3/16/2013

Ozveny


Dcéra išla včera na OZVENY. Pýtate sa, čo to je? Tak ako po stužkovej bývajú dozvuky, tak po maturite bývajú OZVENY,  takže poriadna chatovačka celej triedy so všetkým, čo k tomu patrí .

Upiekla som im ich obľúbené zemiakové posúchy. Recept na cesto je rovnaký ako na  úhrabkové (klik sem), a plnka zemiaková so slaninkou a majoránkou.

A k tomu vanilkové dounuts  - kilo hladkej múky špeciál (alebo pol na pol s polohrubou) preosejem, posolím polievkovou lyžicou soli, primiešam 2 vanilkové cukre, urobím jamku do ktorej rozdrobím kocku pekárenského droždia, zasypem 2 PL kryšt. cukru a zalejem deci vlažným mliekom, v zvyšných zohriatych 4 dcl mlieka roztopíme 60 g masla, a dolejem pol deci Soberana/al. rumu,a polievkovú lyžicu vanilkového extraktu; keď vzíde kvások, pridám 3 žĺtka, zvyšné mlieko s maslom a spol. a vymiešame cesto, ktoré nechám 90 minút vykysnúť v teple pod utierkou vo veľkej mise, potom ho vyvaľkám na 0,5 cm a vykrajujem požadovaný tvar, smažím rovnako ako tieto šišky, nechám odkvapkať zvyšný olej v sitku.  Mäkkučké ako obláčiky, voňavé...včera bol asi mesiac správne postavený, lebo cesto výborne kyslo, darilo sa mi, všetko šlo od ruky. Viem, že múka a cukor sú biele jedy, ale občas predsa môžeme zhrešiť ...a mladí to vybehajú.






Veľkú radosť som mala včera aj z toho, keď mi poštou dorazili tieto semienka od Katky Hrnček var!  spolu s milým odkazom: 


A ešte vo štvrtok mi jeden milý človek priniesol zo skvelej akcie môj kus toho najlepšieho syra. 
Uznajte, nie je nádherny?


A čo vravíte na to, ako si z nás zima, či jar uťahuje? Vo štvrtok som za domom obdivovala rozkvitnuté prvosienky a dnes ráno nás vítala snehová perina a teraz večer poriadny mráz... 
skúsme spolu  nájsť neobyčajno v obyčajne.






11 komentárov:

  1. Krásny darček od Katky si teda dostala :-) Zemiakové posúchy mám rada aj ja, dlhšie som ich nepiekla, ďakujem za pripomenutie ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Zuzka, posuchy ci pagace, lubime ich vsetci,vsak :)

      Odstrániť
  2. Adi, MNAM, som si pochutila už z obrázkov. vykrajovačku na donnutky si kde kúpila (ja by som ju na tie tvoje fánky použila :) sa na ne tento týždeň chystám. ... a tie bylinky, paráda ... a inak, som si kúpila fenikel (keď som videla tvoj recept s listkovym cestom).. a hneď pri ňom bola čakanka, tak som si kúpila aj tú (obe u nás premiérovo). čakanka je chuťovo horká, ale vraj dobrá na trávenie a krvný obeh, tak som z nej urobila rýchly šalátik a sme si celkom "pochutili".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka dakujem :) fenikel ci cakanku skus aj taky salatik ze s citrusmi-pomaranc ci grep, vlasske orech, med..vykrajovacky som improvizovala -vacsia okruhla je formicka na servirovanie ryze a pod. z tescomy a mensia je vlastne cukrarska spicka. skusala som rozne stamprle,kym sedel tvar,aky som chcela :)

      Odstrániť
  3. všetko parádne!
    mladí si nájdu vždy dôvod na chatovačku :) ozveny počujem prvý krát :)
    dobroty ohromné, mňam!
    semienka od Katušky a syr sú skvelé, vidím že výmeny ťa oslovili :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to ozveny sme si len tak pracovne nazvali :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ale vsetko sa zjedlo, chalani to spraskali uz vecer :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ze Ozveny?!, odpadnem!!!, ale dovod sa vzdy najde, svata pravda!, ze to zhltli na pockanie verim, vsetko vyzera uzasne, mnam a Adka prenadherne fotky :*

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adi, parádne kreple aj posúchy. Parmezán je statný - až by som sa bála, že by sa mi taký veľký kus vysušil a pokazil. My sme doma zahájili (jarnú?) očistu, tak sú tieto dobroty zakázané.

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: