3/22/2014

Bylinkové potešenie

Slamiha úzkolistá

Dnes to stálo za to. Zašli sme do mesta do starého záhradníctva.  Nebola som tam celé roky. Pamätám si, že ako malá som tam chodievala na kvety, keď ma mama poslala - "kúp tri narcisy, tri hrebíčky, nie do kytice, iba do papiera"... doma ich potom  ozdobila a šli sme niekomu blahoželať k sviatku. U nás v malom meste máme hádam aj desať kvetinárstiev, viac ako krčiem. Obchody s kvetmi a záhradkárskymi potrebami u nás v posledných rokoch vyrástli ako huby po daždi a niekedy sa mi zdá, že už nevedia, čo za to pýtať.

Ale späť k nášmu záhradníctvu. Nádvorie bolo otvorené, tak sme tam vbehli autom a zaparkovali. Pohybovali sa tam dvaja mladí chlapci, ktorí nakladali  veľké kusy dreva na káričku.  Na otázku, či majú otvorené odpovedali, že je zatvorené, otvárať budú až o pár dní.  Tak sme sa  smutne vracali do auta a zrazu z rozľahlej budovy vyšla staršia pani. Ako sme neskôr zistili, manželka pána majiteľa. Kývla na nás, aby sme sa vrátili, že nás obslúži. 

Jeej, to vám bolo príjemné. Snáď polhodinku sa nám venovala, pochodili sme to tam krížom krážom. Pôvodný cieľ bol kúpiť popínavý brečtan - ku plotu. Našli sme, dohodli sa na cene. Potom som zo zvedavosti nazrela dnu a objavila svet obrovských skleníkov,  vlhkých teplých, plných života. Bola tam tiež niečo ako miestnosť na oddych, to ma napadlo preto, lebo naši dvaja mladí brigádnici tam vyjedali svoj obed. Stála tam nádherná starodávna pec. Už v tej chvíli som začala ľutovať, že som si nevzala foťák. Ale vychystajte sa v sobotu doobeda s dvoma nažhavenými  drobcami vo veku 1 a 3 na nákupy. Zabudnete doma aj hlavu. 

Pomedzi regále v skleníku sa zakrádala čierna mačka, alebo skôr štíhly kocúrik. To už sa malý Maroško drel za ním. Malo to tam neopísateľnú atmosféru. Pani šéfová vedela odpovedať na každú moju otázku, pomohla mi povyberať najkrajšie bylinky, nejaké mi dala aj grátis.

Nakúpili sme tam bylinky, ktoré vidíte tu na fotkách, všetky tak 25-30 cm vzrastu, zdravé, životaschopné. K nim  3ks 15 cm levandule (tú som ešte nepresádzala, t.j. ani nesfotila), tiež  stromy pre našich chlapcov - 2x cca  60 cm vzrastu Tis obyčajný (práve som sa dočítala, že je prudko jedovaný, tož rozmýšľam, kam ich zasadíme, babo raď!) + 3 ks toho brečtanu - každý mal po 2-3 výhonky dlhé viac ako pol metra. Za celý nákup sme nechali  30 Eur. Povedala by som, že sme dobre pokúpili. A ešte som zabudla na pažítku.

Hlavne z byliniek mám veľkú radosť. Budú do varenia, do letných osviežujúcich drinkov, na olejové marinády na letné grilovanie a v zime tie liečivé zahrejú, či vyliečia choroby. Ešte k ním pridám bazalku. Rozmarín mám na okne v kuchyni, tiež pôjde von.

Aké bylinky sú nepostrádateľné pre vás a na aký účel?

Oregano, Pamajorán obyčajný

Šalvia lekárska


Medovka lekárska

Mäta black-mint

Aby som nezabudla, tesne pred našim odchodom z domu prišiel oco a doniesol medvedí cesnak na zasadenie aj natrhaný v dvoch nádobách. Chcel aby som ich okamžite šla sadiť - to je proste celý on. Nakoniec som ho uhovorila a musela sľubiť, že ich určite dnes zasadím. Slovo som dodržala. Tak som zvedavá, ako sa chytí. Sú to dva trsy mladých rastliniek. Šupla som ho na sever, kde je takmer celý deň tieň, mohlo by sa mu zapáčiť.

Medvedí cesnak

Večer ešte prechádzka so psom,  teplý vetrík ako pred búrkou, zvuk kultivátora, ktorým sused pripravuje svoje pole na sejbu zemiakov, vo vzduchu cítiť jar, zlatý dážď nám rozkvitol, som  tým všetkým tu omámená. Ruky ešte neumyté, špinavé od práce so zemou a v hlave úvaha - narastú opäť v tom láne na boku nášho domu divé maky, ako keď sme sa sem minulé leto sťahovali?




25 komentárov:

  1. Andrejka parádny nákup, aj my sme v piatok navštívili záhradníctvo len s rozdielom že ja som tam nechala 200€ :-) no najviac stali cyprušteky okolo plota počet kusov 30...minulý rok nam asi polovica vykapala, nechápem čo sa stalo ale stalo sa. A tiež bylinky....jasneee a kadečo ine. Maš ako vždy super fotky. Krásnu nedeľu prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Andrejka, tie bylinky sú nádherné, mnami, také bábatka nepoškvrnené, ... ja som este ani nepokukovala po bylinkách, na balkóne je ešte zima.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika,su presne ako pises ..len neviem,ci tento tyzden nepojdu dnu,predpoved pocasia nic moc :)) vdaka ti.

      Odstrániť
  3. Krasne. Aj mne uz medovka rastie. Velmi pekne vonia v tom kvetinaci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No paraaada.. tesim sa ze sa tesis, je uzasne... tis by som dala do lesa, je jedovatý, tvoji chasni a gordon a tis, je zla kombinacia..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dik Simonka..no udivime, kam ich dame :))

      Odstrániť
    2. Andrejka ak ťa to upokojí tak z tisu sú akurát plody jedlé ináč celá rastlinka okrem červených chutných sladkých plodov je jedovatá. A predpokladám , že chlapci by išli hlavne po tých červených sladkých korálkach :-)

      Odstrániť
    3. ...joj a zabudla som chválim bylinky sú nádherné. Nech sa im u teba páči :-)

      Odstrániť
  5. K úvahe: Adi, neboj, narastú. Maky sa vysievajú samé, tam kde raz boli, budú znova. Ale ak to chceš budúci rok poistiť, tak si v lete nazbieraj semienka zo suchých makovičiek a rotrús ich, kam sa ti zažiada. To by mohlo fungovať, aj keď len to tento rok skúšam, nemám overené. Uvidíme v lete.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. wauuu, paraada:):)zazracna tetuska, ze sa vas tak ochotne a z laskou ujala, ma pochvalu a urcite sa jej to vrati, pojdem tam kuknut...vyborny nakup,plny byliniek mnaam:):) nadchlo ma, ze si zasadila medvedi cesnak, super napad od ocina:)drzim palce aby sa mu tam pacilo:):) Urcite si mala po cely den usmev na tvary z tolkeho nadsenia a to je super aj to je jar...:):)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. toto je ten najlepsi clanok, aky si sem kedy napisala!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Adi tiež sa mi páči tvoj článok a tvoje oko vždy zachytí perfektný záber, skvelá kúpa .... idem na bylinky dtto :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ano, bylinkovo jarne sialenstvo aj u mna zacalo :-) cely vikend som sa takto vytesovala, tiez som si bola dokupit, co chybalo, postupne dosadzam a uz je plno. Zial, balkon malicky, ale aspon tak, zo vsetkeho trosku, no na moju velku radost mi aj figa vyhana figy :-) a k bylinkam, presne ako ty, medovku mam snad najradsej, salvia, tymian, rozamrin, bazalka, to su stalice. Tak a ani dobri ludia nevymreli, toto sa mi paci na predajcoch, ze hladaju sposoby, nie dovody, preco nie , maju srdce a isto ich to bavi, co robia, to je vidiet na pristupe :-) tak vela slniecka prajem, v dusi a opat pride aj na oblohu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Tanicka, za mily komentar :) s figou a najma figami drzim palce..dnes som akurat pozerala na nete ako na mandarinku..z minuleho roka zo semienka mam polmetrovu peknu rastlinku...uvidim,ci prezije dalej,nie som velmi skusena pestovatelka..tito predajcovia,to je stara skola, maju to tam ako u seba doma..odkajziva co viem,je to len ich...cim viacej takych, v dnesnej dobe ich treba ako sol.

      Odstrániť
    2. Andrejka, no ved s figou ani ja nie som skusena, uvidime, ako mičurín sa zo mna vykluje .-D Drzim ti palce teda s mandarinkou, to asi este potrva, kym aj ieco zaplodi, ale isto je to radost, ze vobec zo semiacka ti rastie. Hadam coraz viac bude ludi opat pribudat, co budu veci robit s laskou, lebo ich to bavi a nie sa hnat za mamonom.. tak dovarenia :-)

      Odstrániť
  10. Bilinky vyzeraju neskutocne krasne a zdravo, vyborna kupa :) tiez mam v plane, spravit si bylinkovy zahon na zahradke, uvidime, ako sa mi podari nakupit, spolieham na Puchov alebo Senicu :) pouzivam ich vsade kde sa da, na cestoviny, do dressingov, na masko, do napojov letnych aj zimnych, len v kvetinaci malo vydrzia, preto sa aj ja tesim, ze pojdu do zeme :).....a tvoje skusene fotograficke oko, ich zachytilo neskutocne krasne :) suhlasim s Beou vyborny clanok a tesim sa ze si mala krasny den, ruky v hline, slnko v tvari, parada ♥

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: