Z času na čas takúto fazuľovú robievam, je jemná a chutí aj menším deťom. Spojenie fazule bango (tá veľká, najväčšia) a sušených sliviek vytvára zdravú a lahodnú kombináciu. Fazuľové lusky bango sú majú vysoký obsah aminokyselín,
fytosterolov a flavonoidov, obsahujú tiež železo, vápnik, draslík, mangán, molybdén, z
vitamínov hlavne C a rôzne skupiny vitamínu B.
Fazuľa má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a krvný obeh. Je vhodná
pre ľudí s redukčnou diétou. Sušené slivky predstavujú ideálne spojenie vápnika a
fosforu, pôsobia blahodárne na posilnenie kostí a pomáhajú tráveniu. Majú laxatívny účinok a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a
železa. A vraj ľudia, ktorí jedia veľa sušených sliviek,
majú na pokožke vystavenej slnku menej vrások. Sušené slivky predstavujú
koncentrovaný zdroj antioxidantov, mnohých vitamínov a
cenných stopových prvkov. Podporujú krvný obeh, v ľudovom liečiteľstve sa používajú proti kŕčovým žilám,
pri reumatizme, pomáhajú znižovať obsah cholesterolu.
Suroviny, ktoré potrebujete:
* balíček fazule bango
* sušené slivky
* zopár zemiakov
* 1 cibuľa
* 2 lyžice jemných ovsených vločiek s klíčkami
* 1 bobkový list, po 2 ks nové a čierne korenie
* soľ
* olej
* smotana na varenie
* citrón a cukor na ochutenie (nemusí byť)
Fazuľu si cez noc nechám odmočiť v dostatočnom množstve vody. Keď chcete, aby toľko nenadúvala - hoci takto pripravená je dobre stráviteľná, keďže nepoužijeme žiadne klobásky a iné údeniny - vodu zlejte a fazuľu opláchnite.
Varím ju v tlakovom hrnci cca 30-40 minút, spolu s koreninami, bez soli. Tú pridávam až následne, so zemiakmi pokrájanými na kocky a dovarím v TH ešte ďalších 10-15 minút. Medzitým namočím umyté sušené slivky do vlažnej vody. Na troche oleja pripravím zásmažku z cibule pokrájanej na kocky a z ovsených vločiek. Opečiem to a keď začnú vločky rozvoniavať, zalejem ich studenou vodou a uvediem do varu. Keď zásmažka zhustne, pridám ju do uvarenej fazule a zemiakov. Na záver zjemním smotanou a prevarím.
Môžete dochutiť ako mate radi. Vďaka slivkám je mierne nasladlá, keď pridáte citrón, dosiahnete obvyklú sladko-kyslú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Vložte svoj komentár: