5/29/2014

Štrúdľa, demikát a vášnivé divé maky



S radosťou vám predkladám fotky vášnivých divých makov, ktoré nás momentálne obklopujú a naplňajú moju dušu vzrušením a šťastím. Ráno sú iné, večer sú iné, po daždi sú iné.  Zároveň prinášam vám hneď dva u nás obľúbené recepty. 


1. Jablková štrúdľa s horkou čokoládou a vlašskými orechami

Je to jednoduchý recept, pokiaľ máte jablká už strúhané. Moji rodičia ma takými sterilizovanými v sedmičkových  pohároch každú jeseň bohato zásobia. Pridanie horkej čokolády do štrúdle  dávnejšie poradila priateľka Silvika, ktorá žije v Taliansku a na blogu mám hneď niekoľko jej vami obľúbených receptov. Výborne to spolu funguje - horúca nepresladená štrúdľa s roztopenou čokoládou podávaná spolu  s jemnou vanilkovou zmrzlinou príjemne prekvapí vás i každého hosťa, ktorého ňou pohostíte.

Potrebujete:

  • 1x lístkové cesto
  • 6 -8 ks väčších strúhaných, čiastočne  odšťavených jabĺk - stačí v dvoch čistých dlaniach vytlačiť lahodný mušt, ktorý ponúknite deťom
  • 100 g horká čokoláda 
  • 1 ks vajce + štipka soli
  • 4 ks podrvené podlhovasté piškóty
  • 2 hrste mletých orechov

Postup:
Lístkové cesto na tenko vyvaľkám, rozmer cca 30x50. Podľa potreby podsypem hladkou múkou, aby sa mi neprilepovalo o podložku. Po celej ploche ho posypem zmesou piškót a orechov. Na to navrstvím jablká. Na stranu, kde začnem štrúdlu zatáčať poukladám po celej dĺžke pásy čokolády aby po upečení a rozkrojení bola čokoláda uprostred.  Zatočím štrúdľu  a preložím ju na plech vyložený papierom na pečenie. Potriem rozhabarkovaným vajíčkom a pečiem v rúre dobre vyhriatej na 200°C asi 20 minút. Pred vložením do rúry postriekam vodou v rozprašovači, aby dobre zlístkovalo, 3-4 krát streknem. Pečte podľa svojho, každá rúra pečie inak.


2. Demikát

Obľúbená bryndzová polievka mojich detí, recept mám od sestry Gabiky, tiež ju varí svojim deťom.

Potrebujete:

  • 3-5 stredne veľkých zemiakov
  • soľ
  • 2 - 2,5 l vody
  • 250 g čerstvej bryndze 
  • čerstvú pažítku
  • 1  cibuľu
  • lyžicu masti alebo masla
  • čajovú lyžičku sladkej mletej papriky
  • Na lievanku:
  • 1 vajce
  • 3 polievkové lyžice semolíny, al. hrubej múky

Postup :

Zemiaky očistím, pokrájam na kocky, trochu osolím a dám variť v studenej vode. Domäkka. Následne do nich pridám lievankové cesto - pretlačím ho cez také sitko, podobné ako na halušky, používa sa na závarky do polievky. Keď sa zavaria, lyžicou ukrajujem a vhadzujem do polievky kúsky bryndze. Medzitým, ako sa to spolu na slabom plameni varí, vo vedľajšom hrnci na rozpustenej masti do sklovita restujem na jemno nakrájanú cibuľku. Vypnem, premiešam s červenou paprikou a ihneď vlejem do polievky.  Polievku premiešam, dosolím, ak treba. Pridám sekanú pažítku, ktorou ju ešte ozdobím priamo na tanieri. Pažítkou nešetrím. Deti ju milujú.

Dobrú chuť!