3/26/2013

Hrách na ošatku, čočku do misky

Zabudnite prosím na všetky moje príbehy o chlebe!

 TOTO JE CHLEBA!

Priateľka Lenka bola taká láskavá, že vybehla na povalu svojej starkej, ktorá kedy vlastnila  dedinskú pekáreň a našla tam pre mňa 
dve
 NÁDHERNÉ 
staručké
 ošatky. 
To sú hotové umelecké diela.



 Dnes som použila tú menšiu (foto1). Tá väčšia (má priemer asi pol metra) bude vzácnou  ozdobou mojej novej kuchyne, nakoľko slúžila na vyvaľovanie   štvorkilových  pecňov chleba. 
Taký by som to mojej rúry nezmestila ☺.

Včera som zamiesila:
7 dcl celozrnnej ražnej múky
7 dcl celozrnnej pšeničnej múky
7 polievkových lyžíc kvasu
2 polievkové lyžice soli
rovnako rasce
1 čajovú lyžicu drvenej rasce
rovnako čerstvo podrveného koriandru
7 dcl vody.
V ošatke sa vyvaľoval v kukuričnej hladkej múke.

Dnes na obed sa piekol, krásavec. 

Chutí ako prvotriedny chleba.






Iné linky na moje chleby:

tu: 
tu: 
a tu fotky mojich aj vašich chlebikov ♥

17 komentárov:

  1. prenadherny Adka!!! a osatky vyzeraju ako osatky aj s historiou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marus, ze? su uzasne. sa neviem na ne vynadivat. chlebik je velmi chutny. som mu stastna :)

      Odstrániť
    2. marus, oni aj svoju historiu maju, babky by ti vedela porozpravat, ked som bola mala, babka pravidelne kazdu sobotu piekla chlebiky a bosniaky, bola to taka rodinna tradicia, vsetci sme sa zisli a chrumali.... velmi som milovala tieto chvile...a este ked dedko zil - majster pekar - to boli chleby :-) juj, este teraz citim tu vonu.... kazdopadne, adka, krasne chlebiky mas, tesim na kostovku :-))) a som rada, ze osatky padli na urodnu podu, skoda by ich bola na tej povale :-***

      Odstrániť
    3. velmi si to vazim, ze ste mi ich podarovali. donesiem ti kvasok aj muku. aj chlebik samozrejme na probu. dakujem, mam z nich obrovitu radost!

      Odstrániť
  2. krásna ošatka, krásny chlieb!! Adi, zalozila som kvások včera :D mala mozno hlupa otazocka: ked ho budem dnes "krmit" treba dat muku vodu a zamiesat, vsak?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) ano Eli. 50g muka/50ml voda. ja som ku koncu a ani doteraz z toho uz nerobila ziadnu vedu-tri kopcove lyzice muky a pol pohara vody :)a pekne sa on staraj!meno si mu uz dala? mozem byt krsna mama? :D

      Odstrániť
    2. jasne Adi, o kvasku cítam na kazdom kroku uz dost dlho, ale kto ma nakoniec do toho nakopol? ;) jasne ze Ty...meno este nemam, nechcem si k nemu ZATIAL vybudovat emocny vztah :D ked prezije do víkendu, bude krst, dam Ti vediet :) a dakujem

      Odstrániť
  3. No čítam tu dievčatká že ten kvasok sa da nejak vyrobiť...Poprosím Aďka naviedla by si ma kde maš ten návod?... Páááni to je chlebííík nádheráá, no ja taky určite nikdy neupečiem ale mohol by sa aspoň trošku podobať :-)) Dnes aj tak bez toho kvásku idem vyskúšať, no normalne ma to dostalo :-)Dnes spravím cesto bez miesenia ako si to písala na blogu a zajtra ráno upečiem. Pozdravujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vitaj Majka, tuto najdes recepty aj link na domaci kvasok:

      http://varimeslaskou.blogspot.sk/2013/01/kvaskove-dalamanky.html

      tu navody na chlebik:
      http://varimeslaskou.blogspot.sk/2013/02/poctivy-kvasovy-chlebik-razny.html

      daj vediet,ako sa ti dari :) drzim palce!

      Odstrániť
  4. Jestli je toto CHLEBA, tak ho musím zkusit:-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Určite vyskúšam, robievam kváskový chlebík, ale toto tu vyzerá dokonale. G.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem pekne...dnes uz kvaskovy robim tak, ze po vykysnuti kvasku odoberam spat do chladnicky dve tri lyzicky.zvysok vymesam so slou a rascou, semienkami,ci otrubami -podla typu chlebika..a mukou..a nechavam ho pomaly kvasit v chladnicke...aj 6 az 12 hodin.. rovno z chladnicky ide do rury,je omnoho chutnejsi aj vzhladnejsi. vyskusaj tak.suroviny davam od oka..ale chystam novsi recept. prajem pekny den!

      Odstrániť
  6. Andrejka, parmezánový bol skvelý, mne chutil najviac ostatný ho az tak nedocenili, ... tento idem robit cez vikendik, ale teda urcite z polovocnej davky, lebo neviem v com by som ho upiekla uz parmezánový sa mi ltt zmestil do pekaca....prosim Ta nemas poruke nejaky kontakt na osatky, mam jednu podlhovastú, ale tá je už len na okrasu po babke.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika, dakujem. nemam veru,ale vygoogli alebo sa popytaj na fb- pecem.pecen...ja pouzivam aj taky obycajny pruteny kosik niekedy. bez problemov.. :)

      Odstrániť
  7. Andrejka prave som ho zamiesila, ... necham ho v mise kysnut do zajtra a doobedu premiesim na doske a dam dokysnut, uvidim aky bude, mala som doma psenicnu strednu celozrnnu tak uvidim ako to dopadne.

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: