká tak akurát. Ak ju vyskúšate podľa tohto receptu, budem vám vďačná za spätnú väzbu.
2. deň - plnenie torty /30 min/
3. deň - môže sa konzumovať
4. deň - je vynikajúca, mäkkulinká, uležaná
5. deň - už nie je po nej ani stopy
Nie je to asi celkom jednoduchý recept, ale niekedy sa môže hodiť mať dezert na oslavu, či party hotový deň - dva vopred.
Recept na Ruskú medovú tortu
Ingrediencie:
Medové pláty
70 g masla
3 veľké polievkové lyžice kvalitného včelieho medu
220 g práškového cukru
štipka soli
3 vajcia
1 polievková lyžica sódy bikarbóny
1 čajová lyžička vanilkového extraktu (ak ho nemáte a vynecháte, myslím, že sa svet nezrúti..)
500 g hladkej múky špeciál 00 a ďalších približne 100 g na podsýpanie pri vaľkaní/gúľaní cesta
Náplň
300 g krémový smotanový syr (dala som 2x 125 g Philadelphia a 50 g ABC - oboje dostať v Billa)
250 ml smotana na šľahanie, aspoň 30 %
1 plechovka kondenzované skaramelizované mlieko /alebo neskaramelizované dajte deň vopred na 2 hodiny uvariť v uzavretej plechovke do vodného kúpeľa) - chuťovo a konzistenčne je lepšie to, ktoré si doma urobíte
150 g zmäknutého masla
Postup
Do pol kila preosiatej múky vmiešam štipku soli. Vajíčka a sódu bikarbónu vymiešam do peny. Maslo, med a práškový cukor rozpúšťam za občasného miešania v parnom kúpeli. Dám doň dostatok vody, bude sa variť cca 40-45 minút. Keď sa cukor celkom rozpustí a vznikne hladká medová pena, primiešam do nej vyšľahané vajcia a viacmenej pravidelne, ale nie sústavne, šľahám dobrú polhodinu nad parou, aby zmes skaramelizovala. Poznáte to podľa toho, že farba hmoty stmavne. Potom odstavím z tepla. Po minútke dvoch zamiešam do hmoty múku a vznikne cesto, ktoré nechám 10-15 minút odležať. Cesto sa zdá byť mokré a ťažko predstaviteľné na vaľkanie.
Po odležaní múka v tekutej pene "napučí" a s cestom sa dá pekne pracovať. Dosku na vaľkanie vysypem múkou a na ňu pomocou stierky preklopím cesto z misky. Vyváľam ho v múke do valčeka, ktorý nakrájam na 9-10 približne rovnakých kúskov.
Uvoľním si dostatok miesta na vaľkanie, rúru zapínam na nahrievanie na 180 °C. Do rúry vložím naruby obrátený plech, dajte taký - ktorý drží rovnú plochu. Na tento účel mi vynikajúco poslúžil čierny okrúhly plech o priemere asi 40 cm, v ktorom obvykle pečieme pizzu a podobne. Je zakúpený dávno, na Slovensku, ale takéto plechy majú pôvod v Chorvátsku a v chorvátskej kuchyni - ak by to niekomu z vás napovedalo, o akom plechu je reč. Tento plech potom už len potiahnutím mriežky na ktorej je uložený povytiahnem a ukladám naň priamo pláty na papieri na pečenie a tiež iba tieto vyberám.
Pozn. 2021: Kolesá cesta som ukladala na papier na pečenie, priamo na 4 plechy a tie som točila, kým som všetky pláty neupiekli. Je to jednoduchšia manipulácia a myslím, že to aj rýchlejšie išlo.
Pláty - začnem prvým kúskom cesta, ktoré pomocou podsýpania múkou vyvaľkám na hrúbku 2-3 mm nepravidelného tvaru. Pomocou papiera na pečenie - ktorý naň položím, ho zvrtnem tak, aby skončil na tomto kuse papiera a na samotnom papier iho vykrojím pekne do kruhu. Robím to tak, že priložím naň najväčší hlboký tanier, a čo doma máme a obkrojím ho nožom.
Pozn. 2021: Použila som väčšiu misu s ostrými okrajmi a priamo vykrajovala kolesá.
Odrezky primiešam k ďalšiemu kúsku cesta - tým ho aj prehustím,a lepšie sa potom gúľa. Pripravím si aspoň tri-štyri pláty nahotovo na papieri, lebo keď ich začnem piecť, už to frčí a treba sa obracať. Pláty pečiem každý približne 5-8 minút - kým nechytia zlatavo - hnedastý odtieň - ustrážte si podľa toho, ako vám pečie rúra. Po vybratí z rúry plát nechám aj s papierom minútku vychladnúť, až potom ho jemne dám dolu (a použijem opäť na pečenie). Pláty chladím tak, že ich obraciam aj na jednu, aj na druhú stranu, aby teplom nenavlhli a aby sa presušili- cca po 5 minútach.
V jednom z receptov, z ktorých som čerpala a uvádzam ich v závere tohto postu, sa odrezky z plátov odkladali, nakoniec upiekli a použili sa na posyp torty po naplnení. Môj spôsob - primiešanie odrezkov vždy k nasledujúcej guličke cesta mi pomáhal, cesto sa mi postupne lepšie a lepšie gúľalo, nelepilo sa tak na dosku. Nakoniec mi zostali veľké odrezky, ktoré som už len vyváľala a upiekla. Tak už si vyberte, ktorý chcete spôsob.
Plnka - je jednoduchá. Dajte pozor, aby vám všetky suroviny ležali aj pol dňa, ale najmenej dve - tri hodiny spolu na kredenci, aby mali rovnakú teplotu pri spájaní. Najskôr som zmiešala časť karamelového mlieka (dulce de leche) so syrom a maslom a a časť som pridala k a vyšľahanej smotane, potom som plnku spojila. Na každé koleso natriem 3-4 polievkové lyžice plnky po celej ploche Torta sa mi zdala vysoká a tiež odrezkový desiaty plát som od hladu aj od zvedavosti vyhrýzala aj ja, aj deti..tak som na postrúhanie - pomixovanie v mixéri použila deviaty plát a torta mala celkovo osem plátov. Tortu som obtrela zvrchu aj po bokoch zvyškom plnky a posypala mrveničkou z deviateho plátu. Pri obhadzovaní bokov som sa aj zasmiala, je to celkom sranda, dostať tam tu mrveničku...veď vyskúšajte ;)).
Pozn. 2021: Urobila som torty dve, každú z piatich plátov, namiesto posypu som použila nasucho upečené plátky mandlí.
Dobrú chuť!
Zdroj inšpirácie:
Pred časom mi prišli tieto fotky zo Švajčiarská, kde si medovník podľa tohto receptu pripravila kamarátka Evka Ef s manželom, a že sa im teda krásne podaril ☺!
tak dlouhá příprava musí opravdu stát za to! úžasný
OdpovedaťOdstrániťAch, jak ja miluju medovnik!! Ale nidky jsem se na nejak netroufla, mam z nebo docela respekt:D
OdpovedaťOdstrániťvyzera uzasne, aj ked ja medove rezy milujem, marlenka mi az tak nesedi, je prilis sladka asi..., tvoj medovnik je na mna prilis zdlhavy recept :))), ale ak raz skusim, urcite ti dam vediet :) si sikulka :*
OdpovedaťOdstrániťdakujem, Maruška, ked, tak vyskusas u mna ;)
OdstrániťNa rozdiel od ostatnych si nemyslim ze je zdlhavy.uz sa tesim ked ho skusim.potom dam vediet
OdpovedaťOdstrániťpresne tak,tiez si myslim ..zdlhavy je mozno tak moj opis ;)
Odstrániťoch zase mi tečú slinky ♥.....mala by som sa pustiť konečne do varenia podľa tvojich receptov!
OdpovedaťOdstrániťjuj, mnam, ako tak citam, jedno poobedie by som skusila :-)))) krasny ajka :-)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Lenicka..skus, ale aspon jedno dieta prec z dohladu ;)
OdstrániťAdka vyzera super....dala by som si kusticok....dost pracna, ale hadam sa niekedy dokopem vysusat ju :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Adrika,dufam ze ju niekedy vyskusas a som zvedava,co na nu povies. zda sa pracna,na no nie je. naozaj! :)
OdstrániťDobrý den, Váš recept mě velmi zaujal, co je prosím ABC?
OdpovedaťOdstrániťABC je nazov smotanoveho syru,chorvatskeho povodu..dostat ho v Billa,aspon tu na sk. nieco na sposob syru Philladelphia.
OdstrániťDěkuji za odpověď, určitě, jak bude příležitost, vyzkouším. Líbí se mi Vaše stránky.
Odstrániťdakujem, nech sa paci :)
Odstrániťvyzera uuuzasne, urcite tak aj chutila. vyzera uplne ako marlenka a chutovo sa k nej priblizuje aspon troska? lebo som kadejake recepty skusala aj kostovala a bolo to na mile vzdialene skutocnej marlenke. ale ci tak chuti alebo nie, urcite coskoro vyskusam.tiez si myslim, ze maslo je tam zbytocne.platy mas krasne upecene :). inak, myslim, ze vacsia prplacka je ta orechova torta-bielky a orechy, co sa roztiera na papier,ale zas vysledok stoji za to :)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, prosim ta ten najvacsi tanier mal aky asi priemer, ... nechcela by som moc vysoku tortu urobit, papa. G.
OdpovedaťOdstrániť