Aj vaša starká ich piekla? Alebo mamina? Alebo pani odvedľa? Tak potom máte predstavu o akú starodávnu dobrotu sa jedná. Napriek tomu na internete až tak veľa receptov na ne nenájdete.
KYSNUTÉ CESTO
• 1 kg polohrubej múky (smelo nakombinujte s 200-500 g hladkej, celkovo 1 kg)
• 1 kocka kvasníc, al. 50 g kvasníc
• 1 vajce
• 1 veľká polievková lyžica soli
• 0,5 l vlažného mlieka
• 1-2 polievkové lyžice kryštálového cukru
• 2,5 dcl oleja
PLNKA
• 5 väčších zemiakov
• kúsok slaniny
• 2-3 hrste kyslej kapusty
Najprv do veľkej misy preosejem múku, ktorú premiešam so soľou. Potom v múke spravím jamku,do ktorej pomrvím kvasnice, zasypem ich cukrom a zalejem vlažným mliekom. Keď kvások vybehne, kvasnice napučia, dolejem olej, pridám vajce a vymiešam hladké kompaktné cesto, ktoré sa oddeľuje od okrajov misy. Prikryté utierkou, zľahka obsypané a vyhladkané múkou ho dám na 60-90 minút vykysnúť.
Dám uvariť očistené zemiaky pokrájané na kocky so soľou a rascou.
Medzitým na panvici rozpustím slaninku pokrájanú na drobné kocky, keď pustí masť pridám jednu menšiu cibuľku, taktiež na kocky. O pár minút pridám pokrájanú kyslú kapustu. Čím kyslejšia, tým lepšie. Niekedy pokrajám do hotovej plnky surovú kapustu, nedusím. Spravte, ako vám vyhovuje.
Plnku dokončím tak, že precedené a popučené zemiaky zmiešam s udusenou kapustou. Dochutím medzi dlaňami pomrvenou majoránku, premiešam a HOTOVO.
Ak sa vám minie plnka a zostane vám nejaké cesto, vyváľajte ho na koleso a naplňte niečím sladkým - slivky s mrveničkou, jablká so škoricou a orechami, vanilkový puding, slivkový lekvár..alebo z neho spravte pizzu, či rožteky.
zdroj: Pinterest |