Silvika, naša milá kamarátka žijúca v Taliansku sa opäť raz blysla. Po famóznom tiramisu, úžasných bruschette con pomodoro a tradičných talianskych lasagnach poslala mailom receptík na túto, prepytujem žranicu. Vynikajúce, voňavé po bazalke a rajčinách, nízkokalorické vďaka baklažánu, lahodné i diétne po mozzarelle, hutné po parmezáne. N
Recept uverejňujem v pôvodnom znení:
" Parmigiana di
melanzane alebo Melanzane alla
parmigiana
a Taliani ju
jednoducho volajú PARMIGIANA
Suroviny pre 3 osoby:
– 2 väčšie baklažány
- 300 gr di passata o polpa di pomodoro (taliansky “pretlak” ako na lasagne)
- slnečnicový olej
- čerstvú bazalku
- 100 gr strúhaného parmezánu
- 150 gr mozzarelly
- soľ
- slnečnicový olej na vyprážanie
- 300 gr di passata o polpa di pomodoro (taliansky “pretlak” ako na lasagne)
- slnečnicový olej
- čerstvú bazalku
- 100 gr strúhaného parmezánu
- 150 gr mozzarelly
- soľ
- slnečnicový olej na vyprážanie
Príprava:
Umyte baklažány a
pokrájajte ho po dĺžke na plátky hrubé asi pol centimetra.
Plátky dajte do sitka
na cedenie cestovín a posypte hrubou soľou (nie jemnou!!!) a nechajte
minimálne pol hodinu odstáť, aby z nich vyšla horčina. Niekto necháva baklažán
nasolený aj celú noc. Popol hodine premyte
baklažán, tak aby ste odstránili soľ a “vystískajte” zostávajúcu vodu. Potom
vysmažte plátky na horúcom slnečnicovom oleji z oboch strán. Akonáhle budú plátky
ružovkasté, dajte si ich na kuchynské papierové utierky, aby z nich vyšiel
nadmerný olej.
Do tej istej panvice,
kde ste smažili baklažán, dáte taliansky “pretlak”.
Pridajte soľ a varte až
kým omáčka nezhustne. Keď bude dovarená, pridajte čerstvú potrhanú bazalku a
zamiešajte. Medzitým si pripravte
na kolieska nakrájanú mozzarellu a umytú bazalku.
Do misy, ktorá je
vhodná na zapekanie do rúry si dajte na spodok rajčinovú omáčku.
Na to pôjde vyprážaný
baklažán, ktorý posypete parmezánom.
Pokračujete s mozzarellou, prekryjete rajčinovou
omáčkou a bazalkou.
Pokračujete dokiaľ miniete suroviny. Posledná vrstva musi
byť rajčinová omáčka, mozzarella a bazalka (vzdy ju trhajte, nekrájajte, aby dala jedlu
vôňu) a hodne parmezánu.
Poďmeho s pekáčom do
rúry, ktorú si nastavíme na 150°C
a pečieme circa 15-20 minút.
Nechajte odstáť 5-10 minút a podávajte. V lete sa môže jesť aj za studena. Na povrchu by sa mala vytvoriť kôrka, tak ako u
lasagne!
Buon apetito!
Niekto na “odľahčenie”
nevysmáža baklažán, ale ho griluje. Aby som bola úprimná, ak už chceme jesť
“parmigianu”, tak smažte ju a radšej si choďte potom zabehať.
Piekla som to celé dlhšie, niečo vyše trištvrte hodiny a po 20 minútach som pridala na 180°C, lebo sa mi zdalo, že to "stojí" a nepečie sa. Asi som baklažány mala viacej vyžmýkať, nakoľko pustili šťavu a celkovo sme mali asi viacej šťavy v pekáči, ale bola veľmi chutná s tými všetkými ingredienciami. Poctivú robotu spravila čerstvá bazalka.
Velka dobrota! Robila som take iste, davno pradavno, tusim budem musiet dat repete ;o)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Marianka za navstevu :) repete bude zaiste aj u nas :)
Odstrániťtak si odskusala, aj ja sa chystam, mozno v piatok..., pride mamina,tak si spravime, ak budeme stihat..., tesim sa, ja baklazan milujem a v mojej kuchyni ma svoje vyznamne miesto ))))
OdpovedaťOdstrániť:)) tak si pochutite Marus, to je viac nez iste :) dakujem za comm.
OdstrániťJé to mám tak strašně ráda! Výborné jídlo, sliny se mi sbíhají!
OdpovedaťOdstrániťsak to dumam, ako sme bez neho mohli zit :) vdaka Vanda za nazretie :))
Odstrániť... super recept lebo ja som už nevedela ako ináč ten baklažán pripraviť... thanks :-)
OdpovedaťOdstrániť