12/12/2011

Domáca fazuľovica


Je to špecialita môjho muža - bolo to prvé jedlo, ktoré mi uvaril.


Na domácu fazuľovicu budete potrebovať:

* cca 2 hrnčeky suchej  fazule - strakane,  už sa varila aj z iných druhov, zo strakatej je najlepšia
* 2 cibule
* 2 strúčiky cesnaku
* 3 plátky slaniny
* 1 paprika
* konzerva lúpaných rajčín
* 2 klobásky Cigaro
* drvená rasca
* štipka grilovacieho korenia
* gulášová pasta 
* majoránka
* soľ

Fazuľu dajte deň vopred odmočiť, a po niekoľkých hodinách vodu zlejte a vymeňte. Aby toľko nenadúvala. Na ten istý účel sa odporúča použiť aj saturejka. Potom ju varte do mäkka, tesne pred koncom pridajte  1 ČL soli. Toto je  domáca fazuľa  v napučanom stave, pred varením:


Cibuľu, slaninku aj papriku očistíte a pokrájate na kocky. Vo väčšej panvici restujete slaninu spolu so strúčikom cesnaku, sekaným na drobno. Po pár minútach  pridáte cibuľu a po dobrých 20 minútach trpezlivého miešania na miernom ohni pridáte papriku, ktorú tiež dusíte do stratena. Dva kusy klobásky typu cigaro, alebo môže byť aj ipeľská, pokrájate na mesiačiky a pridáte na panvicu, miešate a opekáte. Medzitým si pripravíte lúpané rajčiny, ktoré pokrájate na menšie kúsky a pridáte k zmesi spolu so šťavou. Túto zmes dusíme ešte takých 15-20 minút, aby sa rajčiny rozdusili. Priebežne dochutíme grilovacím korením a gulášovou pastou, aby chute lepšie prešli.Uvarenú fazuľu pridáte do panvice spolu s vodou, v ktorej sa varila. Spolu prevaríte 5-10 minút, aby zmes zhustla, tak akurát. Na záver  rozpučte  strúčik cesnaku, ak treba,  pridajte ešte  gulášovú pastu, grilovacie korenie. Rozmrvte v dlani majoránku a posypte.  Fazuľovica je jemne pikantná.  Kto má rád pikantnejšie, môže ochutiť aj rozmrvenú chilli papričku.

Podávame s chlebom, alebo aj bez chleba. Najviac chutí, na druhý deň, keď odleží a chute sa spoja.









15 komentárov:

  1. Dokonalá polievočka Andrejka a ešte ak je s láskou uvarená tak nieje o čom:ň zahreje tak akurát:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tyyyy, ta vzera uplne super! on vsetko velmi dlho dusi a miesa..to ma na nom fascinuje, ze ked vari, je to dlllhaaa seansa :) a viem si predstavit tie komentare a zdoraznenia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sima, prave preto to je take dobre, ja by som nikdy nemala trpezlivost tolko to rozdusovat a miesat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. juj preco ja som si nezobrala chlapa co vie varit???? :DDD.. co uz, aj tak mam dobreho (keby to nahodou niekedy cital...)
    vyzera fajne, fazulu mi lubime, robim uplne inu..tiez skvelu podotykam, ale skusim aj tuto, urcite si pochutime))))
    Marika

    OdpovedaťOdstrániť
  5. nepochybne mas dobreho chlapa, uzasneho! kazdy jeden ma svoje plusy aj minusy;). skus niekedy, aj ked viem, ze vy nieste moc klobaskoví :)neviem ci poznas tuto klobasku,ale to je taka parkova klobaska,na ten sposob klobasa tam ide..pa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. uz to mam vytlacene, jasne ze skusim, takuto klobasku podobnu chodime kupovat az do Popradu, odkedy ju podava Lubko pri potoku na ranajky..., Rastik na sluzobkach zabezpecuje...
    a ja nahodou v tej mojej varim aj klobasu aj udene...))))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. uz sa to vari, uz to buble...:DDD som zvedava..., podam hlasenie...))))
    M

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Teraz som ju jedla u kámošky, som skoro skolabovala....vynikajúca!!! Zajtra idem aj ja variť!!! Fakt skvelá vec, čo pohladí bruško aj srdce:-)))) P.S. Dodatok, vraj mi to možno chutí preto, že mi to niekto uvaril:-)...tak zajtra sa o tom presvedčíme:-) Monika M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monika, tesim sa ze chuti..jedlo pre tvojich pat chlapov ako stvorene, vsak ;))

      Odstrániť
  9. výborne vyrezajúca fazuľovica, fakt, prosím info pre koľko je to porcií ten recept ? chcel by som to variť v 14 l kotlíku pre partiu (cca 10-12 ľudí), tak aby som to nedomotal, nepodd alebo nepre dimenzoval ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dobry den,prepacte oneskorenu odpoved, asi uz bude zbytocna...(stahovali sme sa). uvarila by som z 2x mnozstva. celkom dobry napad spravit v kotliku,isto by bola vynikajuca :)

      Odstrániť
  10. ... a tiež ako dlho sa to varí ... vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...pokial by ste fazulu uvarili v tlakovom hrnci v kotliku by to uz malo ist jedno za druhym..lebo do cibulovo klobasovej zmesi sa fazula pridava az skoro nakoniec,priblizne casy su napisane v recepte vyssie, vari sa to min. 2 hodky, ja by som to uvarila raz-dva ale priatel vsetko dlho predlho restuje,co sa odraza na konecnej genialnej chuti. dufam ze vyskusate,napiste ako to dopadlo. dakujem :)

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: