4/13/2012

Fazuľová jemná


Z času na čas takúto fazuľovú robievam, je jemná a chutí aj menším deťom. Spojenie fazule bango (tá veľká, najväčšia) a sušených sliviek vytvára zdravú a lahodnú kombináciu.  Fazuľové lusky bango sú majú vysoký obsah aminokyselín, fytosterolov a flavonoidov, obsahujú tiež  železo, vápnik, draslík, mangán, molybdén, z vitamínov hlavne C a rôzne skupiny vitamínu B.

Fazuľa má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a krvný obeh. Je vhodná pre ľudí s redukčnou diétou. Sušené slivky  predstavujú ideálne spojenie vápnika a fosforu,  pôsobia blahodárne na posilnenie kostí a pomáhajú tráveniu. Majú laxatívny účinok a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a železa. A vraj  ľudia, ktorí jedia veľa sušených sliviek, majú na pokožke vystavenej slnku menej vrások. Sušené slivky predstavujú koncentrovaný zdroj antioxidantov, mnohých vitamínov a cenných stopových prvkov. Podporujú krvný obeh, v ľudovom liečiteľstve sa používajú proti kŕčovým žilám, pri reumatizme, pomáhajú znižovať obsah cholesterolu. 

Suroviny, ktoré potrebujete:

* balíček fazule bango
* sušené slivky
* zopár zemiakov
* 1 cibuľa
* 2 lyžice jemných  ovsených vločiek s klíčkami 
* 1 bobkový list, po 2 ks nové a čierne korenie
* soľ
* olej
* smotana na varenie
* citrón a cukor  na ochutenie (nemusí byť)

Fazuľu si cez noc nechám  odmočiť v dostatočnom množstve vody. Keď chcete, aby toľko nenadúvala - hoci takto pripravená je dobre stráviteľná, keďže nepoužijeme žiadne klobásky a iné údeniny - vodu zlejte a fazuľu opláchnite. 
Varím ju v tlakovom hrnci cca 30-40 minút, spolu s koreninami, bez soli. Tú pridávam až následne,  so zemiakmi pokrájanými na kocky a dovarím v TH ešte ďalších 10-15 minút. Medzitým namočím umyté sušené slivky do vlažnej vody. Na troche oleja pripravím  zásmažku z cibule pokrájanej na kocky a z ovsených vločiek. Opečiem  to a keď začnú vločky rozvoniavať, zalejem ich studenou vodou a uvediem do varu. Keď zásmažka zhustne, pridám ju do uvarenej  fazule a zemiakov. Na záver zjemním smotanou a prevarím. 

Môžete dochutiť ako mate radi. Vďaka slivkám je mierne nasladlá, keď pridáte citrón, dosiahnete obvyklú sladko-kyslú chuť.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Vložte svoj komentár: