3/11/2018

Dezert s malinami





SLADKÝ DEZERT S MALINAMI

Potrebujem:
  • 1 balenie dlhé piškóty (najlepšie  zn. Savoiardi, 4-radové, dostať v Lidli)
  • 1000 g mascarpone
  • 1 Salco (klasické, nie skaramelizované)
  • 1 nálevový sáčok čaju s príchuťou malín
  • maliny (čerstvé a veľa)

Jednoduchšie už to nemôže byť! Najskôr  zalejem čaj. Jeden do šálky, pre seba a druhý do misky, na polievanie  piškót. Nálev na máčanie piškót chcem koncentrovaný, preto vrecúško zalejem najviac 100 ml vody. Hlboký plech, v ktorom zvyknem robiť tiramisu, rozmer 20x30x6cm, vysteliem papierom na pečenie. Vyložím prvé poschodie piškótami, cukrovanou stranou nahor. Polejem ich polievkovou lyžicou vychladeným vylúhovaným čajom. Nie veľmi, nakoľko úlohou piškót je vsiaknuť do seba prebytočnú tekutinu z krémovej náplne a tak spevniť výsledný dezert. Potom zmiešam mascarpone a Salko. Hotovo. Krém je neskutočne lahodný. Polovicu nanesiem na piškóty a postup zopakujem. V tomto momente som sa vyhecovala a použila cukrársku zdobičku. Nemala som ju dávno v rukách, naposledy som ňou robila profiterolky. Ak nemáte na to nervy, zvyšok krému navrstvíte na poliate piškóty, zasypte malinami a hotovo. Dezert odložím do chladničky na noc, pokojne aj na dve.  Čas a chlad prispeje k tomu,  že chute sa prepoja do dokonalosti, podobne ako pri tiramisu, kde piškóty máčame v kvalitnom espresse.



Záver:

Dezert je smotanový,  áno, veď kilo prírodného smotanového syru. Nabudúce ho pripravím priamo do dezertných pohárikov, nakoľko pri krájaní mi dal zabrať. Alebo potom doporučujem naberať ako tiramisu, veľkou lyžicou. Do pohárikov postačí polovičná dávka, ja som malinový dezert  pripravovala pre väčšiu oslavu. Chuť krému je delikátna, príkra sladkosť Salka rozmenená na drobné, strácajúca  sa v obláčikoch smotany, kde sa v "ideálnom rande"  stretáva s malinami.
Použila som čaj GREEN TEE Svieža mäta a malina z www.popradske.sk. V tomto e-shope ponúkajú široký sortiment kávy a čaju, s promptnou dodávkou a príjemnou zákazníckou podporou. V niektorom z nasledujúcich článkov vám  predstavím nové rady skvelých čajov Mistral, nenechajte si ujsť. Počas zimy nás doma zachraňoval "mackov" čaj, Mistral JAHODA+MALINA, ktorý deťom  chutí. Na čajovej krabičke sme objavili detské riekanky.  Nedávno Matejko dostal za úlohu naučiť sa do školy 16-veršovú báseň.  Ako si poradil?

Matejko recituje

Ak ste sa práve presladili, na koniec ponúkam raňajkovú slanú bodku:

DOMÁCA PEČEŇOVÁ PAŠTÉTA

Je to jeden z receptov, ktorý robím od oka a tak ho aj napíšem. Na panvici rozpustím dve lyžice domácej  masti. Pridám na drobno pokrájanú  kuraciu a morčaciu pečeň, asi 300g.  Prudko restujem. Pridám dve červené cibule, pokrájané na pásiky, nameliem čierne mleté korenie. Spolu premiešavam a ešte 5 minút opekám. Zalejem 2dcl smotany na šľahanie, nechám pár minút prebublať, kým smotana nezhustne. Dnes som dochutila provensálskym korením s himálajskou soľou (Maruška, od teba ho tuším mám). Fakt kúzelné korenie, ako uvádza obal. Provensálske korenie spravilo paštéte znamenitú chuť. Odstavím a keď trochu vychladne, rozmixujem ju dohladka. Podávam s hriankou. Dobrú chuť.



Pocitujem úľavu, že ľady znovu raz rozmrzli, prikráda sa jar a vrabce radostne čvirikajú. Dnes som prvýkrát vykladala prádlo na dvor, pri smetnom koši som stretla živú včelu a umyla som polovicu okien na dome. 

Užite krásne predjarie! A.








8 komentárov:

  1. aďka, chcem sa Ti poďakovať za možnosť vyskúšať tieto "pamlsky"...:-) odporúčam každému za vyskúšanie, stojí to za ten slastný pocit v pusinke:-)...mňaaaaam

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adi, nádherné, tak jednoducho tento článok vyzeral na začiatku, ale zas som ťa tam našla.... inšpiruješ jednoduchými detailami ... ja sa už tiež teším z tejto predjari, ten vzduch, vtáčiky ...najkrajšie obdobie v roku

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Maťka. Obávam sa, že zima nás ešte vyobracia ☺️

      Odstrániť
  3. Dezert vyskusam, mascarpone mam z talianskych dni v Lidli nakupene ;), mnam, uz sa tesim....ano sol je odo mna, kupila som ju v jednej bio zdravej predajni, ako aj tu vanilku...a ine vychytavky, tam skratka vzdy nieco kupis, ked tam vkrocis....,pasteta vyzera v tvojom podani velmi jednoducho a chutne, este nejaky chrumkavy domaci chlebik...musi byt mnamka...a som moc rada, ze si sa vratila a obcas nam tu nieco taketo krasne a chutne zaroven ukuchtis,napises, nafotis...zo vsetkeho ide laska ku vsetkemu do coho sa pustis...kto to vravel ze nie si kreativna???...loveyou, cmuk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tá soľ je super na dochutenie! Keď si predstavím, koľko mesiacov som ju nechala zabudnutú v skrinke... ďakujem drahá, za podporu, vždy to poteší..s láskou A.

      Odstrániť
  4. uuuuu! ..ani neviem co dodat :-P

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: