3/28/2014

Celozrnné špecle so šampiónmi na masle a s čerstvými bylinkami



Ochutnala som ich minulý týždeň u mamy môjho muža.  Výnimočná žena, výborná kuchárka - varí nenáhlivo, jedlu dopraje čas, s ingredienciami narába opatrne, s citom a vždy to funguje.  Na rozdiel od môjho hŕ-bŕ systému, kedy naraz robím viacej úkonov a v kuchyni to lieta na všetky strany. Tie jej špecle boli  bez byliniek a išlo o špecle zo sáčku - cestovinový polotovar, no i tak vo mne zarezonovali, veľmi  chutili a musela som ich čím skôr pripraviť u nás doma. 

Tieto špecle majú v sebe jednoduchý nápad, ktorý z nich robí nezvyčajne chutné jedlo. Po uvarení sa "kúpu" v masle, vo veľa masle. Tým získame jemnú maslovú omáčku, ktorá ich obalí, prevonia, rozmazná všetky zmysly. 

Použila som jačmennú celozrnnú jemne mletú hladkú múku, no kľudne dajte hladkú obyčajnú, tak ako uvádza originál nemecký recept. 

Spätzle  sú vlastne niečo ako vaječné rezance alebo noky, používané prevažne v kuchyniach v južnom Nemecku a Rakúsku, Švajčiarsku, Maďarsku, Alsasku a Južnom Tirolsku. Ako polotovar  ich na Slovensku kúpite v sieti Lidl. Alebo si pripravte domáce.


Celozrnné špecle so šampiónmi na masle a s čerstvými bylinkami


Ingrediencie

cesto na vaječné špecle
• 4 vajcia (ideálne čerstvé a domáce)
• 250 g hladkej múky
• 120 ml mlieka
• 1/2 čajovej lyžičky soli
• 1/4 čajovej lyžičky strúhaného muškátového oriešku (ak nedáte, svet sa nezrúti)
omáčka
• 1 balenie čerstvých šampiónov (obal je už v smetnom koši, zabijete ma no neviem koľko gramové balenie)
• 120 g masla
• soľ

• na dochutenie medvedí cesnak, pažítka, prípadne iné bylinky podľa vašej chutí, myslím, že by sa hodila aj šalvia, či petržlen - len nie všetko dohromady. 

Suroviny na cesto vymiešam do hladka a nechám 15 minút odležať. Cez sitko púšťam do vriacej osolenej vody slížiky, ktoré varím asi 5 minút. Precedím, neoplachujem,  ihneď ich pridám do panvice s už hotovými   šampiónmi. Tie restujem na masle (polovica uvedeného množstva masla) na strednej teplote do zlatista aspoň 15 minút. Obšas premiešam, kontrolujem teplotu aby sa nespálili a ani maslo aby neprihorelo. Keď pridám špecle, omáčku vypínam. Primiešam zvyšok masla nakrájaného na malé kocky a opatrne premiešavam, kým sa maslo celkom nerozpustí a neobalí špecle ako jemný film. Dosolím, pridám umyté nasekané bylinky a podávam. 

Odjakživa tvrdím, že v jednoduchosti je krása a tento recept to ako jeden z mnohých potvrdzuje.

Dobrú chuť!





11 komentárov:

  1. vsetko mnam az na tie huby. mne na to nejaku syrovu omacku s bylinkami a jarnou cibulkou! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňamkavo to vyzerá....super! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Parádne špecle. Do polotovarov by som sa už ani náhodou nehrabala, hlavne nech si všetci uvedomíme, koľko svinstva v nich musí byť, keď musia vydžať mesiace v plastovom obale a často sú skladované ani nie v chladiacom regáli! Už aj tvoje posledné jačmenné halušky mi urobili veľmi dobre v čase, kedy sa mi moc nedalo jesť. Veľmi príjemne nás inšpiruješ, ďakujem. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Katka, tvoje komentare mi vzdy spravia velku radost :)

      Odstrániť
  4. uz som pisla na fcb, mnam mnam pre mna, specle skusim vyrobit..., mas pravdu v Rakusku sa to podava aj k masku, proste ako priloha takmer k vsetkemu...a na tom tvojom tanieri to vyzera nadherne :)....

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Woooou Andrejka...ja som tušila keď prídem omrknúť teba že tu bude inšpirácia :-) Super špecle, nejak som ich davno nerobila, a namiesto šampiňónov dam smrčky ktoré som doniesla včera z lesa. Dík Andrejka, maš to nádherne naservírované... A čo sa týka polotovaru, ani neviem či som niekedy niečo take kúpila eeeee.... Krásne dni prajem.

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: