9/29/2014

Na pikniku v zámockom park plus recept na šťavnatú mrkvovú tortu



Včerajšie jesenné popoludnie bolo ako stvorené na  piknik v tráve. Neľutujem, že sme vyrazili  do nádherného areálu v  Budatínskom zámockom parku v Žiline.  

Miniblogerský piknik v Žiline organizačne zastrešila Andrejka - Andurejka z blogu Hami - mňami. Pripojila sa k nám tretia Andrejka - Ajka z  blogu Poľné kvety s najbližšími. Našu spoločnost okorenil Juraj - nadšenec z Bioboxu - spoločnosti, ktorá svojimi aktivitami podporuje hospodársky a zdravý život na Turci. 


Počasie nám prialo, slniečko slniečkovalo a tento park je ako stvorený na piknikovanie. Ako inak, každý z nás priniesol niečo z domu pod zub. Nechýbala káva a znamenite chutil aj hroznový mušt z Martinského Michalského jarmoku. Po opadnutí počiatočných rozpakov; predsa len doteraz sme boli iba virtuálni kamaráti; nebolo príjemným debatám konca kraja. Prebrali sme  blogovanie o jedle, svet debničiek a zeleniny/ovocia zo záhrady rovno na stôl, rovnako i jesenné hodovanie. Priestor dostali aj spoločné plány do budúcna. Ak sa zrealizujú, určite sa o nich dozviete.

V závere tohto postu vám prinášam recept na Mrkvovú tortu, ktorú som na piknik priniesla z domčeka Na háji. 


Všetko vyzeralo a voňalo výborne, nazrite fotky. Pila som hroznovú šťavu a ochutnala kaleráb a mrkvu s cviklovým dipom. To chutilo vynikajúco. Stravovací režim, ktorému momentálne podriaďujem svoje chúťky má prísne pravidlá a tie disciplinovane dodržiavam, najmä kôli sebe.

Škoricovo - hruškové tartletky od Hami-mňami

No coffe, no life

Andurejka priniesla aj čerstvú zeleninu a k nej cviklový a nivový jgurtový dip. 

Slivkové muffiny s čokoládou by Hami-mňami


Jablkové hrebene z domáceho lístkového cesta  by Poľné kvety


Who is who...☺


Kysnuté cesnakové a bryndzové  pagáče by Poľné kvety

Jablkové hrebene z domáceho lístkového cesta  by Poľné kvety

       



Mrkvová torta s mandľami, orechami, pomarančom a škoricou


Mrkvová torta s mandľami, orechami, pomarančom a škoricou


Ingrediencie

  • 300 g nastrúhanej mrkvy
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 g špaldovej celozrnnej polohrubej múky
  • 1 pomaranč - šťava a kôra najemno nastrúhaná
  • 3 vajíčka
  • 140 g dark trstinového cukru 
  • 150 ml  kokosového, alebo rastlinného oleja
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • hrsť vlašských orechov
  • 2-3-hrušky alebo iné sezónne ovocie

Vajíčka šľahám do penista s cukrom. Tenkým prúdom za stáleho miešania pridávam olej. Ostatné suché prísady okrem orechov a pomarančovej šťavy spolu premiešam. Sypkú zmes zapracujem do cesta. Na záver pridám šťavu z pomaranča a sekané vlašské orechy.

Pečiem v  klasickej tortovnici.  Na spodok tortovnice privriem papier na pečenie, boky nechám čiste, neprilepí sa.  Cesto vylejem do formy a poukladám hrušky nakrájané na plátky. Vložím do  dobre vyhriatej  rúry - zhruba pri 200°C  pečiem 60´. Riaďte sa vlastnou rúrou, aby ste tento šťavnatý koláč riadne upiekli. 

Dobrú chuť!


9/14/2014

Tekvicová podľa Ihnačáka






Jedným slovom je hrozne dobrá

Dobre, chutila najmä mne a Marošovi. Moja polovička tekvicu nemusí. V tejto polievke ju takmer nepoznať.  Na blogu mám ešte TEKVICOVÚ od Felixa - jej chuť robí kokosové mlieko, med a portské. To tretice  Na háji nájdete recept na polievka z pečenej tekvice, ktorú som postla minulý rok.  Šéfkuchára Marcela Ihnačáka vám nemusím osobitne predstavovať. 


Tekvicová polievka s parmezánom podľa receptu Marcela Ihnačáka

Ingrediencie:

• olivový olej do základu
• 1 väčšia cibuľa
• 3 strúčiky cesnaku
• vetvička šalvie (nevynechajte!!)
• 1 kg žltá maslová tekvica
• 200g  zemiakov
• 1,5 l zohriateho kuracieho vývaru
• čierne mleté korenie
• soľ

Na olivovom oleji orestujem do zlatista na drobno pokrájanú cibuľku s cesnakom a šalviou. OMG, tá vôňa! Pridám na kocky pokrájanú očistenú umytú tekvicu a zemiaky. Opekám, až kým to intenzívne nezavonia, následne podlejem vývarom, osolím. Varím 30-40 minút do mäkka, rozmixujem ponorným mixérom do hladka. Podávam s nastrúhaným parmezánom. Možno dochutiť tekvicovým olejom a pečenými tekvicovými jadierkami. 

Dobrú chuť!






9/11/2014

Polenta pečená s cukinou a kukuricou

Polenta pečená s cukinou a kukuricou

Polenta je ako deka, ktorou sa môžeme prikryť 
za chladných jesenných večerov.


Týmto receptom sa lúčim s hlavnou hviezdou tohtoročného leta v mojej prvej záhradke cukinou/cuketou. Nový facebookový kamarát, žijúci s rodinou vo Francúzku, pochádzajúci zo Slovenska,  milovník tokajského vína Igor, mi odporučil semienka špeciálnej odrody. Volá sa Niçoise, alebo cuketa z Nice - vraj výborná odroda, ktorá má vnútri málinko semiačok a málo vody, je veľmi chrumkavá a má super chuť. Semienka mi pošle, takže v roku 2015 sa môžeme tešiť na ďalší diel cuketovania.

V záhrade to postupne balíme. Zopárkrát si chlapci pochutili na uvarenej kukurici, potretej maslom a soľou, ostalo tam už len niekoľko nedozretých klasov. Zemiaky a cibuľu, ktoré sa nám urodili sme už aj pojedli. Fazuľa  je pobalíčkovaná v mraziaku, polievka z takej čerstvo obratej chutí perfektne a túto fazuľu netreba ani predmáčať, po chvíli varenia je mäkká. Mrkva, petržlen, kaleráb a zelerová vňať dosluhujú -  vždy v nedeľu do vývaru odtrhnem rovno zo záhonu čerstvé. Pažítku som viackrát úplne  zostrihla,  nasekaná na drobno je odložená v kelímku v mraziaku a vždy po ruke - ako čerstvá. Bylinky sa sušia, prípadne čerstvé sú zatiaľ ešte k dispozícii. Priebežne a po troške zrejú maliny, z dvoch kríčkov sadených minulý rok. Černice  nezakvitli, ale vyhnali naporiadok. V posledných dňoch zberám aj ozdobné tekvičky rôznych druhov, suseda mi musela cez plot podať krásnu oranžovú guľu, ktorá dozrela  u nich pri kurínoch. Mne i deťom sa veľmi páči. Medzi moje malé  radosti posledných dní patria aj nechtíky sadené začiatkom augusta - stihli rozkvitnúť. 

     



Polenta pečená s cukinou a kukuricou

Ingrediencie:

• 120 g kukuričnej krupice
• 400 ml vody
• 1 čajová lyžička vody
•  za lyžicu masla
• polievková lyžica cesnakového olivového oleja
• 1 menšia cukina
• zrniečka zo 3-4 ks uvarenej kukurice, alebo dajte kukuricu  z konzervy
• sušená zeleninová soľ na ochutenie
• 2 vajíčka

Privediem vodu s maslom a soľou do varu. Postupne za stáleho miešania vsypem kukuričnú krupicu. Keď zovrie, teplotu znížim a varím aspoň 20 minút  na slabom plameni na stredne hustú kašu - polentu. Ak máte hrniec s dvojitým dnom a rúčkou, použite ten. Odstavím, nechám dôjsť. Po 10 -15 minútach vmiešam po jednom vajíčka. Cukinu umyjem a postrúham na hrubom strúhadle, aj so šupkou. Uvarenú kukuricu (moja bola z predchádzajúceho dňa) okrojím a zrniečka spolu s cukinou vmiešam do polenty, dochutím, dosolím. Vylejem do zapekacej misy a vložim do rúry vyhriatej na 190°C. Pečiem 30 -40 minút, do zlatista. Skvele padne s majoránkovým čajom.

Nech vám chutí!




Niekde  som sa čítala že polenta je ako deka, 
ktorou sa môžeme prikryť za chladných jesenných  večerov.  
Jeseň nezaujíma žiadny kalendár, príde si kedy chce, 
 zasype nás lístím a padajúcimi orechami. 


Listy stromov a listy kníh - moja obľúbená kombinácia.



9/07/2014

Jablkový mrežovník s tvarohom, medom a vanilkou



Jablká, podobne ako hríby sa nám sypú zo všetkých strán. Snažíme sa ich čo najviac za surova zjesť. Jabĺk je však  priveľa, preto je nutné  rýchlo ich spracovať, lebo ľahko podliehajú skaze. Dnes napríklad sme varili jablkové pyré, bez osladzovania,  iba s vanilkovou dužinou. Trochu prácnejšie na prípravu, keď je veľa jabĺk, ale zaručená výborná chuť!

Mrežovník sa robí z cesta podobného tomu na jablkové pité. Tvaroh, med a vanilka ho oživujú a výborne sa dopĺňajú s jemne kyselkavými  jablkami. Robila som ho na mojom obľúbenom plechu, na ktorom nič neprihorí. Hoci nebol vymastený, ani vysypaný, hotový koláč sa po nakrojení z neho celkom ľahko vyberal. S pokojným svedomím môžete  použiť klasický plech, ten menší.

Po upečení je koláč  krehký, po odležaní na druhý deň navlhol, nie veľmi. Na jesenné víkendové poobedné kávičkovanie je ako stvorený. Pocukrovala som ho len pre efekt fotky, tiež je v ňom potenciál na zdravšiu verziu pokiaľ múku nahradíte špaldovou celozrnnou hladkou, namiesto masla dáte kokosový olej a mlieko vymeníte za vodu.


Jablkový mrežovník s tvarohom, medom a vanilkou


Cesto:
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 2 vajíčka 
  • 550 g polohrubej múky
  • 3 čajové lyžičky práčku do pečiva
  • štipka soli
  • 80 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka


Plnka 1
  • 8-10 ks jabĺk očistených a strúhaných na tenké plátky
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • vanilková drť z 1 struku vanilky (ak nemáte, dajte vanilkový cukor)


Plnka 2
  • 230 g tvarohu (hrudkovitého)
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 2-3 ks jablká 

Cesto vypracujem tak, že sypké suroviny spolu zmiešam, pridám maslo, mlieko  a vajíčka a vypracujem hladké cesto. Z vačšej polovice vyvaľkám spodný plát, podsýpam si ho pritom múkou, aby sa nelepilo o podložku. Prenesiem ho do formy.  Okraje orežem a spojím ich s druhou menšou polovicou cesta.

Obe plnky pripravím jednoducho - zmiešaním uvedených surovín. Navrstvím najskôr strúhané jablká, na to tvarohovú plnku. Na tvaroh som ešte uložila plátky jabĺk - už hrubšie, nakrájané nožom, aj so šupkou. 

Zvyšok cesta vyvaľkám a radlom nakrájam  pásiky, ktoré uložím na koláč. Prevísajúce okraje spojím a zo zvyšku utrhávam a gúľam guľky, ktorými koláč zdobím - deti vám ochotne pomôžu. 

Pečiem v rúre vyhriatej na 180°C. Zabudla som  sledovať čas, ale určite to bolo viac ako 30 minút. Keď začne rozvoniavať, bude hotový.

Dobrú chuť!











9/04/2014

Bedle na spôsob držkovej


Tento rok sezóna hubárom praje, a keďže môj otec je nadšený hubár,  neprejde týždeň, aby sa huby neobjavili v našom jedálničku. Keď nám naposledy  nadelil z bedlí (predstavte si také vysmážané s domácimi zaváraným uhorkami a krajcom čerstvého chleba), zahlásil niečo v  zmysle, že na hubách sa stravuje už 4 týždne a schudol 4 kg. On ako človek žijúci aktívnym a asketickým spôsobom  života to vôbec nepotrebuje.  Tiež je  vášnivý turista, ktorý nevynechá žiadnu príležitosť loziť po horách. Chcem sa s vami na tomto mieste podeliť o jeho "selfie",  ktorú poslal medzi inými fotkami z víkendového výstupu na Miedzianie v Poľských Tatrách.


  


Keď som sa pred pár dňami na sociálnej sieti vystatovala viedenskými rezňami z bedle, jeden kamarát to komentoval poznámkou "Ada, aj ja hrozne lubim, ale uz ich vyssi level, nielen v trojobale...-D Skus si z nich urobit "drzkovu"! Cosi zakazne...-DDD", nebolo mi viacej treba. 

Takže poslednú čerstvú dodávku bedlí  som pripravila na spôsob držkovej.  Držkovú je delikatesa, ale nie z mrazených polotovarov, ktorým naša babka hovorí, že sú ako fľuspapier, ale z poriadnych bielych držiek, doma prepraných  a  prevarených v niekoľkých vodách.  Taká poctivá držková...prišla som jej na chuť až v dospelosti. Ako malá som ju neznášala a k mojim ranným spomienkam patrí aj tá,  ako ma mama uplatila  pastelkami, ak zjem tanier držkovej. 

Bedle na spôsob držkovej

•  5-7 veľkých klobúčikov bedle jedlej
•  1 väčšia cibuľa
•  2 polievkové lyžice domácej masti
•  1 čajová lyžička drvenej rasce
•  2 čajové lyžičky sladkej mletej papriky
•  3 strúčiky cesnaku
•  majoránka
•  hubová morská soľ (spomínaná tu)

Masť roztopím a cibuľu spolu s rascou na nej restujem do zlatista. Pridám umyté a "na držky" pokrájané bedle. Pridám mletú papriku, pretlačený cesnak, soľ. Podlejem vodou - nie veľa, tak odo oka, aby držky boli ponorené.

Dochutila som  pikantnou koreniacou zmesou, ktorú mi v lete priniesla Marečka z Talianska. Obsahuje sušené plátky cesnaku, zrniečka feferónky, bazalku, petržlenovú vňať a kapary.

Do rozdusenej polievky pridám  špecle na vyvarenie. Po 15-20 minútách vypínam, už len rozmrvím v dlaniach sušenú majoránku a hotovo. Krok so špeclami môžete vynechať a  polievku  podávajte klasicky s chlebom. V zdravej verzii nahraďte masť rastlinným olejom a jedzte samotné, prípadne zahustite ovsennými, či pohánkovými vločkami.

Chutí znamenite!





Na moju veľké radosť, jeseň už neodbytne klope na dvere: