12/12/2014

Slané z Doliny (Salée de la Vallée)




  • Ako tak pozerám, všetci okolo zdobia vianočné stromčeky, pečú medovníčky, vanilkové rožky alebo vianočné oblátky. Snáď sa nikoho nedotknem, keď v tomto čase adventnom pripojím recept len tak odboku. Recept na vynikajúci a nezvyčajne pripravovaný pôvodom švajčiarsky koláč. Poslal mi ho kamarát, ktorý spolu s manželkou šťastne žije vo Francúzsku. Patrí k pár výnimkám spomedzi mojich fb priateľov. K tým, ktorých som osobne nestretla ale nás to nejako k sebe dovialo. A som rada. Igor, okrem toho, že je je vínomilec - s obľubou si vychutnáva dobré jedlo a víno v spoločnosti blízkych, je veselý a sympatický  mladý človek - aspoň v mojich očiach. Je možné, že medzi sviatkami sa osobne stretneme, máme medzi sebou menší výmenný "obchod". Bude tráviť Vianoce s rodinou na Slovensku a privezie mi dulové produkty z vlastnej kuchyne a tiež semienka vydarených francúzskych cukín, ktoré som vám svojho času spomínala. Mám z toho úprimnú radosť! Recept prinášam v pôvodnom znení bez titulkov a koláč vrele doporučujem, je perfektný!
  • (Asi preto, že som text kopírovala zo správ, celý je rozhodený, tak to nejako prežite, nepodarilo sa mi to lepšie učesať.)




Poznámky k receptu:

  1. Cesto, podobne ako medovníkové som začala spájať dokopy a všetko sa v miske sypalo. Vravím si, tak z toho cesto nebude ani náhodou. Nakoniec sa to podarilo spojiť - pridala som 1,5 dcl mlieka. Je  typ treného cesta, nie lineckého - linecké je suchšie. 
  2. Cesto som vložila do zapekacej misky, akú mi radil Igor. No keď som si predstavila, čo všetko má ešte doň prísť, radšej som ho vybrala a preložila (trením) do priemerom väčšieho okrúhleho plechu - a dobre som urobila. Pečením napufňal a bola by škoda, keby maslo z neho vytieklo a pripieklo sa v rúre.
  3. Ide o tzv. bezmixérový a rýchlo hotový recept. Sledujte ho,aby vám nezhorel. Každá rúra pečie inak.
Dobrú chuť!





4 komentáre:

  1. krasne cele ***, som nadsena, hlavne z tej autentickosti a urcite aj ja rada vyskusam Igorov - svajciasky z Doliny :)))) je pravda, ze vela ludi socialne siete odsudzuje, ale aj ja mam zopar novych dusiciek prave vdaka fcb a vela ich je cez Adku, ktora ma aj na fcb presvedcila a v zaciatkoch nasmerovala moje prve krociky ♥ Dufam, ze vas vzajomne stretnutie naplni radostou a novym poznanim....:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Maruška, vnímam to podobne...a keď ma prepadne záchvat nesúkromia, tak polovica "priateľov" ide do večných lovíšť..koláč vyskúšaj, je perfektný, možeš ho spraviť aj deň dva vopred, skladovať v chladničke, aby mal tu správnu konzistenciu a chuť!

      Odstrániť
    2. jj poriadok v skrini obcas treba spravit...;)

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: