8/21/2011

Orechovo - šľahačková fantázia


Keď ho začnete jesť, nebudete chcieť prestať... orechy, šľahačka... šľahačka, orechy... lakostinka prvej triedy na sviatočný stôl. Potrebujete len bielka, cukor, orechy... a šľahačku... tiež trochu trpezlivosti a odhodlania. Ak by ste mali vyskúšať iba jeden recept z môjho blogu, nech je to táto božská mňamota!

Recept má svoju históriu v mojom receptári a získala som ho asi pred  7-8 rokmi od kolegyne z práce, ktorá nás ním ponúkla, keď oslavovala svoju 50 - tku. Od začiatku sme ho milovali, len sa nám zdal "prplavý" na prípravu. Nejaký čas  stál ladom skladom a v uplynulých týždňoch som oprášila jeho zašlú slávu, vymyslela som si svoj postup a myslím, že jeho príprava nie je až taká zložitá, keď už viem ako na to. Podelím sa s vami so všetkymi grifmi. Ak si ho doma pripravíte, nebudete ľutovať, a ani tí čo ho ochutnajú nie.



Prvá zmena,ktorú som spravila je, že pláty nepečiem na kruhoch z tortovej formy ale na obdlžnikoch, po dva, na opaku plechu. Nasladám si papier na pečenie, obstrihnem a prerežem  na rovnaký rozmer, aby som získala 8 rovnakých obdĺžnikov.


Orechy nasekám aby boli ani nie na jemno pomleté, ani nahrubo nasekané - niečo medzi tým.                  
Bielka s cukrom vyšľahám do snehu. Čo s toľkými žĺtkami? Z piatich môžete uvariť do zásoby  creme brulee; v chladničke vydrží niekoľko dní a zvyšné dve žĺtka použite na potretie slaného pečiva, napr. takého ako sú syrové tyčinky z lístkového cesta.  



Z 2-3 polievkových lyžíc na 1 plát natierate 2 tenké vrstvy plátov, ktoré 10-15 minút sušíte v rúre na 140°C, spolu 8 plátov. Keď sú ružové a zavoňajú vám, vtedy sú hotové.



Zhodíte ich z plechu a ešte z horúcich šikovne  sťahujete papier na pečenie. Ako chladnú, schnú a ako schnú, skôr sa vám polámu. Ak sa vám aj nalomia, nezúfajte, šľahačka všetky nedostatky schová.


Pláty na seba ukladajte, až keď úplne  vychladnú. Inak sa vám stane to, čo mne - že sa mi niektoré pláty zlepili, ale nerozhádzalo ma to, dala som aj po dva platy, medzi vrstvy šľahačky. Šľahačky ušľahajte, pridajte vanilkový cukor podľa chuti, ja dávam iba jeden - úplne to stačí. Ak ste zvyknutí používať na šľahačku stužovač, použite ho.  Ak nie, nič sa nestane. Pláty a celý rez  natrieme ušľahanou šľahačkovou smotanou, dáme odležať na hodinku dve, aby sa chute prepojili a pláty zmäkli.


8/18/2011

Crème brûlée


Lahodné, jemné pokušenie...alebo inak - vanilkové nebo zahalené horúcim karamelovým chrumkavým ľadom...
Recept som odkukala na tejto stránke. Žiadne experimenty sa nekonali, nasledovala som všetky pokyny majstrov. 

Potom sme už len maškrtili a ochkali a pochutnávali si, však Lenček ;)

ROZHODNE VYSKÚŠAJTE!