Zabudnite prosím na všetky moje príbehy o chlebe!
TOTO JE CHLEBA!
Priateľka Lenka bola taká láskavá, že vybehla na povalu svojej starkej, ktorá kedy vlastnila dedinskú pekáreň a našla tam pre mňa
dve
NÁDHERNÉ
staručké
ošatky.
To sú hotové umelecké diela.
Dnes som použila tú menšiu (foto1). Tá väčšia (má priemer asi pol metra) bude vzácnou ozdobou mojej novej kuchyne, nakoľko slúžila na vyvaľovanie štvorkilových pecňov chleba.
Taký by som to mojej rúry nezmestila ☺.
Včera som zamiesila:
7 dcl celozrnnej ražnej múky
7 dcl celozrnnej pšeničnej múky
7 polievkových lyžíc kvasu
2 polievkové lyžice soli
rovnako rasce
1 čajovú lyžicu drvenej rasce
rovnako čerstvo podrveného koriandru
7 dcl vody.
V ošatke sa vyvaľoval v kukuričnej hladkej múke.
Dnes na obed sa piekol, krásavec.
Chutí ako prvotriedny chleba.
Iné linky na moje chleby:
tu: ♥
tu: ♥
a tu fotky mojich aj vašich chlebikov ♥
prenadherny Adka!!! a osatky vyzeraju ako osatky aj s historiou :)
OdpovedaťOdstrániťMarus, ze? su uzasne. sa neviem na ne vynadivat. chlebik je velmi chutny. som mu stastna :)
Odstrániťmarus, oni aj svoju historiu maju, babky by ti vedela porozpravat, ked som bola mala, babka pravidelne kazdu sobotu piekla chlebiky a bosniaky, bola to taka rodinna tradicia, vsetci sme sa zisli a chrumali.... velmi som milovala tieto chvile...a este ked dedko zil - majster pekar - to boli chleby :-) juj, este teraz citim tu vonu.... kazdopadne, adka, krasne chlebiky mas, tesim na kostovku :-))) a som rada, ze osatky padli na urodnu podu, skoda by ich bola na tej povale :-***
Odstrániťvelmi si to vazim, ze ste mi ich podarovali. donesiem ti kvasok aj muku. aj chlebik samozrejme na probu. dakujem, mam z nich obrovitu radost!
Odstrániťkrásna ošatka, krásny chlieb!! Adi, zalozila som kvások včera :D mala mozno hlupa otazocka: ked ho budem dnes "krmit" treba dat muku vodu a zamiesat, vsak?
OdpovedaťOdstrániť:)) ano Eli. 50g muka/50ml voda. ja som ku koncu a ani doteraz z toho uz nerobila ziadnu vedu-tri kopcove lyzice muky a pol pohara vody :)a pekne sa on staraj!meno si mu uz dala? mozem byt krsna mama? :D
Odstrániťjasne Adi, o kvasku cítam na kazdom kroku uz dost dlho, ale kto ma nakoniec do toho nakopol? ;) jasne ze Ty...meno este nemam, nechcem si k nemu ZATIAL vybudovat emocny vztah :D ked prezije do víkendu, bude krst, dam Ti vediet :) a dakujem
Odstrániť:) :)
OdstrániťNo čítam tu dievčatká že ten kvasok sa da nejak vyrobiť...Poprosím Aďka naviedla by si ma kde maš ten návod?... Páááni to je chlebííík nádheráá, no ja taky určite nikdy neupečiem ale mohol by sa aspoň trošku podobať :-)) Dnes aj tak bez toho kvásku idem vyskúšať, no normalne ma to dostalo :-)Dnes spravím cesto bez miesenia ako si to písala na blogu a zajtra ráno upečiem. Pozdravujem.
OdpovedaťOdstrániťvitaj Majka, tuto najdes recepty aj link na domaci kvasok:
Odstrániťhttp://varimeslaskou.blogspot.sk/2013/01/kvaskove-dalamanky.html
tu navody na chlebik:
http://varimeslaskou.blogspot.sk/2013/02/poctivy-kvasovy-chlebik-razny.html
daj vediet,ako sa ti dari :) drzim palce!
Jestli je toto CHLEBA, tak ho musím zkusit:-)))
OdpovedaťOdstrániťAjka
dakujem Ajka :)
OdstrániťUrčite vyskúšam, robievam kváskový chlebík, ale toto tu vyzerá dokonale. G.
OdpovedaťOdstrániťdakujem pekne...dnes uz kvaskovy robim tak, ze po vykysnuti kvasku odoberam spat do chladnicky dve tri lyzicky.zvysok vymesam so slou a rascou, semienkami,ci otrubami -podla typu chlebika..a mukou..a nechavam ho pomaly kvasit v chladnicke...aj 6 az 12 hodin.. rovno z chladnicky ide do rury,je omnoho chutnejsi aj vzhladnejsi. vyskusaj tak.suroviny davam od oka..ale chystam novsi recept. prajem pekny den!
OdstrániťAndrejka, parmezánový bol skvelý, mne chutil najviac ostatný ho az tak nedocenili, ... tento idem robit cez vikendik, ale teda urcite z polovocnej davky, lebo neviem v com by som ho upiekla uz parmezánový sa mi ltt zmestil do pekaca....prosim Ta nemas poruke nejaky kontakt na osatky, mam jednu podlhovastú, ale tá je už len na okrasu po babke.
OdpovedaťOdstrániťGabika, dakujem. nemam veru,ale vygoogli alebo sa popytaj na fb- pecem.pecen...ja pouzivam aj taky obycajny pruteny kosik niekedy. bez problemov.. :)
OdstrániťAndrejka prave som ho zamiesila, ... necham ho v mise kysnut do zajtra a doobedu premiesim na doske a dam dokysnut, uvidim aky bude, mala som doma psenicnu strednu celozrnnu tak uvidim ako to dopadne.
OdpovedaťOdstrániť