S radosťou vám predkladám fotky vášnivých divých makov, ktoré nás momentálne obklopujú a naplňajú moju dušu vzrušením a šťastím. Ráno sú iné, večer sú iné, po daždi sú iné. Zároveň prinášam vám hneď dva u nás obľúbené recepty.
1. Jablková štrúdľa s horkou čokoládou a vlašskými orechami
Je to jednoduchý recept, pokiaľ máte jablká už strúhané. Moji rodičia ma takými sterilizovanými v sedmičkových pohároch každú jeseň bohato zásobia. Pridanie horkej čokolády do štrúdle dávnejšie poradila priateľka Silvika, ktorá žije v Taliansku a na blogu mám hneď niekoľko jej vami obľúbených receptov. Výborne to spolu funguje - horúca nepresladená štrúdľa s roztopenou čokoládou podávaná spolu s jemnou vanilkovou zmrzlinou príjemne prekvapí vás i každého hosťa, ktorého ňou pohostíte.
Potrebujete:
- 1x lístkové cesto
- 6 -8 ks väčších strúhaných, čiastočne odšťavených jabĺk - stačí v dvoch čistých dlaniach vytlačiť lahodný mušt, ktorý ponúknite deťom
- 100 g horká čokoláda
- 1 ks vajce + štipka soli
- 4 ks podrvené podlhovasté piškóty
- 2 hrste mletých orechov
Postup:
Lístkové cesto na tenko vyvaľkám, rozmer cca 30x50. Podľa potreby podsypem hladkou múkou, aby sa mi neprilepovalo o podložku. Po celej ploche ho posypem zmesou piškót a orechov. Na to navrstvím jablká. Na stranu, kde začnem štrúdlu zatáčať poukladám po celej dĺžke pásy čokolády aby po upečení a rozkrojení bola čokoláda uprostred. Zatočím štrúdľu a preložím ju na plech vyložený papierom na pečenie. Potriem rozhabarkovaným vajíčkom a pečiem v rúre dobre vyhriatej na 200°C asi 20 minút. Pred vložením do rúry postriekam vodou v rozprašovači, aby dobre zlístkovalo, 3-4 krát streknem. Pečte podľa svojho, každá rúra pečie inak.
2. Demikát
Obľúbená bryndzová polievka mojich detí, recept mám od sestry Gabiky, tiež ju varí svojim deťom.
Potrebujete:
- 3-5 stredne veľkých zemiakov
- soľ
- 2 - 2,5 l vody
- 250 g čerstvej bryndze
- čerstvú pažítku
- 1 cibuľu
- lyžicu masti alebo masla
- čajovú lyžičku sladkej mletej papriky
- Na lievanku:
- 1 vajce
- 3 polievkové lyžice semolíny, al. hrubej múky
Postup :
Zemiaky očistím, pokrájam na kocky, trochu osolím a dám variť v studenej vode. Domäkka. Následne do nich pridám lievankové cesto - pretlačím ho cez také sitko, podobné ako na halušky, používa sa na závarky do polievky. Keď sa zavaria, lyžicou ukrajujem a vhadzujem do polievky kúsky bryndze. Medzitým, ako sa to spolu na slabom plameni varí, vo vedľajšom hrnci na rozpustenej masti do sklovita restujem na jemno nakrájanú cibuľku. Vypnem, premiešam s červenou paprikou a ihneď vlejem do polievky. Polievku premiešam, dosolím, ak treba. Pridám sekanú pažítku, ktorou ju ešte ozdobím priamo na tanieri. Pažítkou nešetrím. Deti ju milujú.
Dobrú chuť!