2/24/2013

Orechová torta so žĺtkovým krémom



Spolu lahodne jemná, priam vianočná kombinácia.


Cesto:


  •  6 bielkov
  •  150 g  cukor krupica
  •  200 g mleté vlašské orechy
  •  3 polievkové lyžice polohrubej múky
  •  1/2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  •  štipka soli

Bielka ušľahám s cukrom do peny, pridám orechy a múku s PDP, štipku soli. Na papier na pečenie si nakreslím tri kolesá vo veľkosti torty. Obkreslila som klasickú tortovnicu  + 1 cm. Cesto som naliala na koleso, ktoré šlo so vyhriatej rúry na 180 - 200 °C na 15 - 20 minút. Záleží ako vám pečie rúra. Tri pláty som piekla- sušila asi hodinu celkového času.Po upečení som ešte z horúceho stiahla papier a nechala vychladnúť, každé koleso zvlášť.

Plnka:

  • 6 žĺtkov
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu (nemusí byť, ak nemáte)
  • 400 ml mlieka
  • 1 prášok Zlatý klas

Suroviny spolu vymiešam a uvarím na hustý puding, ktorý nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
Maslo izbovej teploty   a šesť polievkových lyžíc salka  vymiešam do peny a keď má rovnakú teplotu s vychladnutým pudingom (najlepšie je nechať spolu stáť aspoň 2 hodiny na kuchynskej linke), postupne do masla primiešavam puding, až kým nevznikne hladký nadýchaný krém. Krémom naplním pláty a tortiu nechám v chladničke zachladiť a odležať najlepšie do druhého dňa.






16 komentárov:

  1. Odpovede
    1. dakujem Simonka. zabudla som vam z nej zabalit...alebo to bolo podvedomie? :D

      Odstrániť
  2. Dobrot jako je tato bych se ujedla! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. vyskusaj ju Bara, je skvela, som z nej nadsena! aj s mandlami ju spravim nabuduce :)

      Odstrániť
  4. Smutně koukám na hrnek s kávou, protože k němu by se mi moc hodil tvůj dortík. ;-) Nezbývá, než ho taky zkusit a doufat, že se mi povede stejně jako tobě. Je to luxusní kousek ;-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Vivi, za mily komentar,dufam ze sa podaril :)

      Odstrániť
  5. vyzera krasne, urcite sa po nom len tak zaprasilo a ma krasne farby, take teple )))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andrejka teda...bola fantastická,piekla som ju sestre k narodeninám a zjedla sa skôr ako tá od cukrárky :) Ďakujem za skvelý receptík,určite ju ešte kedysi upečiem.Martina H.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka, velmi sa tomu tesim :) musim ju aj ja coskoro opat upiect, dala by som si kusok aj hned :) pozdravujem!

      Odstrániť
  7. Vcera som ju upiekla na velku rodinnu oslavu. A spatna vazba? "Uz nikdy nepec nic ine, len toto." alebo "Toto je najlepsia torta, ktoru som jedol za poslednych 20 rokov."
    Dakujem Vam za tento recept. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem za uzasny komentar, spravil mi naladu :)

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: