3/23/2013

Špaldové bosniaky s kvasom

cesto 1.den
cesto 2.deň
 Milujem víkendové rána. Všetci spia,  mňa najmenší drobec obvykle zobudí pred šiestou, čo mi vôbec neprekáža. Pustím práčku, spravím si kávu, žehlím, alebo si sadnem k PC a v kľude surfujem. Zvykla som si v piatok okolo obeda zarobiť chlebové cesto s kvasom a ráno je už nabudené a teší sa, čo z neho upečiem.  Dnes to boli raňajkové bosniaky, zamiesenie cesta trvá asi tak 5 minút, ich vypracovanie asi 10 minút.
Potom už sa len pečú.
To je menej času ako do obchodu a späť.
Špalda vám výborne vytrávi, obsahuje veľa vlákniny, okrem toho skvele chutí.
A rodina to ocení ☺.




Cesto na bosniaky:

• 500 ml špaldová celozrnná múka
• 400 ml T650 biela chlebová
• 200 ml pšeničné klíčky
• 60 g tekvicové jadrá do cesta
• 20 g tekvicové jadrá na posyp
• 1 polievková lyžica soli
• 4 polievkové lyžice kvas


piekli sa 15 minút na 210°C a 20 minút na 170°C


malý nedočkavec

A potom keď povstávajú , nachystám im raňajky, najmenšie uložím do hajan a idem s Gordonkom vyvetrať si hlavu. Foťák cez plece, piškóty do vačku.  To je taký malý veľký reset hlavy po 5x24 - hodinovej šichte s drobcami ☺☺ skrátka milujem víkendové  rána...a namýšľam si, že aj môj pes ich miluje. Hodí na mňa ten neveriacky výraz: "naozaj ideš so mnou TY? a naozaj ideme SAMI? Som taký rád!" 










Ako trávite vy vaše víkendové rána
 a čo v nich rozhodne nemôže chýbať?



18 komentárov:

  1. vôbec mi neukazuje fotky, ale viem si ten Gordonkov pohľad predstaviť :) víkendové rána sú aj u nás rovnaké a tradičné a všetci sa na ne tešíme :) sme už ako tie deti, máme radi rovnaký režim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. yes yes! a po tazkom piatku sa u nas clovek vzdy tak dobre naje :D:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nádherné bosniaky a prekrásne bledule. Zbožňujem ich od detstva. Voľne v prírode som ich nikdy nevidela, ale určite sa chystám si ich nasadiť pri domčeku, časom.
    My tiež doma zbožňujeme víkendové rána. Máme svoje rituály. Muž dlho spí, ja si idem nakúpiť, uvarím a vypijem si čaj, pobrowsujem na internete, občas si píšem blog, chystám raňajky. Je to taká chvíľka pre mňa, po ktorej sa teším, ako sa zobudí môj Dodo. A potom už je len náš víkend. Myslím, že každý potrebuje isté chvíľky pre seba, aby bol len sám sebou, so svojimi myšlienkami, potrebami, náladami.
    Krásny zvyšok nedele.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, presne ako pises. chvila pre seba, pre mna su take chvile velmi vzacne a preto si ich neskutocne uzivam. pozdravujem na dolniaky a dakujem :)

      Odstrániť
  4. Bosniaciky vyzeraju velmi chutne a krasne, dakujem, urcite vyskusam, my sme chlebovi, tiez vypekame domace, je to naj :-) take chrumkave, vonave.. Na vikendove ranka ako stvorene. Pekny den, Tatiana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tatianka dakujem. fantazii s chlebovym cestom sa medze nekladu,vsak. a tie chlebiky su jeden uzasnejsi ako druhy :) podobne,prajem krasny den :)

      Odstrániť
  5. Adi, na tieto tvoje chlebiky, bosniaky atd. z kvásku sa vždy s obdivom pozerám a v kútiku duše už ich vidím niekedy aj u nás na stole. Tak snáď po Veľkej noci sa odhodlám. A víkendové rána sú krásne. Ja mám rada zatiaľ ešte aj tieto bežné každodenné, kým ešte nevstávam do práce :)
    A napísané aj nafotené krásne !!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Martinka. ked sa rozhodnes zacat, dam ti z mojho kvasku. v korune uz maju razno psenicnu chlebovu muku :)

      Odstrániť
  6. nadhera, keby mne niekto doniesol v sobotu rano taketo bosniaciky...len tak spievaju Adka, isto boli vynikajuce, ale som rada ze si daleko, by som bola uz nastahovana, hlavne v casoch jedenia tvojho kuchtenia...a krasne fotky, ako vzdy :*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Maruska dakujem moc, tesim sa *** ked bude prilezotost,rada ta pocastujem **

      Odstrániť
  7. Ach jaaaaj ale som objavila nádherný blog Aďka...v prvom rade sa moc teším a v druhom sa už dávno chystám upiecť taký domaci chlebík no chýba mi guráž, zatiaľ pečiem veľmi často ale v pekárničke. Ty tu píšeš o nejakom kvasku, to sa da aj doma si sama vyrobiť niečo take?... ale zatiaľ idem zarobiť cesto podľa Tvojho návodu lebo mam moc oslovilo hoci s kvasnicami no veď uvidím či z toho niečo bude :-) Tvoj blog si odkladám, registrujem sa u teba ako stála čitateľka a už Ti nedám pokoj a budem ťa šmírovať :-)) Prajem krásne dni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jeej, dakujem Majka Mery :) uz som ti poslala linky, najdes ich aj pri prvom komentari. drzim ti palce, keby nieco napis, poradim rada :)) a nech sa paci, moj blog aj ja sa tesime kazdemu citatelovi :))

      Odstrániť
  8. Andrejka, prosim Ta cesto na bosniaciky nechas kysnut pri izbovaj teplote alebo chladnicke? Skusala som okrem chlebika aj spaldove plenienky, ale ja som dala cesto na noc do chladnicky. Gabika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) chladnicka cestu neublizi...rano by som ich uplietla a nechala este 2-3 hodky v chladnicke a potom sup do pece :) Gabika, napis ako sa ti podarili a ci chutili :) dakujem

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: