Tiramisù con pan di Spagna alebo Tiramisu s piškótovým korpusom |
Tiramisu alebo tiramisú,
t.j. z taliančiny - vytiahni ma hore, zlepši mi náladu.
Svetoznámy koláč z Benátok. Ohľadom toho kedy a kde presne bol vymyslený existuje množstvo dohadov a špekulácií. Jeho história siaha do obdobia okolo roku 1970, do severného talianskeho mesta Treviso.
V texte nižšie uvádzam dva recepty na Tiramisu:
1/ Originálny recept na tento famózny dezert som získala od Silviky, ktorá dlhé roky žije v Taliansku
2/ Tiramisù con pan di Spagna alebo Tiramisu s piškótovým korpusom - recept vyskladaný z informacií z talianskych blogov a receptov na to best of best Tiramisu.
2/ Tiramisù con pan di Spagna alebo Tiramisu s piškótovým korpusom - recept vyskladaný z informacií z talianskych blogov a receptov na to best of best Tiramisu.
Rozdiel medzi nimi je v tom, že v prvom recepte použijem piškóty z obchodu, v druhom recepte doma upečený piškótový korpus. Aj samotní Taliani ho s obľubou používajú, keď chcú mať výsledný dezert okrúhleho tvaru, čo je s podlhovastými piškótami mierne povedané obtiažne. Druhý rozdiel spočíva v plnke, kde v druhom recepte som zmiešavala s mascarpone len žĺtka ušľahané s cukrom, kým v prvom sa na záver vmiešava aj ušľahaný sneh z bielkov. Oboje obsahujú kryštálový cukor, nekoná sa žiadny hnedý ani trstinový cukor, vo všetkej úcte k Tiramisu.
1/ Originálny recept od Silviky, ktorá dlhé roky žije v Taliansku
Ingrediencie:
• Mascarpone - dva kelímky po 250 g
• Vajíčka - originál taliansky recept hovori - na 100 g mascarpone 1 vajíčko
• 100 g kryštálového cukru
• dlhé piškóty zn. Savoiardi, Ladyfingers
• 1,5 dcl likéru Amaretto , 18%
• kvalitné kakao
• kvalitná, najlepšie čerstvo zomletá káva
Postup:
Najlepšie je najskôr vyšľahať bielka s časťou cukru na tuhý sneh, a tiež vyšľahať zvlášť žĺtka so zvyšným cukrom do peny. Nad horúcou parou.
Následne pripravím nálev na piškóty, ktorý pozostáva z tuhej kávy, aj tri kopcové lyžičky, zaliate 1,5 dcl vriacej vody. Potom do kávy dolejem likér. Recept hovorí, že piškóty v tom máčam a ukladáme do misy. Mne sa osvedčilo, že uložím piškóty do misy a polievam ich kávovo - likérovou tekutinou.
Na poliate piškóty príde polovica krému. Krém vymiešam tak, že po vychladnutí a zjednotení teploty ingrediencií šľahaním spojím žĺtkovú penu s mascarpone a na záver opatrne primiešam sneh z bielkov; hotový krém je nadýchaný.
Prekladáme dve vrstvy piškót aj krému, vrch tiramisu bohato poprášime vrstvou kakaa, najlepšie cez sitko. Tiramisu nechám cez noc odležať, dezert potrebuje niekoľko hodín, až potom, keď dokonale splynú jeho chute je to ONO!
2/ Tiramisù con pan di Spagna alebo Tiramisu s piškótovým korpusom
O mascarpone vyšiel nedávno tento výpovedný článok, tak v prípade záujmu si ho prečítajte.
http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/5-veci-o-mascarpone-ktere-musite-vedet?utm_source=facebook&utm_medium=BF_ano_sefe&utm_campaign=BF_ano_sefe
2/ Tiramisù con pan di Spagna alebo Tiramisu s piškótovým korpusom
Pan di Spagna (piškóta do formy veľ. 25 cm)
5 veľkých vajec izbovej teploty
200 g kryštálového cukru
200 g hladkej múky
Pointa nadýchanej piškóty je v dlhom šľahaní vajec a cukru, šľahám ich 12-15 minút na stredných otáčkach do svetlej penistej masy. Na záver pomaly vmiešam múku, premiešam dohladka. Ihneď prelejem do formy, ktorá nie je ničím vytretá, iba na spodu je vložený a zakvačený (uzavretím okruhu) papier na pečenie. Vkladám do rúry, ktorá je poriadne nahriata na 180°C (aspoň 20 minút vopred). Po vložení formy s cestom teplotu znížim na 170°C. Neotváram, pečiem 20-25 minút (riaďte sa svojou rúrou). Skontrolujem špajdlou, či je správne upečený. Spravidla, keď začne rozvoniavať, je dopečený. Povrch má zlatistý, torchu spľasne, nie veľa. Jeho štruktúra je piškótová, z plnky vsiakne prebytočnú tekutinu ako špongia a tiež nasaje chuť kávy a mandľového likéru. Po vychladnútí okraje prejdem tenkým nožom a formu otvorím. Zúbkovým nožom korpus prekrojím napoly. Takúto piškótu môžete naplniť aj inou plnkou - napríklad rozmixované sezónne ovocie vymiešate s kelímkom mascarpone, pridáte pochúťkovú smotanu, podľa potreby dosladíte agávavým sirupom. Necháte odležate s podávate. Deti to milujú.
Poďme späť k tiramisu. Každú polovicu z vnútornej strany polievam zmesou likéru a kávy - viď prvý recept, čo do množstva aj postupu. Ideálne by bolo esperesso - ak máte možnosť si ho doma spraviť, alebo priniesť z neďalekej kaviarne, použite rozhodne espresso z kvalitnej kávy.
Plnka z mascarpone
750 g mascarpone
7 žĺtkov
150 g krupicového cukru
Žĺtka s cukrom vyšľahám nad parou do peny. Po vychladnutí spojím s mascarpone, ktoré je premiešané a odpočívalo na kuchynskej linke zhruba dve hodiny. Žltka s cukrom a mascarpone by mali mať pri spájaní rovnakú teplotu.
Polovicou krému naplním uzavretú formu so spodným plátom. Na ňu (vlastne opakom, alebo vrchnou upečenou časťou) priložím spodný korpus. Na poliaty druhý plát natriem druhú polovicu krému.
Cez sitko zaprášim poctivou vrstvou kvalitného kakaa. Prekryjem fóliou (aby nenasiakol prípadné okolitné pachy) a odložím na noc do chladničky. Nedá sa to nijako ofintiť ani skrátiť. Tiramisu potrebuje svoj čas, aby chute dokonale splynuli a vynikli. Kedysi dávnejšie som nakrojila tiramisu po pár hodinách a nebolo to ono. Jednotlivo sú tieto ingrediencie - piškóta, kávovo -likérová poleva aj plnka nevýrazné a nezaujímavé. Ich spojením však vznika niečo dokonale lahodné.
5 veľkých vajec izbovej teploty
200 g kryštálového cukru
200 g hladkej múky
Pointa nadýchanej piškóty je v dlhom šľahaní vajec a cukru, šľahám ich 12-15 minút na stredných otáčkach do svetlej penistej masy. Na záver pomaly vmiešam múku, premiešam dohladka. Ihneď prelejem do formy, ktorá nie je ničím vytretá, iba na spodu je vložený a zakvačený (uzavretím okruhu) papier na pečenie. Vkladám do rúry, ktorá je poriadne nahriata na 180°C (aspoň 20 minút vopred). Po vložení formy s cestom teplotu znížim na 170°C. Neotváram, pečiem 20-25 minút (riaďte sa svojou rúrou). Skontrolujem špajdlou, či je správne upečený. Spravidla, keď začne rozvoniavať, je dopečený. Povrch má zlatistý, torchu spľasne, nie veľa. Jeho štruktúra je piškótová, z plnky vsiakne prebytočnú tekutinu ako špongia a tiež nasaje chuť kávy a mandľového likéru. Po vychladnútí okraje prejdem tenkým nožom a formu otvorím. Zúbkovým nožom korpus prekrojím napoly. Takúto piškótu môžete naplniť aj inou plnkou - napríklad rozmixované sezónne ovocie vymiešate s kelímkom mascarpone, pridáte pochúťkovú smotanu, podľa potreby dosladíte agávavým sirupom. Necháte odležate s podávate. Deti to milujú.
Poďme späť k tiramisu. Každú polovicu z vnútornej strany polievam zmesou likéru a kávy - viď prvý recept, čo do množstva aj postupu. Ideálne by bolo esperesso - ak máte možnosť si ho doma spraviť, alebo priniesť z neďalekej kaviarne, použite rozhodne espresso z kvalitnej kávy.
Plnka z mascarpone
750 g mascarpone
7 žĺtkov
150 g krupicového cukru
Žĺtka s cukrom vyšľahám nad parou do peny. Po vychladnutí spojím s mascarpone, ktoré je premiešané a odpočívalo na kuchynskej linke zhruba dve hodiny. Žltka s cukrom a mascarpone by mali mať pri spájaní rovnakú teplotu.
Polovicou krému naplním uzavretú formu so spodným plátom. Na ňu (vlastne opakom, alebo vrchnou upečenou časťou) priložím spodný korpus. Na poliaty druhý plát natriem druhú polovicu krému.
Cez sitko zaprášim poctivou vrstvou kvalitného kakaa. Prekryjem fóliou (aby nenasiakol prípadné okolitné pachy) a odložím na noc do chladničky. Nedá sa to nijako ofintiť ani skrátiť. Tiramisu potrebuje svoj čas, aby chute dokonale splynuli a vynikli. Kedysi dávnejšie som nakrojila tiramisu po pár hodinách a nebolo to ono. Jednotlivo sú tieto ingrediencie - piškóta, kávovo -likérová poleva aj plnka nevýrazné a nezaujímavé. Ich spojením však vznika niečo dokonale lahodné.
O mascarpone vyšiel nedávno tento výpovedný článok, tak v prípade záujmu si ho prečítajte.
http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/5-veci-o-mascarpone-ktere-musite-vedet?utm_source=facebook&utm_medium=BF_ano_sefe&utm_campaign=BF_ano_sefe
...tak toto je ozaj nieco...take hrce za usami som nemala ani nepamatam...ohromna dobrotka juuuujjjj:):)
OdpovedaťOdstrániťna pravé tiramisu sa uz dlho chystám!! Skúsim podla tvojho receptu Andrejka :)
OdpovedaťOdstrániťprave talianske sa robi urcite z kvalitneho a silneho espressa, prosim, nie INSTATNE kavy!!
Odstrániťhovori tu niekto o instantnej kave?
Odstrániťdrzim palce,aby sa podarilo...daj potom vediet, ci splnilo ocakavania :)
OdpovedaťOdstrániťje to fajnove, ja to tiez robim podla tohoto receptu, to je original a ziadne nahrady, chystam sa to v sobotu urobit neteri na narodky :-)
OdpovedaťOdstrániťJA SOM ROBILA TIRAMISU AKO V TOM TO RECEPTE BOLA FANTASTICKA.
OdpovedaťOdstrániťdakujem, tesim sa :)
OdpovedaťOdstrániťAhoj. Kamos Google mi tento recept vyhodil jako prvni. Prave jsem tiramisu dodelala. Krem byl fantasticky - i misu jsem vylizala. Zitra bude oficialni ochutnavka. Verim, ze sklidim same pochvaly. Katka
OdpovedaťOdstrániťdrzim palce, Katka a dakujem za navstevu :)
OdpovedaťOdstrániťDo originál receptu nemá ísť sneh z bielkov.. Len žĺtky.
OdpovedaťOdstrániťNo ja som vzdy videla talianov robit tiramisu aj s bielkami inak by ten krem nebol nadychany, ale mozno, ze je to nejka ina verzia,ktoru nepoznam.... Silvia
OdpovedaťOdstrániťAj ja mam recept priamo od Talianky a tiez su tam aj zltky, aby bol krem nadychanejsi.
Odstrániťchcela som povedat bielka ;-)
OdstrániťAhoj aj ja mam presne tento isty recept, sestra ho tiez doniesla z talianska, ale vzdy sa mi to tiramisu dost leje, neviem cim to je ze nema tu spravnu hustotu a zle sa porcuje...:-(
OdpovedaťOdstrániťSlava
ahoj Slavka, je pravda, ze som ho robila viackrat, a raz sa mi stalo, ze sa plnka liala. spravila som chybu, davala som piskoty dalej od seba, chcela som aby tiramisu bolo ako z fotiek, ale piskot bolo malo a prebytocna vlhkost nemala kam vsiaknut. este mam taku radu - posledne razy, ked som ho robila - zvyknem davat iba polovicu bielkov zo vsetkych zltkov, ktore tam podla hmotnosti mascarpone patria. tak vyskusaj a drzim palce!
OdpovedaťOdstrániťDik za radu, ja som tiez myslela, ze tie bielka to robia take redsie....ale chutovo je vzdy dobre aj ked sa leje...
OdpovedaťOdstrániťInak dnes som robila ten tvoj Kardinal, bol mnam a veru sa nam narodila moja prva neter dnes Dianka....tak na jej zdravie....
Kardinal je dobrota, a vsetko najlepsie malej Dianke, hlavne zdravicko :)
OdpovedaťOdstrániťahoj, chcem sa opýtať...to teda robím z 5 bielok??? nebude riedke???
OdpovedaťOdstrániťahoj Nellyy, original je na 100 g mascarpone, 1 vajicko. ja davam na 100 g jedno zltko a polovicny pocet bielkov. drzim palce,aby bolo akurat!
OdpovedaťOdstrániťDakujem za super recept. Robila som podla neho tiramisu uz 2hykrat. Zboznujem tento dezert :)))
OdpovedaťOdstrániťdakujem, to ma velmi tesi :)
OdpovedaťOdstrániťchcem sa opytat aj ta druha vrstva piskot, sa polieva kavou ? michal
OdpovedaťOdstrániťano, polieva sa :)
OdpovedaťOdstrániťjE to úžasný recept a chuť ešte lepšia. dnes som toto tiramisu robila druhýkrát. v živote som už robila veľa zákuskov, rovnako aj tiramisu, no toto je ten najlepší recept, aký som kedy na tiramisu mala :). Ďakujem
OdpovedaťOdstrániťdakujem,tesim sa, ze vam chuti :))
OdpovedaťOdstrániťJa mám takú otázku:vraj piškóty na tiramisu by mali byť také že bez tej cukrovej polevy na jednej strane... Naozaj je to také podstatné alebo na tom veľmi nezáleží?
OdpovedaťOdstrániťmali by to byť piškóty Savoiardi . u nas ich dostať v lidli. nasaju vlhkosť z krému ale nerozmáčaju sa.
Odstrániťhttp://uloz.to/live/x3HyrkM/s-italem-v-kuchyni-tiramisu-avi
OdpovedaťOdstrániťtu je pekne detailne zkazany cela postup :-)
Dakujem za video, vcera som robila podla tohto receptu " S italem v kuchyni" 3- nasob. davku a vsetci sa strasne oblizovali :-DD
Odstrániťprave som dokoncila tiramisu podla vasho receptu, uvidime ake bude az zajtra, ale vyzera to dokonale, krem je neuveritelnyyyy! dakujeme pekne
OdpovedaťOdstrániťtesim sa :)
Odstrániťahojte,
OdpovedaťOdstrániťmoja sestra žije v Taliansku už 15 rokov, a ona mi poradila, aby som robila toto tiramisu do malých misiek alebo aj šáločiek - tak odpadáva krájanie a nevadí, aj keď sa tiramisu leje, lebo plnka je redšia-vyskúšajte.
dakujem za rady, ano niekedy to tak robievam :))
Odstrániťja robievam tiramisu bez bielkov a nikdy mi netieklo...
OdpovedaťOdstrániťano to verim. ako sme konstatovali vyssie, s bielkami moze tiect,ale nie vzdy. v tom,ci s bielkami alebo bez zda sa ani taliani nemaju jasno :)
OdstrániťUž jsem ho dlouho nedělala. Napravím to:-)
OdpovedaťOdstrániťRobila som tiramisu, velmi dobre napísaný recept, chválim dakujem. :)
OdpovedaťOdstrániťLenka
dakujem Lenka,tesim sa :)
OdstrániťAndrejka práve som ho dokončila a už sa chladí :-)) janedávam surové vajcia, lebo ich z duše neznášam(bŕŕŕ) a nedávam ani amareto manžel nemá rád mandle dávam 2v1-vajcový koňak:-)) je to super
OdpovedaťOdstrániťhlavne aby vam doma chutilo :). na zaciatku som aj ja vajicka slahala poctivo nad parou,lenze som zistila, ze oni (taliani) to tak nerobia. s vajcovym konakom moze byt vyborne, niekedy skusim tak. pozdravujem.
OdstrániťChcela by som sa opýtať približne pre koľko ľudí to vychádza ?
OdpovedaťOdstrániťmyslim, ze tych 10 porcii sa tam najde,zalezi ake velke kusy sa nadelia.
OdstrániťAhoj Andrejka, sestra robila, všetkým chutilo. Ja som robila verziu s tvarohom dnes degustujeme. Pa, Gabi.
OdpovedaťOdstrániťdakujem pekne,tesim sa, Gabi :)
OdstrániťDobrý deň,
OdpovedaťOdstrániťuž som ho raz robila podľa Vášho receptu a všetkým neskutočne chutilo. Včera som sa akurát rozhodla vyskúšať verziu s lesným ovocím v tvare korytnačky ako tortu pre bratrancovu dcérku,tak dúfam, že ten tvar vydrží:)
mnam, to musela byt dobrotka :)
OdstrániťDobry den Andrejka, chcem sa Vas opytat, ci je dolezite, z ktorej strany ukladam piskoty? jedna strana piskot sa mi zda byt viac "hrubsia, pocukrovana?" Tiramisu som uz raz robila, ale do kavy som pridala javorovy sirup a bolo to vynikajuce :)
OdpovedaťOdstrániťPekny den
fuu, tusim z tej pocukrovanej strany polievame..s javorovym sirupom mohlo chutit vyborne..vyskusaj aj sirup z agave, Lucka :)
Odstrániťa dakujem a tiez prajem krasny den!
OdstrániťJe perfektné! Robila som ho vo štvrtok a v piatok poobede už bolo zjedené.. nevedeli ho vynachváliť! Ďakujem za skvelý recept! :-) Prajem pekný dník ;-)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Katarinka za mil komentar, tesim sa :)
OdstrániťMilá Andrejka.Tento recept som presne ako píšeš, robila už viac krát. Mne a aj všetkým, vždy veľmi chutil. Nikdy sa mi nelial, ale vyskúšam to nabudúce len s tromi bielkami. Je úžasný a naozaj mňaaaam. S mascarpone sa dajú pripraviť dobré zákusky. Teraz som robila tiramisu pre kamošku na jej zajtrajšie narodeniny. Presne viem, ako budú všetci mňamkať. Vďaka za tento recept. Daniela
OdpovedaťOdstrániťsom velmi rada, Danielka:) tiez s oblubou kombinujem do kremov mascarpone. dakujem za navstevu aj povzbudivy komentar :)
Odstrániťtak ja som prave docitala komentare ale tiramisu uz je v chlade a dala som vsetky bielky - myslim ze na chuti to neuberie, aj tak sme ledva schovali piskoty - moje dcerky sa pustili do krému a polovica fuč.... asi budem robiť zo 750 g masc. pre prípadných ochutnávačov, za recept dakujeme.
OdpovedaťOdstrániťdakujem a dufam ze bude repete,musim aj ja spravit,davno sme ho nemali :)
OdstrániťAndrejka, tak ja sa dnes pustim do tej verzie s piškotovým cestom nadelím si dobrotku na narodky. Ja som taký bojko, máme síce domáce vajíčka od našich kuriek, verím im ... ale ja som hádam ani surové ešte nejedla:-) tak vzšľahám nad parou. ... Pekný víkendík, papa.
OdpovedaťOdstrániťGabika, dakujem, dufam, ze si bola spokojna a pochutili si vsetci doma. aj tebe krasne dni, pa :)
OdstrániťA do korpusu netreba prášok do pečiva?
OdpovedaťOdstrániťnetreba.
Odstrániť