V celom svete preslávenú bibliu kulinárskeho umenia som dostala ešte vlani k narodeninám - objednaná bola od mája, dlho sa na ňu čakalo. Prvotné nadšenie spľaslo ako bublina, keď som si ju prelistovala a zistila, že kuchárka Julie Childovej obsahuje veškerú žiadnu fotodokumentáciu. Nemám ju komplet prečítanú, ale štýl akým ju autorka prehlásenia, že varenie je ako láska - malo by sa k nemu pristupovať buď bez zábran, alebo vôbec napísala, aj spolu s dvomi priateľkami ma bezvýhradne vcucol - snáď ste nečakali niečo iné. Táto inšpirujúca žena (variť sa naučila až po tridsiatke) svojho času prezieravo tvrdila, že jediný čas, kedy si môže dovoliť jesť diétne jedlo je vtedy, keď čaká na práve sa dokončujúci steak. Kniha je spracovná výpovedne, opisne, s láskou k vareniu, zároveň bez superlatívov a eufórie. Postupy sú detailne popísané, prepracované, plné odkazov na iné stránky v knihe. K tomu, aby som podľa nej spravila palacinky som čítala najskôr stránky v rozpätí 820-827, potom som sa vracala na strany 262-263, ktoré objasňujú postup, ako palacinky správne smažiť. Nakoniec, teda na začiatok, ešte stranu 61, kde je uvedený návod na správne váženie surovín. Lebo za hrnčekové miery by ste mi asi neboli vďační. A tiež merať mlieko, či vodu na gramy. Toho vás ušetrím, všetko som prepočítala.
Pýtate sa - bože, čo už môže byť špeciálne, či komplikované na palacinkách? Nuž áno, tiež mám svoj klasický obľúbený recept (nie, nie ten všade používaný ťažký olejový). Tieto jej palacinky sú z inšieho cesta. Vláčne, jemné, vyberané. Cesto je vodou odľahčené, maslom chrumkavé, palacinky z neho rumom nadýchané a po žĺtkoch skvostne žltulinké. Stoja za to, ak si chcete pred niekým šplhnúť, že mu spravíte najlepšie palacinky, aké kedy jedol (Valentín je tu čochvíľa). Kým vysypem recept, pár slov o náplni. Naplňte si ich podľa seba, ako máte radi. Mne sa v kuchyni od Vianoc povaľujú dva sladké darčeky - Golden syrup od Bejky a Salted caramel od Igora. Bolo by hriech nevyskúšať ich. Aaach...Vygooglite si, kúpte alebo uvarte doma. Keď sa dotknú vášho jazyka, opantajú chuťové poháriky a už nič nebude také, ako predtým...
Ľahké cesto na palacinky Julie Childovej
(spracované podľa knihy Umění francouzské kuchyně, Julia Childová, vyd. JOTA, s.r.o., 2014)
- 200 ml studeného mlieka
- 200 ml studenej vody
- 6 žĺtkov
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 6 polievkových lyžíc rumu
- 280 g hladkej múky špeciál 00
- 10 polievkových lyžíc roztopeného masla (cca 120 g)
- štipka soli (sila môjho zvyku)
Suroviny pridávam v uvedenom poradí a mixérom vymiešam na hladké cesto. Mixovanie by nemalo trvať menej ako 5 minút, na vysokých obrátkach. Cesto uložím najmenej na 2 hodiny do chladničky, pokojne aj na celú noc. Palacinky pečiem na horúcej panvici, ktorú potieram mašlovačkou ghee - prepusteným maslom. Inokedy skúste namiesto ghee kokosový olej, prevonia ich do kokosova.
Dobrú chuť!
zdroj: http://www.townandcountrymag.com/leisure/dining/g832/julia-child-quotes/?slide=10 |
Čo so 6 bielkami, ktoré vám ostanú na krku? V sobotu napečte palacinky a v nedeľu skúste z bielkov upiecť omeletu so zelenou fazuľkou a čiernym mletým korením. (alternatíva -zelený hrášok). Naplním ňou roládu z bravčovej panenky, ktorú zviažeme kuchynskou niťou. Potom ju sprudka opečiem na rozohriatom oleji zo všetkých strán, podlejem vývarom, v ktorom varím veľkú žltú cibuľu. Po 20 minútach redukovania na strednom plameni vypínam, roládu vyložím na dosku. Keď trochu vychladne, zbavím ju nite a krájam ju ostrým nožom na úhľadné kúsky. Cibuľu s vývarom rozmixujem ponorným mixérom dohladka a precedím cez sitko. Podávam so špaldovou tarhoňou.
Dobrú chuť!
Dobrú chuť!