3/21/2013

Parmezánový chlebík kvasový



Milí  nadšenci pre domáci kváskový chlebík ☺

reagujem na prosby a žiadosti niektorých z vás, o uverejnenie podrobného postupu na upečenie chlebíka z kvasu. Na internete je na mraky takýchto receptov, obzvlášť na českých foodblogoch, linky na mnohé z nich som už pripínala pri predchádzajucich postoch.

Mne osobne sa osvedčilo chlebíku a kvásku od počiatku 

veriť, 

veriť, že sa podarí

 a príliš ho nepozorovať, opásať zásteru a

 intuitívne a s láskou 

s cestom narabáť od momentu, kedy vezmem z police múku 
až do momentu, kedy chlieb prvý krát plná očakávania nakrojím. 

Cesto na tento chlebík som dochucovala parmezánom.

Chcem vás uistiť, že aj keby ste parmezán z receptu vynechali,  veľmi podobný alebo rovnaký, alebo ešte krajší chlebík sa podarí upiecť aj vám. Múku si nakombinujte akú máte, mala by byť chlebová - môže byť ražná, pšeničná, špaldová, alebo ich kombinácie, pomer si vymyslite, skúšajte, nemajte obavy. Taktiež namiesto rasce alebo spolu ľan, slnečnica, tekvica, opečená cibuľa, čierne olivy, či sušené paradajky.

Môj kvások Annik stále čaká aby si ho odobral niekto, koho 

obdaruje  

užasným voňavým zdravým chlebíkom.


 Nech sa páči, recept pre vás, step by step :


Zamiešala som spolu 1200 ml múky, z toho 200 ml celozrnnej ražnej a 1000 ml  pšeničnej chlebovej T650 s 1 polievkovou kopcom lyžicou soli, rovnako rasce celej,  k tomu 600 ml vody a 5 polievkových lyžíc kvasu Annik. Zamiešala som to lyžicou, trvalo to asi 5 minút, žiadne miesenie ani hnietenie, len aby sa suroviny spojili do konzistencie cesta. Kvas predtým 2 hodiny odpočíval na kuchynskej linke a dostal napapať 50 g celozrnnej ražnej múky a 50 ml vody. Zakryla som vrchnákom, poslúži vám aj potravinárska fólia, prípadne utierka. Cesto stálo celú čas na kuchynskej linke.

Moje deti skoro vstávajú, takže ja rovnako s nimi :). S radosťou pozerám,
 že cesto po 18 hodinách perfektne odležalo a nabublalo.

Nastrúham doň 60 g parmezánu, premiešam ako sa dá.

Dosku výdatne podsypem celozrnnou múkou a cesto na ňu s pomocou stierky vyklopím.
 Má výbornú konzistenciu, netečie.


Natiahnem ho pomúčenými rukami do strán (tými istými rukami fotografujem :)).
Preložím zľava doprava, do 1/3.

A potom zprava doľava.

A potom zdola nahor a zhora nadol.

A opäť zo strán do stredu.

Na spodu toho prekladania sa mi formuje vrch chleba.

Do košíka dám papier na pečenie, a na papier šupnem zárodok  bochníka - zručne a rýchlo ho v rukách prevrátim :)

Prikryjem utierkou a postavím na šporák, pričom rúru zapnem na 100 °C  nahrievania.
Zospodu to chlebové cesto príjemne vyhrieva a ono pomaličky bublinkuje a kysne.
7:15  - rúru prepínam na plný plyn na maximálnu teplotu,
zároveň v nej nahrievam pekáč aj s vrchnákom,
v ktorom budem chleba piecť.

7,45 hod.   Po polhodine z rúry vyberiem horúci pekáč a chlieb spolu s papierom do nej preložím - chytím štyri rohy papiera po dva do oboch rúk a šup s ním do vyhriateho pekáča. Rýchlo chlebík nakrojím, prikryjem vrchnákom a vložím do rúry. Nabudúce nakrojím hlbšie, neviem prečo som tentokrát nakrojila tak slabo, potom mi kôrka trochu popraskala.

8:15 hod.   Po 30 minútach odokryjeme, teplotu uberieme na 180°C a dopekáme ešte 30 -40 minút, kým nie je hotový.
Skúšam to drevenou špajdlou.

Finito!


Tentokrát sme ho raňajkovali s rybacou nátierkou (sardinky, tuniak, cottage, vajko, kúsok masla a  syrokrém, citrón,soľ). Matejko ju miluje... 




♥ 








24 komentárov:

  1. Andrejka, famózne :-) :-D s "pomúčenými" rukami zvyknem aj ja fotiť a potom chudák fotoaparát ;-) Už by som sa mohla aj na kvások odhodlať...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Zuzanka. s kvaskom nevahaj ani chvilu. je to velka radost piect s nim ♥

      Odstrániť
  2. perfektné, idem založiť kvások :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nadherny chleba! tak si ma včera nabudila, že som musela este o jedenástej namiešať cesto :D zatial peciem len take jednoduche, nemiesené, o kváskovom zatial len snívam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Eli,dakujem. Nesnivaj a zarob si kvasok ,neni to nic zlozite :) tiez mam uz zamiesene na rano cesto na bosniaky :)

      Odstrániť
  4. neviem kde mi zmizol koment :(, nevadi, Adka nadhera, krasne si to opisala, nafotila, ako sa s nim maznas..., vidno ze to robis s laskou a od srdca, uplne ta vidim, ako sa tvaris...:* uzasne cele od A po Z, vcera som bola u mojej Ericky - kadernicky, inspirovala si ju a chysta sa na vikendove oslavy pripravit tvoju pastetu, tesim sa velmi, si inspirujuca, nie len pre mna ale aj pre moje dalsie kamaratky...♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. neviem veru ani ja :/ dakujem ze si sa znovu unuvala,Maruska, tesim sa ked sa nase recepty pacia a hlavne aby chutili :*)

      Odstrániť
  5. Krásne voňavé chlebové pečenie. Ej veru, ale jedno mi nejde do hlavy. Ako môže byť Henrieta vegan kuchárka a parmezánčiť. No však, je to jedno. Nech sa kvásku a voňavému chlebu v tvojej kuchyni aj naďalej darí. Ja sa ku kvásku dostanem najbližší štvrtok, tak uvidíme, čo s tým starým harcovníkom (starým kváskom) vymyslím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ej Katka, nizsie to Henrietka uviedla na pravu mieru,to ja mozem za tie statky - zmatky, casto pridava vegan recepty,to ma zmiatlo. kazdopadne vdaka za komentar, dnes som prihodila spaldove bosniaky,mozno najdes inspiraciu., dufam ze semienka ti uz dorazili,ak aj nie, mas ich iste uz v poboxe, pa

      Odstrániť
    2. Adinka, semiačky astričky už dorazili. Čakajú s ostatnými semiačkami na počasie. Ďakujem krásne.

      Odstrániť
    3. tesim sa. my tiez cakame. akurat vcera som dala do zeme par koriandrov ,tu doma na okno. ostatne cakam este par dni :)

      Odstrániť
    4. Pred týždňom zasiate semienka doma, niektoré už klíčia, rajčiny sa ako prvé spamätali. Koriander ideálne šupni von - ak už máte pripravenú pôdu. Samozrejme, treba počkať na počasie a správny čas, aby nepomrzli. Koriander je nezmar, mal by rásť ako divý. Peknú veľkonočnú sobotu, Adi.

      Odstrániť
    5. jej, tesim sa Katinka :) von ho este nebudem davat, dala som par semienok na okno. pojde von, akonahle sa pocasie umudri :)tesim sa nanho, na vnatku. zrnka ako korenie nam chutia. aj vam pekne sviatky, pozdravujem :)

      Odstrániť
  6. ja som vegetarian a nie vegan :) iba varim aj veganske a pripravujem aj RAW kuchynu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak tohohle parmezánového krasavce musím brzy upéct! Vypadá neskutečně nádherně, ostatně jako všechny vaše recepty (kdybych měla ke každému napsat oslavný komentář tak, jako si to vaše s láskou psané recepty zaslouží, nedělala bych asi už nic jiného :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak si ho idem zamiestit teraz, a zajtra upeciem, ked sa vratim z prace, som velmi zvedava. Urcite sa ozvem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika,po celkovom umieseni je velmi prospesne nechat ho v chladnicke dokysnut niekolko hodin --aj 4 pomoze..je to neporovnatelne!

      Odstrániť
    2. Andrejka, nakysol uzasne, primiesala som parmezan, chladnicku mam plnu, takze ho nechám odpocinut asi 2 hodiny na linke a upeciem... dufam, ze to nebude vela tie 2 hodiny.

      Odstrániť
    3. snad nie. som sa naucila, ze ho nedavam uplne rozkysnuty do rury,ale taky len mierne vykysnuty. on v tej chladnicke tak nevybehne,..a potom to dobehne v rure...drzim palce Gabika ,isto bude vyborny:). definitivne musim nahodit novy recept,postup podla ktoreho peciem najnovsie ;)

      Odstrániť
    4. Juj tak to sa tešííííím na nový chlebík, ... tento už leží na mriežke a chladí sa ...ja mám zatiaľ oblubene tri chlebíky, čo striedam, uvidíme ako sa tento u nás osvedčí hlavne u detí.

      Odstrániť
    5. sa mi o nom,a o tebe aj svivalo tusim :))

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: