12/20/2022

Moja mama

 

 


Toto je tá najlepšia mamina, akú sme mohli mať!

Ďakujem, že si ma priviedla na tento svet a že som sa mohla zrodiť práve v tebe!

Bola si k nám, svojim štyrom dcéram láskavá, no zároveň prísna, keď  bolo treba. A prísna najviac k sebe.  Bola si to ty, kto nás učil prvé kroky,  prvé slová, prvé pozdravy. Poprosiť a poďakovať. Variť prvé jedlá a starať sa čo najlepšie o svoje vetvy i kmene. Ukázala si nám, čo je to umenie vytvoriť z domu z kameňa niečo nedefinovateľné a hrejivé, čo sa volá domov.  Si to ty mama, kto nám všetkým prišíva záplaty na diery.  Ty a práve ty, kto nás spolu s otcom učil láske k prírode. Že ako vidieť otvorenými očami všetky tie veci, čo nekúpiš za peniaze – živé bytosti v kvetoch, stromoch, napájanie mysle z oblohy pri východe a pri západe slnka, počítanie hviezd a drahokamov  v tráve a aj v prvom snehu. Ako mať radosť z maličkostí. Ako si užiť šálku horúcej kávy v spoločnosti  priateľa.  Viedla si nás k úcte k ľuďom a všetkému živému bez rozdielu. Definuje ťa pomoc a ochota, úsmev, vrúcnosť v očiach a ľútostivosť. Vreckovka v dlani. Ako by som mohla zabudnúť na  nedeľné predpoludnia  vo veľkom bazéne v Považskej Bystrici a potom poobede na naše rodinné zápolenie v „Človeče, nehnevaj sa!“ na zemi v detskej izbe,  kde sme od teba dostávali prvé lekcie pokory?

Ty a oco ste spolu vytvárali zázemie našej skromnej rodiny. Tam sme mohli my deti bezstarostne a s obitými kolenami zažívať detstvo. A aj teraz, keď sme dospelé a máme vlastné rodiny, stále ste oporou. Kiežby sme to vedeli,  čo i len čiastočne, oplatiť.

Mama naša.  Ďakujeme za tvoj čas a pozornosť, ktoré rozdávaš vnúčatám! Prajem si, aby si ešte dlho bola plná sily, dávala si svoje malé - veľké ciele a dosahovala ich! Aby si sa tešila zo života a aby ti zdravie slúžilo! Aby tvoje zranenia boli vyliečené v každodennom pohybe!  Viac sebectva a nekonečno lásky, to ti prajem!

Všetko dobré, mama!