12/31/2011

Silvestrovská bomba * nepečený banánovo - karamelový cake


Čím ukončiť tento nádherný rok ak nie sladkou bombou :).

Okrem dezertu nás a našich hostí čaká vynikajúca silvestrovská kapustnica - práve sa s ňou finišuje. K nej domáci chlebík - vydaril sa, zospodu sa dá naň pekne poklopať. Ochutnáme aj klobásky z diviny a k nim malé chutné minibagetky z chlebového cesta. Na zajtra je už pripravená sviečková na smotane, ktorá už čaká len na smotanu, zatiaľ spokojne odpočíva v zeleninke, korení a tmavom pive.
Ráno som upiekla slané pečivo s orieškami, tesne pred príchodom našich priateľov  to budú ešte nadýchané makom posypané tyčinky z lístkového cesta.



Korpus:

1 veľký balík detských piškót ( 240 g )
100 g masla
50 g čokolády
50 g kyslej smotany
1 vanilková drť

Vnútro:
1 salko (deň vopred uvarené 2,5 hodiny vo vodnom kúpeli)
2 banány

Krém:
1 šľahačka
1 mascarpone
1 vanilkový cukor

Na zahalenie:
2 šľahačkové smotany, min. 30%


Deň vopred:

Piškóty s maslom podrvím v mixéry na drobno, no nie celkom nadrobno. Primiešam  vanilku.  Vo vodnom kúpeli roztopím čokoládu a zmiešam s pochúťkovou smotanou. Pridám do premiešanej sušienkovej hmoty, len tak zľahka, aby sa čokoládový toping vyskytoval kde - tu.  Všetko päsťou natlačím do tortovej formy.

Na sušienky  rozotriem 1/2 plechovice skaramelizovaného salka. Pokladáme na drobno pokrájané  banány. Krém získam  tak, že šľahačku vymiešame do tuha s 1 vanilkovým cukrom a na záver vmiešame mascarpone, navrstvím na banány.

Vložím do chladničky odležať do druhého dňa.

Deň D :

Dve šľahačové smotany vymiešat do tuha. Odoberiem z nich  1/4 a tú zmiešame zo zvyškom salka - časť salka si môžeme odložiť na zdobenie torty.

Salkom, ktoré sme zmiešali so šľahačkou natrieme tortu. Boky torty natrieme šľahačkou a tiež na vrch navrstvíme zvyšok nesladenej šľahačky,  podľa vašej fantázie a chuti ozdobíme a schladíme ešte tak na 1 hodinu. Hotovo!


Slová na záver:

Ďakujem svojim čitateľom za ich podporu v uplynulom rok - človek to ozaj nerobí pre komentáre, ale naozaj si každý komentár vážim a väčšina z nich vždy rozbúcha a naplní moje  ♥  radosťou :).       

Tento blog mám ako záľubu popri materskej dovolenke. Mám sa ešte veľa čo učiť a zlepšovať. Rada by som tiež varila viacej ľahkých, zeleninových, dobre stráviteľných pokrmov. Je to moja novoročná výzva.

Prajem vám všetkým krásny Nový rok 2012, nech sa  splnia vaše sny, vykročte im s odvahou v ústrety!


12/20/2011

Narodeninové torty

+
 
Víkend sa niesol v znamení osláv 1. narodenín malého Matejka. Keďže boli dve oslavy, museli byť aj dve torty. Na prvú oslavu som  pripravila  gaštanovú tortu. Mala a od nej mala veľké očakávania a s výsledkom som nebola až taká spokojná, ale torta sa nakoniec zjedla. Recept  som našla  tu. Na druhej oslave sme mali takýto fajnovučký  cheesecake.  Inšpiroval ma  fantastický recept  u Lucky.


Urobila som drobné zmeny, namiesto jabĺk boli hrušky, ktoré som nepridala dovnútra, ale spravila som ich dodatočne, ako prílohu. Do plnky som pridala 1 mascarpone, vynechala som škoricu. 

Všetkým, čo ho jedli veľmi chutil.














12/13/2011

Marokánky




Na cca 36 - 40  kúskov potrebujete:

* 250 ml šľahačky
* 75 g masla
* 200 g krupicového cukru
........................................................

* 100 g celozrnnej špaldovej múky
* 100 g hrozienok
* 50 g sekaných mandlí
* 300 g sekaných vlašských orechov
* 1 balíček kandizovaného ovocia

Na polevu:

* 15 0 g čokolády na varenie
* 20 g masla
* 40 g CERA

Najskôr si do jednej misy dám nasekané orechy, mandle, dosypem hrozienka a múku, premiešam.

Šľahačku s cukrom varím vo vodnom kúpeli, za viacmenej stáleho miešania. Keď zhustne, primiešam na kúsky pokrájané maslo. Na záver vmiešam kandizované ovocie pokrájané na väčšie kúsky, aby sa v teplej mase rozpadlo na drobnejšie kúsky. Tekutú zmes nalejem do misy na sypkú zmes, premiešam a nechám 20 minút odpočívať. Zatiaľ nahrievam rúru, na 150 °C. Marokánky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Do štvorca cca  8x8 cm 1 marokánku v množstve 1 polievková lyžica uložená do kopčeka. Pomáham si pri tom malou lyžičkou.

Pri pečení sa trošku rozlejú. Pečieme ich 20 minút vo vyhriatej rúre. Necháme dobre vychladnúť, správne upečene sú zospodu  chrumkavé, zvrchu chrumkavo - mäkké, vnútri mäkké.

Vychladnuté  podlesníky na spodnej stranu natieram roztopenou čokoládou. Tú pripravím tak, že vo vodnom kúpeli zohrievam - roztápam - nevarím! čokoládu, kúsok masla pre vôňu a  kúsok CERY.

Po vychladnutí a dokonalom vysušení skladujem na tajnom chladnom mieste až do Vianoc.



12/12/2011

Domáca fazuľovica


Je to špecialita môjho muža - bolo to prvé jedlo, ktoré mi uvaril.


Na domácu fazuľovicu budete potrebovať:

* cca 2 hrnčeky suchej  fazule - strakane,  už sa varila aj z iných druhov, zo strakatej je najlepšia
* 2 cibule
* 2 strúčiky cesnaku
* 3 plátky slaniny
* 1 paprika
* konzerva lúpaných rajčín
* 2 klobásky Cigaro
* drvená rasca
* štipka grilovacieho korenia
* gulášová pasta 
* majoránka
* soľ

Fazuľu dajte deň vopred odmočiť, a po niekoľkých hodinách vodu zlejte a vymeňte. Aby toľko nenadúvala. Na ten istý účel sa odporúča použiť aj saturejka. Potom ju varte do mäkka, tesne pred koncom pridajte  1 ČL soli. Toto je  domáca fazuľa  v napučanom stave, pred varením:


Cibuľu, slaninku aj papriku očistíte a pokrájate na kocky. Vo väčšej panvici restujete slaninu spolu so strúčikom cesnaku, sekaným na drobno. Po pár minútach  pridáte cibuľu a po dobrých 20 minútach trpezlivého miešania na miernom ohni pridáte papriku, ktorú tiež dusíte do stratena. Dva kusy klobásky typu cigaro, alebo môže byť aj ipeľská, pokrájate na mesiačiky a pridáte na panvicu, miešate a opekáte. Medzitým si pripravíte lúpané rajčiny, ktoré pokrájate na menšie kúsky a pridáte k zmesi spolu so šťavou. Túto zmes dusíme ešte takých 15-20 minút, aby sa rajčiny rozdusili. Priebežne dochutíme grilovacím korením a gulášovou pastou, aby chute lepšie prešli.Uvarenú fazuľu pridáte do panvice spolu s vodou, v ktorej sa varila. Spolu prevaríte 5-10 minút, aby zmes zhustla, tak akurát. Na záver  rozpučte  strúčik cesnaku, ak treba,  pridajte ešte  gulášovú pastu, grilovacie korenie. Rozmrvte v dlani majoránku a posypte.  Fazuľovica je jemne pikantná.  Kto má rád pikantnejšie, môže ochutiť aj rozmrvenú chilli papričku.

Podávame s chlebom, alebo aj bez chleba. Najviac chutí, na druhý deň, keď odleží a chute sa spoja.









12/06/2011

Strapačky s kyslou kapustou


Máte aj vy niekedy chuť na niečo celkom obyčajné?  U nás doma máme zemiakové halušky s kyslou kapustou a slaninkou veľmi radi. Receptov na internete na túto slovenskú pochúťku nájdete mnoho, aj s presnou gramážou surovín. Napíšem vám, ako ich robievam ja.

12/02/2011

Citrónový krém s lieskovcovými sušienkami


Knihu G. Ramsaya - Nedeľný obed s rodinou a priateľmi  máme niečo vyše roka a dlho ležala v knižnici,  zabudnutá. Včera som ju vytiahla,  prelistovala. Je  plná inšpirácií. V čase keď ju môj muž kúpil, som ju prečítala celú a odložila, nič som nevyskúšala, pritom obsahuje najmenej sto zaujímavých receptov a osobných komentárov Gordona. Vlastne sa mýlim, zopárkrát sme pripravovali  nedeľný vývar podľa jeho receptu, kde pointa tkvie v prudkom opečení mäsa aj zeleniny na oleji predtým, ako sa dajú variť - vývar je zlatisto - hnedasto zafarbený, plný intenzívnej chuti. Včera mi padol do oka recept na  smotanovo - citrónový dezert. Nič zložité, aj keď som určite nedosiahla Gordonovu dokonalosť. Jeho krém v poháriku stojí ako šľahačka, môj je krémový,  hoci keď som dodržala celý postup i suroviny.  Chuťovo je to fajnovôstka. Milujem recepty, kde zoznam ingrediencií spočítate  na prstoch jednej ruky.

Takže pre 4 osoby potrebujete:

300 ml šľahačkovej smotany
75 g krupicového cukru
šťava z 1-2 citrónov
mandľové sušienky na podávanie - mala som lieskovce, takže naše sušienky boli lieskovcové  :)

Postup:
Smotanu nalejem do malého kastróla a pridám cukor. Nechám pomaly zovrieť a stále miešam, kým sa cukor celkom nerozpustí. Keď smotana začne vrieť, varím ju za stáleho miešanie ďalšie tri minúty.
Kastról odstavím z ohňa a prilejeme šťavu z 1 citróna. Zmes čo najdôkladnejšie premiešam. Mala by začať okamžite hustnúť. Ochutnám a ak krém nie je dosť kyslý, ešte prelejem citrónovú šťavu. Mal by byť sladkokyslý a krémový.
Krém nechám chladnúť asi 5 minút a potom ho prelejem do pohárov/misiek. Prikryjeme ich priesvitnou fóliou a uložíme do chladničky na 3 hodiny, ale najlepšie na celú noc. Ak je krém príliš tuhy, vyberieme ho z chladničky 15 minút pred podávaním, aby trochu zmäkol. Podávam so sušienkami.


Moje lieskovcové sušienky:

2 bielka
150 g trstinového cukru
50 ml medu
200 g pomletých lieskovcov

Bielka s cukrom šľaháme do hladkej peny, aj 10 minút. Potom pridáme med a na koniec lieskovce. Ozdobným vreckom striekame požadované tvary na plech vyložený papierom na pečenie.
Sušíme v rúre vyhriatej na 120°C  1 hodinu.
Sú chrumkavé, výborné.