Dcéra išla včera na OZVENY. Pýtate sa, čo to je? Tak ako po stužkovej bývajú dozvuky, tak po maturite bývajú OZVENY, takže poriadna chatovačka celej triedy so všetkým, čo k tomu patrí .
Upiekla som im ich obľúbené zemiakové posúchy. Recept na cesto je rovnaký ako na úhrabkové (klik sem), a plnka zemiaková so slaninkou a majoránkou.
A k tomu vanilkové dounuts - kilo hladkej múky špeciál (alebo pol na pol s polohrubou) preosejem, posolím polievkovou lyžicou soli, primiešam 2 vanilkové cukre, urobím jamku do ktorej rozdrobím kocku pekárenského droždia, zasypem 2 PL kryšt. cukru a zalejem deci vlažným mliekom, v zvyšných zohriatych 4 dcl mlieka roztopíme 60 g masla, a dolejem pol deci Soberana/al. rumu,a polievkovú lyžicu vanilkového extraktu; keď vzíde kvások, pridám 3 žĺtka, zvyšné mlieko s maslom a spol. a vymiešame cesto, ktoré nechám 90 minút vykysnúť v teple pod utierkou vo veľkej mise, potom ho vyvaľkám na 0,5 cm a vykrajujem požadovaný tvar, smažím rovnako ako tieto šišky, nechám odkvapkať zvyšný olej v sitku. Mäkkučké ako obláčiky, voňavé...včera bol asi mesiac správne postavený, lebo cesto výborne kyslo, darilo sa mi, všetko šlo od ruky. Viem, že múka a cukor sú biele jedy, ale občas predsa môžeme zhrešiť ...a mladí to vybehajú.
Veľkú radosť som mala včera aj z toho, keď mi poštou dorazili tieto semienka od Katky Hrnček var! spolu s milým odkazom:
A ešte vo štvrtok mi jeden milý človek priniesol zo skvelej akcie môj kus toho najlepšieho syra.
Uznajte, nie je nádherny?
A čo vravíte na to, ako si z nás zima, či jar uťahuje? Vo štvrtok som za domom obdivovala rozkvitnuté prvosienky a dnes ráno nás vítala snehová perina a teraz večer poriadny mráz...
skúsme spolu nájsť neobyčajno v obyčajne.
Krásny darček od Katky si teda dostala :-) Zemiakové posúchy mám rada aj ja, dlhšie som ich nepiekla, ďakujem za pripomenutie ;-)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Zuzka, posuchy ci pagace, lubime ich vsetci,vsak :)
OdstrániťAdi, MNAM, som si pochutila už z obrázkov. vykrajovačku na donnutky si kde kúpila (ja by som ju na tie tvoje fánky použila :) sa na ne tento týždeň chystám. ... a tie bylinky, paráda ... a inak, som si kúpila fenikel (keď som videla tvoj recept s listkovym cestom).. a hneď pri ňom bola čakanka, tak som si kúpila aj tú (obe u nás premiérovo). čakanka je chuťovo horká, ale vraj dobrá na trávenie a krvný obeh, tak som z nej urobila rýchly šalátik a sme si celkom "pochutili".
OdpovedaťOdstrániťMartinka dakujem :) fenikel ci cakanku skus aj taky salatik ze s citrusmi-pomaranc ci grep, vlasske orech, med..vykrajovacky som improvizovala -vacsia okruhla je formicka na servirovanie ryze a pod. z tescomy a mensia je vlastne cukrarska spicka. skusala som rozne stamprle,kym sedel tvar,aky som chcela :)
Odstrániťvšetko parádne!
OdpovedaťOdstrániťmladí si nájdu vždy dôvod na chatovačku :) ozveny počujem prvý krát :)
dobroty ohromné, mňam!
semienka od Katušky a syr sú skvelé, vidím že výmeny ťa oslovili :)))
to ozveny sme si len tak pracovne nazvali :D
OdpovedaťOdstrániťale vsetko sa zjedlo, chalani to spraskali uz vecer :)
OdpovedaťOdstrániťa to si nad siskami ohrnala nosom :)
Odstrániťze Ozveny?!, odpadnem!!!, ale dovod sa vzdy najde, svata pravda!, ze to zhltli na pockanie verim, vsetko vyzera uzasne, mnam a Adka prenadherne fotky :*
OdpovedaťOdstrániťdakujem :) ***
OdstrániťAdi, parádne kreple aj posúchy. Parmezán je statný - až by som sa bála, že by sa mi taký veľký kus vysušil a pokazil. My sme doma zahájili (jarnú?) očistu, tak sú tieto dobroty zakázané.
OdpovedaťOdstrániť