Parížska šľahačka, banány, nutela, orechová piškóta...
Recept mi dala Mirka B. - ona podľa neho robila užasnú tortu pre svoju neter. Pripravila parížsku šľahačku až z 5 šľahačiek a tortu ešte obložila trubičkami, ktoré ozdobila veľkou mašľou. Ja som podľa Mirkinho receptu spravila koláč na veľký plech, na plnku som dala 2 šľahačky.
Nech sa páči, recept:
* 6 bielkov vyšľaháných dotuha so štipkou soli
* 6 žĺtkov
* 200 g cukru
* 1 dcl vlažnej vody
* 1 dcl oleja
* 250 g polohrubej múky
* 1 prášok do pečiva, necelý
* 2 hrste orechov, dala som na hrubšie nasekané, môžu byť mleté
Parížska šľahačka
Deň vopred si v hrnci zohrejte (nevarte) 2 smotany na šľahanie (33%) spolu s 200 g kvalitnej horkej čokolády. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom zakryte a odložte do chladu, do druhého dňa.
* Banány, nutela a čokoládové hobliny
Postup:
Žĺtka vyšľahajte spolu s cukrom do nadýchanej peny, pomaly prilievajte olej a vodu. Zľahka pridajte múku, orechy, PDP a na záver do cesta opatrne premiešajte vyšľahané bielka. Piškótu vylejte na plech vyložený papierom a pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 25-30 minút. Po vychladnutí natrite nutelou a poukladajte banány pokrájané na tenšie kolieska. Na veľký plech spotrebujete 4-5 banánov. Šľahačku vyšľahajte do tuha, ja som pridala cca 200 g mascarpone, aby bola tuhá a nestekala. To sa mi aj podarilo dosiahnuť. Naneste na banány a ozdobte čokoládovými hoblinami.
hmmm, najprv sa mi zdalo, ze by mi asi nechutil, ale ked som si potom neskor precitala, co v nom je a ako sa lahko pripravi, no veru neviem ci ho niekedy neopacim..., teraz sa mi uz zda skvely! :)
OdpovedaťOdstrániťopac Maruska, je fajnovy a cukru som ubrala. ty isto este uberies :))
OdpovedaťOdstrániťŘezík vypadá moc jedle. Dortíky s pařížskou šlehačkou jsou velká dobrůtka. :-D
OdpovedaťOdstrániťano Ivka, dakujem za navstevu :)
OdstrániťAndrejka, dnes som objavila Váš úžasný blog, veľmi som si ho obľúbila, budem Vás navštevovať pravidelne a ďakujem za úžasné recepty. Tento je jeden z nich, ktorý čaká na vyskúšanie už tento víkend. ďakujem Zlatka
OdpovedaťOdstrániťdakujem Zlatka za priazen, drzim palce s receptami,nech chutia :)
Odstrániť