2/16/2014

Медовик - Ruská medová torta



Je výborná, mäkkučká, sladká tak akurát.  Ak ju vyskúšate podľa tohto receptu, budem vám vďačná za spätnú väzbu.

1. deň -príprava medových  plátov /max. 2 hod./
2. deň - plnenie torty /30 min/
3. deň - môže sa konzumovať
4. deň - je vynikajúca, mäkkulinká, uležaná
5. deň - už nie je po nej ani stopy 

Nie je to asi celkom jednoduchý recept, ale niekedy sa môže hodiť mať dezert na oslavu, či party hotový deň -  dva vopred. 


Recept na Ruskú medovú tortu

Ingrediencie:

Medové pláty
70 g masla
3 veľké polievkové lyžice kvalitného včelieho medu
220 g práškového cukru
štipka soli
3 vajcia
1 polievková lyžica sódy bikarbóny
1 čajová lyžička vanilkového extraktu (ak ho nemáte a vynecháte, myslím, že sa svet nezrúti..)
500 g hladkej múky špeciál 00 a ďalších približne 100 g na podsýpanie pri vaľkaní/gúľaní cesta

Náplň
300 g krémový smotanový syr (dala som  2x 125 g Philadelphia a 50 g ABC - oboje dostať v Billa)
250 ml smotana na šľahanie, aspoň 30 %
1 plechovka kondenzované skaramelizované mlieko /alebo neskaramelizované dajte deň vopred na 2 hodiny uvariť v uzavretej plechovke do vodného kúpeľa) - chuťovo a konzistenčne je lepšie to, ktoré si doma urobíte
150 g zmäknutého masla

Postup
Do pol kila preosiatej múky vmiešam  štipku soli. Vajíčka a sódu bikarbónu vymiešam do peny. Maslo, med a práškový cukor rozpúšťam za občasného miešania v parnom kúpeli. Dám doň dostatok vody, bude sa variť cca 40-45 minút. Keď sa cukor celkom rozpustí a vznikne hladká medová pena, primiešam do nej vyšľahané vajcia a viacmenej pravidelne, ale nie sústavne, šľahám dobrú polhodinu nad parou, aby zmes skaramelizovala. Poznáte to podľa toho, že farba  hmoty stmavne.  Potom odstavím z tepla. Po minútke dvoch zamiešam do hmoty múku a  vznikne cesto, ktoré  nechám 10-15 minút odležať. Cesto sa zdá byť mokré a ťažko predstaviteľné na vaľkanie.
Po odležaní múka v tekutej pene "napučí" a s cestom sa dá pekne pracovať.  Dosku na vaľkanie vysypem múkou a na ňu pomocou stierky preklopím cesto z misky. Vyváľam ho v múke do valčeka, ktorý nakrájam na 9-10  približne rovnakých kúskov.

Uvoľním si dostatok miesta na vaľkanie, rúru zapínam na nahrievanie na 180 °C.  Do rúry vložím naruby obrátený plech, dajte taký - ktorý drží rovnú plochu. Na tento účel mi vynikajúco poslúžil  čierny okrúhly plech  o priemere asi  40 cm, v ktorom obvykle pečieme pizzu a podobne. Je zakúpený dávno, na Slovensku, ale takéto plechy majú pôvod v Chorvátsku a v chorvátskej kuchyni - ak by to niekomu z vás napovedalo, o akom plechu je reč. Tento plech potom už len potiahnutím mriežky na ktorej je uložený povytiahnem a ukladám naň priamo pláty na papieri na pečenie a tiež iba tieto vyberám.

Pozn. 2021: Kolesá cesta som ukladala na papier na pečenie, priamo na 4 plechy a tie som točila, kým som všetky pláty  neupiekli. Je to jednoduchšia manipulácia a myslím,  že to aj rýchlejšie išlo.

Pláty  - začnem prvým kúskom cesta, ktoré pomocou podsýpania múkou vyvaľkám na hrúbku 2-3 mm nepravidelného tvaru. Pomocou  papiera na pečenie - ktorý naň položím, ho zvrtnem tak, aby skončil na tomto kuse papiera a na samotnom papier iho vykrojím pekne do kruhu. Robím to tak, že priložím naň najväčší hlboký tanier, a čo doma máme a obkrojím ho nožom. 

Pozn. 2021: Použila som väčšiu misu s ostrými okrajmi a priamo vykrajovala kolesá.

Odrezky primiešam k ďalšiemu kúsku cesta - tým ho aj prehustím,a lepšie sa potom gúľa. Pripravím si aspoň tri-štyri pláty nahotovo na papieri, lebo keď ich začnem piecť, už to frčí a treba sa obracať. Pláty pečiem každý približne 5-8 minút - kým nechytia zlatavo - hnedastý odtieň - ustrážte si podľa toho, ako vám pečie rúra.  Po vybratí z rúry plát nechám aj s papierom minútku vychladnúť, až potom ho jemne dám dolu (a použijem opäť na pečenie). Pláty chladím tak, že ich obraciam aj na jednu, aj na druhú stranu, aby teplom nenavlhli a aby sa presušili- cca po 5 minútach.

V jednom z receptov, z ktorých som čerpala a uvádzam ich v závere tohto postu, sa odrezky z plátov odkladali, nakoniec upiekli a použili sa na posyp torty po naplnení.  Môj spôsob - primiešanie odrezkov vždy k nasledujúcej guličke cesta mi pomáhal, cesto sa mi postupne lepšie a lepšie gúľalo, nelepilo sa tak na dosku. Nakoniec mi zostali veľké odrezky, ktoré som už len vyváľala a upiekla. Tak už si vyberte, ktorý chcete spôsob.

Plnka - je jednoduchá.  Dajte pozor, aby vám všetky suroviny ležali aj pol dňa, ale najmenej dve - tri hodiny spolu na kredenci, aby mali rovnakú teplotu pri spájaní. Najskôr som zmiešala  časť karamelového mlieka (dulce de leche) so syrom a maslom a  a časť som pridala k a vyšľahanej smotane, potom som plnku spojila. Na každé koleso natriem 3-4 polievkové lyžice plnky  po celej ploche  Torta sa mi zdala vysoká a tiež odrezkový desiaty plát som od hladu aj od zvedavosti vyhrýzala aj ja, aj deti..tak som na postrúhanie - pomixovanie v mixéri použila deviaty plát a torta mala celkovo osem plátov. Tortu som obtrela zvrchu aj po bokoch zvyškom plnky a posypala mrveničkou z deviateho plátu. Pri obhadzovaní bokov som sa aj zasmiala, je to celkom sranda, dostať tam tu mrveničku...veď vyskúšajte ;)).

Pozn. 2021: Urobila som torty dve, každú z piatich plátov, namiesto posypu som použila nasucho upečené plátky mandlí.

Dobrú chuť!

Zdroj inšpirácie:









Pred časom mi prišli tieto fotky zo Švajčiarská, kde si medovník podľa tohto receptu pripravila kamarátka Evka Ef s manželom, a že sa im teda krásne podaril !





17 komentárov:

  1. tak dlouhá příprava musí opravdu stát za to! úžasný

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ach, jak ja miluju medovnik!! Ale nidky jsem se na nejak netroufla, mam z nebo docela respekt:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzera uzasne, aj ked ja medove rezy milujem, marlenka mi az tak nesedi, je prilis sladka asi..., tvoj medovnik je na mna prilis zdlhavy recept :))), ale ak raz skusim, urcite ti dam vediet :) si sikulka :*

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na rozdiel od ostatnych si nemyslim ze je zdlhavy.uz sa tesim ked ho skusim.potom dam vediet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne tak,tiez si myslim ..zdlhavy je mozno tak moj opis ;)

      Odstrániť
  5. och zase mi tečú slinky ♥.....mala by som sa pustiť konečne do varenia podľa tvojich receptov!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. juj, mnam, ako tak citam, jedno poobedie by som skusila :-)))) krasny ajka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Lenicka..skus, ale aspon jedno dieta prec z dohladu ;)

      Odstrániť
  7. Adka vyzera super....dala by som si kusticok....dost pracna, ale hadam sa niekedy dokopem vysusat ju :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Adrika,dufam ze ju niekedy vyskusas a som zvedava,co na nu povies. zda sa pracna,na no nie je. naozaj! :)

      Odstrániť
  8. Dobrý den, Váš recept mě velmi zaujal, co je prosím ABC?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ABC je nazov smotanoveho syru,chorvatskeho povodu..dostat ho v Billa,aspon tu na sk. nieco na sposob syru Philladelphia.

      Odstrániť
    2. Děkuji za odpověď, určitě, jak bude příležitost, vyzkouším. Líbí se mi Vaše stránky.

      Odstrániť
  9. vyzera uuuzasne, urcite tak aj chutila. vyzera uplne ako marlenka a chutovo sa k nej priblizuje aspon troska? lebo som kadejake recepty skusala aj kostovala a bolo to na mile vzdialene skutocnej marlenke. ale ci tak chuti alebo nie, urcite coskoro vyskusam.tiez si myslim, ze maslo je tam zbytocne.platy mas krasne upecene :). inak, myslim, ze vacsia prplacka je ta orechova torta-bielky a orechy, co sa roztiera na papier,ale zas vysledok stoji za to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Andrejka, prosim ta ten najvacsi tanier mal aky asi priemer, ... nechcela by som moc vysoku tortu urobit, papa. G.

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: