9/29/2014

Na pikniku v zámockom park plus recept na šťavnatú mrkvovú tortu



Včerajšie jesenné popoludnie bolo ako stvorené na  piknik v tráve. Neľutujem, že sme vyrazili  do nádherného areálu v  Budatínskom zámockom parku v Žiline.  

Miniblogerský piknik v Žiline organizačne zastrešila Andrejka - Andurejka z blogu Hami - mňami. Pripojila sa k nám tretia Andrejka - Ajka z  blogu Poľné kvety s najbližšími. Našu spoločnost okorenil Juraj - nadšenec z Bioboxu - spoločnosti, ktorá svojimi aktivitami podporuje hospodársky a zdravý život na Turci. 


Počasie nám prialo, slniečko slniečkovalo a tento park je ako stvorený na piknikovanie. Ako inak, každý z nás priniesol niečo z domu pod zub. Nechýbala káva a znamenite chutil aj hroznový mušt z Martinského Michalského jarmoku. Po opadnutí počiatočných rozpakov; predsa len doteraz sme boli iba virtuálni kamaráti; nebolo príjemným debatám konca kraja. Prebrali sme  blogovanie o jedle, svet debničiek a zeleniny/ovocia zo záhrady rovno na stôl, rovnako i jesenné hodovanie. Priestor dostali aj spoločné plány do budúcna. Ak sa zrealizujú, určite sa o nich dozviete.

V závere tohto postu vám prinášam recept na Mrkvovú tortu, ktorú som na piknik priniesla z domčeka Na háji. 


Všetko vyzeralo a voňalo výborne, nazrite fotky. Pila som hroznovú šťavu a ochutnala kaleráb a mrkvu s cviklovým dipom. To chutilo vynikajúco. Stravovací režim, ktorému momentálne podriaďujem svoje chúťky má prísne pravidlá a tie disciplinovane dodržiavam, najmä kôli sebe.

Škoricovo - hruškové tartletky od Hami-mňami

No coffe, no life

Andurejka priniesla aj čerstvú zeleninu a k nej cviklový a nivový jgurtový dip. 

Slivkové muffiny s čokoládou by Hami-mňami


Jablkové hrebene z domáceho lístkového cesta  by Poľné kvety


Who is who...☺


Kysnuté cesnakové a bryndzové  pagáče by Poľné kvety

Jablkové hrebene z domáceho lístkového cesta  by Poľné kvety

       



Mrkvová torta s mandľami, orechami, pomarančom a škoricou


Mrkvová torta s mandľami, orechami, pomarančom a škoricou


Ingrediencie

  • 300 g nastrúhanej mrkvy
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 g špaldovej celozrnnej polohrubej múky
  • 1 pomaranč - šťava a kôra najemno nastrúhaná
  • 3 vajíčka
  • 140 g dark trstinového cukru 
  • 150 ml  kokosového, alebo rastlinného oleja
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • hrsť vlašských orechov
  • 2-3-hrušky alebo iné sezónne ovocie

Vajíčka šľahám do penista s cukrom. Tenkým prúdom za stáleho miešania pridávam olej. Ostatné suché prísady okrem orechov a pomarančovej šťavy spolu premiešam. Sypkú zmes zapracujem do cesta. Na záver pridám šťavu z pomaranča a sekané vlašské orechy.

Pečiem v  klasickej tortovnici.  Na spodok tortovnice privriem papier na pečenie, boky nechám čiste, neprilepí sa.  Cesto vylejem do formy a poukladám hrušky nakrájané na plátky. Vložím do  dobre vyhriatej  rúry - zhruba pri 200°C  pečiem 60´. Riaďte sa vlastnou rúrou, aby ste tento šťavnatý koláč riadne upiekli. 

Dobrú chuť!


21 komentárov:

  1. Woooou Andrejko paraaaada piknik a tych dobrôt...mňaaaaam. Krásna príroda a fotky. Ahooooj.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ako vam bolo krasne a chutne :)....nadherne fotecky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adka,prekrasne fotky, krasny opis...:)naozaj by si sa mala zacat tomu venovat profesionalne...uzasne stretnutie,krasni ludia a deticky tiez:) stravili ste nadherne slnecne popoludnie, vyborne jedlo a kazdym dnom ti fandim viac,mas moj obdiv za vsetko a aj ,ze si odolala:).:) Drz sa!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Bibka, bolo to moc fajn! odolat bolo lahsie,ako som cakala :)

      Odstrániť
  4. Ahoj Andrejka, juj ešte viac ma mrzí, že mi zdravotné ťažkosti nedovolili sa k vám pridať, email dorazil, len som ho čítala až v nedelu večer .... Andrejky vyzerate všetky skvele a tie dobrotečky čo ste pripravili a ten nádherný deň, ste si určite niekde objednali. Skvelé, ... normálne mi je ľúto :-) dúfam, že sa to podarí niekedy zopakovať. Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika, velmi ma to mrzi. nabuduce sa urcite uvidime, dakujem a prajem skore uzdravenie **

      Odstrániť
    2. Ahoj Gabika :) dúfam, že na budúce to už nebude mať žiadne prekážky :-) chorôbky nech vás zďaleka obchádzajú :-)

      Odstrániť
  5. Paráda, všetko fotky aj receptík aj celý tento príspevok....sedím a kochám sa už nejakú tú chvíľu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. uzasna energia ide z tvojich riadkov a fotiek moj, asi nie som jedina, co sa usmievam pri jeho citani, krasny den, vyborne jedlo, nadherne piknikove kose, prijemne prostredie a hlavne velmi prijemni, zaujimavi a fakt pekni ludia ;), bodaj by v nasich zivotoch bolo viac takychto slnieckovych dni ♥ cista parada :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Andrejka bolo mi cťou stráviť s vami dokonalý deň na dokonalom mieste :-) ĎAKUJEM :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Ajka , napodobne. :) tesim sa uz teraz na repete. pozdravuj doma**

      Odstrániť
  8. Nádherné stretnutie, krásne fotky a najmä fajn, že počasie vám prialo. Škoda, že som sa nemohla dostaviť, tak hádam o rok, pri druhom ročníku Budatínskeho skvostného pikniku. Mrkvový koláčik skvostný, určite ho doma otestujem - vyzerá to tak, že v najbližších hodinách pôjdem loviť mrkvu na záhradku ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Kati, dufam ze si uspokojila svoju chut za mrkovovym kolacikom. dakujem za feedback a snad pri tom dalsom sa vidime, maj sa krasne!

      Odstrániť
    2. Ešte veru nie Adi - mám samonaordinované 2 dni oddychu, takže zrejme až počas víkendu. Ale chystám sa, chystám a štelujem. Vyzerá fakt bombasticky.

      Odstrániť
    3. dakujem. Kati, oddychuj, kolko sa len da! z kolaca mam jeden kus v mraziaku a akonahle skocim s Macingovou, urcite ho ochutnam..aj dobroty do dievcat. to budu ranajky, niezeby tie sucasne mali chybu :))

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: