Čím ukončiť tento nádherný rok ak nie sladkou bombou :).
Okrem dezertu nás a našich hostí čaká vynikajúca silvestrovská kapustnica - práve sa s ňou finišuje. K nej domáci chlebík - vydaril sa, zospodu sa dá naň pekne poklopať. Ochutnáme aj klobásky z diviny a k nim malé chutné minibagetky z chlebového cesta. Na zajtra je už pripravená sviečková na smotane, ktorá už čaká len na smotanu, zatiaľ spokojne odpočíva v zeleninke, korení a tmavom pive.
Ráno som upiekla slané pečivo s orieškami, tesne pred príchodom našich priateľov to budú ešte nadýchané makom posypané tyčinky z lístkového cesta.
Korpus:
1 veľký balík detských piškót ( 240 g )
100 g masla
50 g čokolády
50 g kyslej smotany
1 vanilková drť
Vnútro:
1 salko (deň vopred uvarené 2,5 hodiny vo vodnom kúpeli)
2 banány
Krém:
1 šľahačka
1 mascarpone
1 vanilkový cukor
Na zahalenie:
2 šľahačkové smotany, min. 30%
Deň vopred:
Piškóty s maslom podrvím v mixéry na drobno, no nie celkom nadrobno. Primiešam vanilku. Vo vodnom kúpeli roztopím čokoládu a zmiešam s pochúťkovou smotanou. Pridám do premiešanej sušienkovej hmoty, len tak zľahka, aby sa čokoládový toping vyskytoval kde - tu. Všetko päsťou natlačím do tortovej formy.
Na sušienky rozotriem 1/2 plechovice skaramelizovaného salka. Pokladáme na drobno pokrájané banány. Krém získam tak, že šľahačku vymiešame do tuha s 1 vanilkovým cukrom a na záver vmiešame mascarpone, navrstvím na banány.
Vložím do chladničky odležať do druhého dňa.
Deň D :
Dve šľahačové smotany vymiešat do tuha. Odoberiem z nich 1/4 a tú zmiešame zo zvyškom salka - časť salka si môžeme odložiť na zdobenie torty.
Salkom, ktoré sme zmiešali so šľahačkou natrieme tortu. Boky torty natrieme šľahačkou a tiež na vrch navrstvíme zvyšok nesladenej šľahačky, podľa vašej fantázie a chuti ozdobíme a schladíme ešte tak na 1 hodinu. Hotovo!
Slová na záver:
Ďakujem svojim čitateľom za ich podporu v uplynulom rok - človek to ozaj nerobí pre komentáre, ale naozaj si každý komentár vážim a väčšina z nich vždy rozbúcha a naplní moje ♥ radosťou :).
Tento blog mám ako záľubu popri materskej dovolenke. Mám sa ešte veľa čo učiť a zlepšovať. Rada by som tiež varila viacej ľahkých, zeleninových, dobre stráviteľných pokrmov. Je to moja novoročná výzva.
Prajem vám všetkým krásny Nový rok 2012, nech sa splnia vaše sny, vykročte im s odvahou v ústrety!