walking with dog • new day • energy • relax • clean head
2/23/2014
2/16/2014
Медовик - Ruská medová torta
Je výborná, mäkkučká, sladká tak akurát. Ak ju vyskúšate podľa tohto receptu, budem vám vďačná za spätnú väzbu.
2. deň - plnenie torty /30 min/
3. deň - môže sa konzumovať
4. deň - je vynikajúca, mäkkulinká, uležaná
5. deň - už nie je po nej ani stopy
Nie je to asi celkom jednoduchý recept, ale niekedy sa môže hodiť mať dezert na oslavu, či party hotový deň - dva vopred.
Recept na Ruskú medovú tortu
Ingrediencie:
Medové pláty
70 g masla
3 veľké polievkové lyžice kvalitného včelieho medu
220 g práškového cukru
štipka soli
3 vajcia
1 polievková lyžica sódy bikarbóny
1 čajová lyžička vanilkového extraktu (ak ho nemáte a vynecháte, myslím, že sa svet nezrúti..)
500 g hladkej múky špeciál 00 a ďalších približne 100 g na podsýpanie pri vaľkaní/gúľaní cesta
Náplň
300 g krémový smotanový syr (dala som 2x 125 g Philadelphia a 50 g ABC - oboje dostať v Billa)
250 ml smotana na šľahanie, aspoň 30 %
1 plechovka kondenzované skaramelizované mlieko /alebo neskaramelizované dajte deň vopred na 2 hodiny uvariť v uzavretej plechovke do vodného kúpeľa) - chuťovo a konzistenčne je lepšie to, ktoré si doma urobíte
150 g zmäknutého masla
Postup
Do pol kila preosiatej múky vmiešam štipku soli. Vajíčka a sódu bikarbónu vymiešam do peny. Maslo, med a práškový cukor rozpúšťam za občasného miešania v parnom kúpeli. Dám doň dostatok vody, bude sa variť cca 40-45 minút. Keď sa cukor celkom rozpustí a vznikne hladká medová pena, primiešam do nej vyšľahané vajcia a viacmenej pravidelne, ale nie sústavne, šľahám dobrú polhodinu nad parou, aby zmes skaramelizovala. Poznáte to podľa toho, že farba hmoty stmavne. Potom odstavím z tepla. Po minútke dvoch zamiešam do hmoty múku a vznikne cesto, ktoré nechám 10-15 minút odležať. Cesto sa zdá byť mokré a ťažko predstaviteľné na vaľkanie.
Po odležaní múka v tekutej pene "napučí" a s cestom sa dá pekne pracovať. Dosku na vaľkanie vysypem múkou a na ňu pomocou stierky preklopím cesto z misky. Vyváľam ho v múke do valčeka, ktorý nakrájam na 9-10 približne rovnakých kúskov.
Uvoľním si dostatok miesta na vaľkanie, rúru zapínam na nahrievanie na 180 °C. Do rúry vložím naruby obrátený plech, dajte taký - ktorý drží rovnú plochu. Na tento účel mi vynikajúco poslúžil čierny okrúhly plech o priemere asi 40 cm, v ktorom obvykle pečieme pizzu a podobne. Je zakúpený dávno, na Slovensku, ale takéto plechy majú pôvod v Chorvátsku a v chorvátskej kuchyni - ak by to niekomu z vás napovedalo, o akom plechu je reč. Tento plech potom už len potiahnutím mriežky na ktorej je uložený povytiahnem a ukladám naň priamo pláty na papieri na pečenie a tiež iba tieto vyberám.
Pozn. 2021: Kolesá cesta som ukladala na papier na pečenie, priamo na 4 plechy a tie som točila, kým som všetky pláty neupiekli. Je to jednoduchšia manipulácia a myslím, že to aj rýchlejšie išlo.
Pláty - začnem prvým kúskom cesta, ktoré pomocou podsýpania múkou vyvaľkám na hrúbku 2-3 mm nepravidelného tvaru. Pomocou papiera na pečenie - ktorý naň položím, ho zvrtnem tak, aby skončil na tomto kuse papiera a na samotnom papier iho vykrojím pekne do kruhu. Robím to tak, že priložím naň najväčší hlboký tanier, a čo doma máme a obkrojím ho nožom.
Pozn. 2021: Použila som väčšiu misu s ostrými okrajmi a priamo vykrajovala kolesá.
Odrezky primiešam k ďalšiemu kúsku cesta - tým ho aj prehustím,a lepšie sa potom gúľa. Pripravím si aspoň tri-štyri pláty nahotovo na papieri, lebo keď ich začnem piecť, už to frčí a treba sa obracať. Pláty pečiem každý približne 5-8 minút - kým nechytia zlatavo - hnedastý odtieň - ustrážte si podľa toho, ako vám pečie rúra. Po vybratí z rúry plát nechám aj s papierom minútku vychladnúť, až potom ho jemne dám dolu (a použijem opäť na pečenie). Pláty chladím tak, že ich obraciam aj na jednu, aj na druhú stranu, aby teplom nenavlhli a aby sa presušili- cca po 5 minútach.
V jednom z receptov, z ktorých som čerpala a uvádzam ich v závere tohto postu, sa odrezky z plátov odkladali, nakoniec upiekli a použili sa na posyp torty po naplnení. Môj spôsob - primiešanie odrezkov vždy k nasledujúcej guličke cesta mi pomáhal, cesto sa mi postupne lepšie a lepšie gúľalo, nelepilo sa tak na dosku. Nakoniec mi zostali veľké odrezky, ktoré som už len vyváľala a upiekla. Tak už si vyberte, ktorý chcete spôsob.
Plnka - je jednoduchá. Dajte pozor, aby vám všetky suroviny ležali aj pol dňa, ale najmenej dve - tri hodiny spolu na kredenci, aby mali rovnakú teplotu pri spájaní. Najskôr som zmiešala časť karamelového mlieka (dulce de leche) so syrom a maslom a a časť som pridala k a vyšľahanej smotane, potom som plnku spojila. Na každé koleso natriem 3-4 polievkové lyžice plnky po celej ploche Torta sa mi zdala vysoká a tiež odrezkový desiaty plát som od hladu aj od zvedavosti vyhrýzala aj ja, aj deti..tak som na postrúhanie - pomixovanie v mixéri použila deviaty plát a torta mala celkovo osem plátov. Tortu som obtrela zvrchu aj po bokoch zvyškom plnky a posypala mrveničkou z deviateho plátu. Pri obhadzovaní bokov som sa aj zasmiala, je to celkom sranda, dostať tam tu mrveničku...veď vyskúšajte ;)).
Pozn. 2021: Urobila som torty dve, každú z piatich plátov, namiesto posypu som použila nasucho upečené plátky mandlí.
Dobrú chuť!
Zdroj inšpirácie:
Pred časom mi prišli tieto fotky zo Švajčiarská, kde si medovník podľa tohto receptu pripravila kamarátka Evka Ef s manželom, a že sa im teda krásne podaril ☺!
2/07/2014
Lamington cake
Lamington je dezert austrálskeho pôvodu. Tvorí ho kocka o rozmere 4 cm piškótového cesta obalená v tradičnej čokoládovej poleve, a potom v sušenom kokose. Lamingtonky sa niekedy podávajú ako dve polovice zlepené vrstvou krému alebo jahodovým džemom. Sú dostupné v juhoafrických a austrálskych kaviarňach, baroch, obchodíkoch i na pultoch supermarketov. Na Novom Zélande je obľúbená verzia s malinovým džemom. Nájdete ich bežne aj na letiskách.
Podľa fotografie si asi poviete- aha kokosové ježe. Mňa to tiež prvé napadlo, keď som guglila a pátrala po nejakom typickom austrálskom dezerte. Je tam podobnosť s obaľovaním piškótového cesta v čokoláde a kokose, avšak ingrediencie sú iné a tiež chuťovo je to rozdiel. Aby ste mi verili, v tomto poste uvediem aj taký klasický - sestrou používaný a obľúbený recept na sk kokosové ježe. A práve som sa dočítala, že chorváti majú tiež niečo podobné - čupavci/chlpáče.
Ježe som naposledy jedla v detstve na niektoré Vianoce - boli moje obľúbené, i keď ma moja mamina v telefóne presviedčala, že ich nikdy nerobila. Keď porovnám hmlistú spomienku so včerajšími lemingtonkami - toto cesto je vlhkejšie, hutnejšie, maslovejšie. Nie také piškótové, špongiové, suché a dieravé, ako pri kokosových ježoch. Niekomu to môže vyhovovať, inému nie.
Možno toto nie je úplne tradičný recept, avšak zaujal ma najviac spomedzi tých vygooglených "lamingtons best recipe". Napadlo ma formu na pečenie po vymazaní tukom nevysypať múkou, ale som použila kokos. Tie vône, čo sa šírili z rúry...aaach.... (alebo to bolo mojim pôstnym dňom?). Obaľovanie v čokoláde a kokose bolo na mňa prpľavé, nabudúce koláčik nakrojím do polovice, spravím naň mriežku, zalejem čokoládou a zasnežím kokosom a hotovo. Po stuhnutí a odležaní ho dokrájam na menšie na kúsky.
Tento recept je stavaný na formu 20x20 cm. Mňa zachránila naša liatinová panvica so snímateľnou rúčkou, je ozaj skvelá a všestranne použiteľná, ešte na nej nič neprihorelo, plánujem v nej i chlebik upiecť.
Môj korpus vyzeral takto:
Lamington cake
INGREDIENCIE
Korpus:
• 190 g masla
• 220 g krupicového cukru
• 1 lyžička vanilky (z v. struku)
• 3 vajíčka
• 350 g polohrubej múky
• 250 ml mlieka
Poleva:
• 220 g tmavej čokolády
• 250 smotany na šľahanie
• 1 lyžička vanilkového extraktu
Strúhaný kokos na obaľovanie
Zmäknuté maslo vymiešam s cukrom do peny, pridávam vajíčka, zapracúvam pekne po jednom. Pridám štipku soli,ktorú dávam dá sa povedať do každého cesta. Primiešam ostatné ingrediencie. Nádobu na pečenie vytriem maslom a vysypem strúhaným kokosom.
Pečiem v rúre vyhriatej na 170°C cca 30 minút. Riaďte sa svojou rúrou.
Po upečení korpus vyklopím, nechám vychladnúť a nakrájam na rovnaké kocky. Okraje som zrezala a vyjedla, boli úžasné ešte také poloteplé.
Ingrediencie na polevu na slabom ohni zohrejem a miešam, dokiaľ sa čokoláda neroztopí. Čoskoro vznikne hladká poleva v ktorej kúsky máčam a obaľujem v strúhanom kokose. Nechám odležať, stuhnúť.
Dobrú chuť!
Inšpirácia na Lamington cake pochádza odtiaľto tu.
Kokosové ježe
INGREDIENCIE
Korpus:
• 1 polievková lyžica oleja
• 250 g práškového cukru
• 3 polievkové lyžice medu
• 4 vajíčka
• 400 g polohrubej múky
• 200 ml mlieka
• ¾ prášku do pečiva
Poleva:
• 10 0 g kryštálového cukru
• 11 polievkových lyžíc vody
• 1 HERA
•20 g kakaa
• trochu rumu
Strúhaný kokos na obaľovanie
Šľahám žĺtky s cukrom a medom do hladkej peny. Pridám olej a mlieko. Pomaly zapracujem múku s práškom do pečiva a na záver postupne vmiešam tuhý sneh z bielkov. Polevu varím roztopením a dôkladným zmiešaním uvedených prísad v parnom kúpeli. Zvyšok postupu je rovnaký.
2/05/2014
Ranné svetlo
Ranné slnko čaruje, premieňa obyčajné veci na krásne, čarovné. Aspoň pre mňa...
Po návrate domov vám skvele padnú raňajky v podobe horúceho chrumkavého sendviča s mozzarelou, baby špenátom a marinovanými rajčinami.
Prajem nádherný deň! ☺
A.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)