2/01/2013

Šišky (špaldové aj tradičné)


Však vyzerajú ako klasické. Ha, a sú celozrnné! A kváskové!

Aby ste nepovedali, dám vám aj klasický recept, lebo tieto šišky vás nikdy nesklamú, sú svetové. Ale ak koketujete so špaldovou múkou, kváskom a trstinovým cukrom, vyskúšajte aj môj inovovaný recept.



Recept na  šišky mám od susedy Danielky, ktorá je vychýrená gazdinka.
Moja v jedle prieberčivá dcéra povedala, že nemá rada šišky, ale tieto jej teda chutia. Dávam za ne ruku do ohňa.

Na obrázkoch však vidíte šišky, ktoré som zamiesila podľa uvedeného receptu, s týmtito zmenami:

• múka  1:1 hladká špeciál  (500g) a špaldová celozrnná hladká (500g)
• cukor trstinový, celkovo 4 polievkové lyžice, vanilkový som vypustila
• soli dávam 1 čajovú lyžičku
• namiesto kvasníc som použila môj novorodený úžasný najúžasnejší kvások Annik - v množstve 3 polievkové lyžice. Dala som mu meno Annik, bolo to meno tuším švédskej milenky speváka z kapely  Joy Division, ktoré sa mi veľmi  páčilo (zhliadnuté v skvelom filme Control) - keby sa mi namiesto niektorého z mojich dvoch malých synov narodila dcéra, tak sa volá Annik. V čase, keď sa narodila moja už skoro dospelá dcéra som o takomto mene ani nechyrovala ☺.  Btw, kvások Annik je pripravený na odber, dnes večer som ním zamiesila chlebík. Je to veľký hladoš, rovnako ako ja, ako náš pes Gordon, ako Bea a v neposlednom rade aj Matejko ☺☺ zainteresovaní vedia, o čom hovorím. Už odpočíva v chladničke a vyplnila som  tiež  formulár na kváskovej mape.

Cesto som zamiesila večer, aby dobre a pomaly vykyslo -kyslo 14 hodín.

Špalda sem - špalda tam, možno si poviete, dajte už  pokoj  s tou špaldou... Špalda  však stojí za povšimnutie. Je jednou  z najstarších kultúrnych plodín - je to vlastne pšenica špaldová.  Je ľahko stráviteľná, s vysokým obsahom lepku. Vyznačuje sa výraznou orieškovou chuťou. Vysoký obsah vlákniny zásadne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.  Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky. 

K Danielkiným šiškám dodávam, že ich vykrajujeme napr. pohárom na víno, alebo ak ich chceme menšie,ako sú tie moje, úzkym pohárom na sekt. Druhým koncom varešky  robím do nich dierku. Po nakysnutí (apsoň 20 minút) ich smažím v horúcom oleji na strednom plameni. Najskôr prikryté pokrievkou, aby dobre vybehli a z druhej strany už odokryté.

Papierové obrúsky z nich odsajú prebytočný tuk. Tieto špaldové (s ražným kváskom!!) ma veľmi príjemne prekvapili. Výborné boli. No a čo, že sú naplnené jahodovým džemom. A nutelou. A posypané práškovým cukrom.

Tak dobrú chuť!





20 komentárov:

  1. Jé, výborný recept! Také jsem koketovala s myšlenkou udělat koblihy s kváskem (pořád teď kváskuju, strašně mě to chytlo), špaldu používám ráda, takže masopust/nemasopust, jdu do nich!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Madla, tak som rada, ze som ti udrela na notu :) mne spaldove kolace velmi chutia a tieto sisky chutia tak celozrnne, mas pocit ze ich mozes zjest vela a vela :))

      Odstrániť
  2. ...mňam... tie súúúú krááásne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. http://24.media.tumblr.com/tumblr_loi3e99Jk51qakkdto1_500.jpg

    skoda, ze niesom annik!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adka su krasne a na zozratie, mnam, kvasok stale nemam, idem kuk ten recept a idem ho zalozit, dnes robim nakup, tak co nemam dokupim :) ja ale skusim celospaldove, potom podam hlasenie, ci sa dali jest...Bojujem doma aj ja, u nas nejde na chut ryba, v sobotu bol losos a to si mala pocut ten komentaaaar :D, v nedelu celozrnna ryza, dalsi koment, ale aspon raz zacas...., ja neviem co furt proti tomu maju?! :DDD, ale bojujem dalej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ...mnaaammm, vyzera to krasne...musime skusit aj doma...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý deň, chcem sa opýtať aké množstvo kvasníc sa dáva do šišiek ja som si vyrobila špaldový,a či sa do cesta pridávajú aj vajíčka a mlieko.Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. original recept je na tej prvej fotke, ide tam kocka kvasnic, 3 zltka a 0,5 l mlieka.dufam ze sa vydaria :)

      Odstrániť
  7. Dobrý deň,chcela som spraviť šišky z môjho kvásku ale neviem aké množstvo sa dáva na 1 kg múky a aký je postup,lebo cesto sa mi zdá dosť kyslé,vôbec mi to nechutí,cesto stálo celú noc,a teraz neviem či do takého cesta patria vajcia a mlieko,fakt nerozumiem,s droždím nechcem pracovať,veľmi by som chcela urobiť také šišky ako vy nie podľa predošlého receptu. Viete mi poradiť ? Ďakujem :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. cesto som zamiesila komplet vsetky suroviny co su v nom uvedene - akurat som nahradzala muku hladku spaldovou, kryst. cukor trstinovym a kvasnice som nahradila kvaskom v mnozstve 3 polievkove lyzice. vsetko ostatne uvedene v prefotenom recepte som pridala hned a vymiesila cesto ,ktore stalo 14 hodin, potom som cesto vyvalkala, sisky vykrojila, nechala 20-30 minut podkysnut a smazila.

      Odstrániť
    2. drzim vam moc palce,aby vam sisky vysli :) keby nieco este nebolo zrozumitelne,napiste mi.

      Odstrániť
  8. Ďakujem veľmi pekne za vaše rady :)no musím urobiť všetko znova,od kvásku lebo pre náhlu hospitalizáciu som všetko musela vyhodiť,nekrmeny kvások sčernel,a samozrejme do predošlého cesta na šišky som nepridala mlieko ani vajíčka,ozaj to sa za 14 hod. cesto v teple neskazí??Nejaká salmonela a tak :D :D no budem šťastná, prešťastná ak sa mi raz podaria z vlastného kvásku také šišky aké ste spravili vy :))Ešte som len na začiatku no verím,že to bude úspešné,lebo z droždia vie piecť aj malé dieťa :) Pekný deň :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie je zac, dufam ze bude vasa snaha odmenena. mozno by nebolo zle spravit tie sisky najskor ten original recept a potom ist do receptu s kvaskom a spaldou :) prajem vela uspechov.

      Odstrániť
  9. tak tecu mi slinky, tento tyzden sa ich chystam vyskusat, len ma zaujima jedna vec, kvyskovy chlieb robim uz rok, zatial mi vysiel vzdy., okrem jedneho pokusu, kedy som dala kus hrbel semolinovej muky, bol to potom trochu pagac :)
    ale k veci, parkrat som robila kvaskovu babovku, co bol problem ten, ze mi to kyslo priserne dlho s tym mliekom a vajcami, mozem sa spolahnut, ze mi za tych cca 14 hodin vykysne pekne cesto, tiez to podkysnutie 20-30 minut, mne za taky kratky cas nikdy nepodkyslo nic, "dokysne " to dostatocne pocas smazenia?
    daujem za odpovede, muku sa chystam pouzit pol na pol, tak ako je v recepte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak prvy pokus mam za sebou, sisky sice nie su sisky ale pampuchy, ale vyborne su!!! Skoda, ze som nemala rum :)
      Som zvedava, ci nebudu zajtra trosku tuhe.

      Odstrániť
    2. dakujem za komentar..ano presne,nie su napufnane .ale da sa na nich pochutit :)

      Odstrániť
  10. Ahoj.Ja som skusala kvaskove sisky vecer zamiesit,no uz po 5 hodinacj som mala hrncek var...cesto sa do rana vykvasilo az do podlozenej misy, urobila som sisky,ale su dost kysele.Dala som vsetky suroviny.Kde sim urobila chybu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. zavisi od kondicie kvasku,tu som pouzila mlady nevyzrety kvasok...ked vykyslo cesto,bolo treba s nim uz robit...lebo takto bolo prekvasene...musim tento recept prepracovat, dakujem za komentar.

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: