4/17/2012

Parmigiana di melanzane


Silvika, naša milá kamarátka žijúca v Taliansku sa opäť raz blysla. Po famóznom tiramisu, úžasných bruschette con pomodoro a tradičných talianskych lasagnach  poslala  mailom receptík na túto,  prepytujem žranicu. Vynikajúce, voňavé po bazalke a rajčinách, nízkokalorické vďaka baklažánu, lahodné i diétne po mozzarelle, hutné po parmezáne. N

Recept uverejňujem v pôvodnom znení:

" Parmigiana di melanzane alebo Melanzane alla parmigiana
a Taliani ju jednoducho volajú  PARMIGIANA

Suroviny pre 3 osoby:
 – 2 väčšie baklažány
- 300 gr di passata o polpa di pomodoro (taliansky “pretlak” ako na lasagne)
- slnečnicový olej
- čerstvú bazalku
- 100 gr strúhaného parmezánu
- 150 gr mozzarelly
- soľ
- slnečnicový olej na vyprážanie

Príprava:
Umyte baklažány a pokrájajte ho po dĺžke na plátky hrubé asi pol centimetra.
Plátky dajte do sitka na cedenie cestovín a posypte hrubou soľou (nie jemnou!!!) a nechajte minimálne pol hodinu odstáť, aby z nich vyšla horčina. Niekto necháva baklažán nasolený aj celú noc. Popol hodine premyte baklažán, tak aby ste odstránili soľ a “vystískajte” zostávajúcu vodu. Potom vysmažte plátky na horúcom slnečnicovom oleji z oboch strán. Akonáhle budú plátky ružovkasté, dajte si ich na kuchynské papierové utierky, aby z nich vyšiel nadmerný olej.
Do tej istej panvice, kde ste smažili baklažán,  dáte taliansky “pretlak”.
Pridajte soľ a varte až kým omáčka nezhustne. Keď bude dovarená, pridajte čerstvú potrhanú bazalku a zamiešajte. Medzitým si pripravte na kolieska nakrájanú mozzarellu a umytú bazalku.
Do misy, ktorá je vhodná  na zapekanie do rúry si dajte na spodok rajčinovú omáčku.
Na to pôjde vyprážaný baklažán, ktorý posypete parmezánom.
Pokračujete s mozzarellou, prekryjete rajčinovou omáčkou a bazalkou.
Pokračujete dokiaľ miniete  suroviny. Posledná vrstva musi byť rajčinová omáčka, mozzarella a bazalka (vzdy ju trhajte, nekrájajte, aby dala jedlu vôňu) a hodne parmezánu.
Poďmeho s pekáčom do rúry, ktorú si nastavíme na 150°C a pečieme circa 15-20 minút.
Nechajte odstáť  5-10 minút a podávajte. V lete sa môže jesť aj za studena. Na povrchu by sa mala vytvoriť kôrka, tak ako u lasagne!
Buon apetito!
Niekto na “odľahčenie” nevysmáža baklažán, ale ho griluje. Aby som bola úprimná, ak už chceme jesť “parmigianu”, tak smažte ju a radšej si choďte potom zabehať.

Piekla som to celé dlhšie, niečo vyše trištvrte hodiny a po 20 minútach som pridala na 180°C, lebo sa mi zdalo, že to "stojí" a nepečie sa. Asi som baklažány mala viacej vyžmýkať, nakoľko pustili šťavu a celkovo sme mali asi viacej šťavy v pekáči, ale bola veľmi chutná s tými všetkými ingredienciami. Poctivú robotu spravila čerstvá bazalka.






7 komentárov:

  1. Velka dobrota! Robila som take iste, davno pradavno, tusim budem musiet dat repete ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Marianka za navstevu :) repete bude zaiste aj u nas :)

      Odstrániť
  2. tak si odskusala, aj ja sa chystam, mozno v piatok..., pride mamina,tak si spravime, ak budeme stihat..., tesim sa, ja baklazan milujem a v mojej kuchyni ma svoje vyznamne miesto ))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) tak si pochutite Marus, to je viac nez iste :) dakujem za comm.

      Odstrániť
  3. Jé to mám tak strašně ráda! Výborné jídlo, sliny se mi sbíhají!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. sak to dumam, ako sme bez neho mohli zit :) vdaka Vanda za nazretie :))

      Odstrániť
  4. ... super recept lebo ja som už nevedela ako ináč ten baklažán pripraviť... thanks :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: