13 marca 2013

Lístková kapsa s feniklom a nivou




Fenikel naporcujem, očistím, umyjem a krátko povarím vo vode posolenej štipkou - dvomi soli. Lístkové cesto rozvaľkám, položím kus fenikla, naň plátok syru Niva a zabalím do batôžka. Otočím, uložím na plech, potriem rozšľahaným vajíčkom. Pečiem v rúre vyhriatej na 220°C, cca 10-15 minút. Plech pred vložením do rúry pofŕkam vodou a kapsy poprepichujem vidličkou. Podávame prekrojené s čerstvým zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!


11 marca 2013

Chlebový orgazmus


Dnes sa mi potvrdilo, že ako kvások  stárne,  tak naberá tie správne grády. Ako inak vysvetliť, že kvalita môjho chlebíka  sa zvyšuje a ten dnešný je zatiaľ neprekonateľne dobrý, chutný, krásny, voňavý, veľký, skrátka poriadny peceň chleba. Pružný - keď ho stlačíte a pustíte, vráti sa do pôvodného tvaru.

Včera o piatej poobede zamiesený. Dnes ráno pred siedmou premiesený, ponaťahovaný a preskladaný, kysnúci v papieri a košíku.  O ôsmej  preložený  s papierom do vyhriateho pekáča a do vyhriatej rúry, nakrojený,  priklopený vrchnákom,  pečený 20 minút na maximálnej teplote. Potom odklopený a do deviatej pečúci sa na zníženej 180°C teplote. Potom do jedenástej chladiaci sa, obskakovaný. Po jedenástej s veľkým očakávaním krájaný, koštovaný,  fotený, zbožňovaný.

Obložený cottage a žeruchou. Och a mňam!

Chlebové objavy/odkazy:
• jak-na-prvni-domaci-chleba
• co-musite-vedet-o-ceskem-chlebu
• kvaskovy-chlieb-s-okami






PS: Už sa nevieme dočkať ozajstnej jari ♥


27 februára 2013

Poctivý kvasový chlebík ražný


Chlebíky pečiem už nejaký ten rok. Kvasnicové. Zemiakové. Recept tajný, chlebík výborný, úžasný. Od mojej švarginky, s pôvodom receptu u babičky môjho partnera. Teda v ich pekárni. Upečiem krásny veľký vysoký z kila múky, ani ošatku nepotrebujem.

24 februára 2013

Orechová torta so žĺtkovým krémom



Spolu lahodne jemná, priam vianočná kombinácia.


Cesto:


  •  6 bielkov
  •  150 g  cukor krupica
  •  200 g mleté vlašské orechy
  •  3 polievkové lyžice polohrubej múky
  •  1/2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  •  štipka soli

Bielka ušľahám s cukrom do peny, pridám orechy a múku s PDP, štipku soli. Na papier na pečenie si nakreslím tri kolesá vo veľkosti torty. Obkreslila som klasickú tortovnicu  + 1 cm. Cesto som naliala na koleso, ktoré šlo so vyhriatej rúry na 180 - 200 °C na 15 - 20 minút. Záleží ako vám pečie rúra. Tri pláty som piekla- sušila asi hodinu celkového času.Po upečení som ešte z horúceho stiahla papier a nechala vychladnúť, každé koleso zvlášť.

Plnka:

  • 6 žĺtkov
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu (nemusí byť, ak nemáte)
  • 400 ml mlieka
  • 1 prášok Zlatý klas

Suroviny spolu vymiešam a uvarím na hustý puding, ktorý nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
Maslo izbovej teploty   a šesť polievkových lyžíc salka  vymiešam do peny a keď má rovnakú teplotu s vychladnutým pudingom (najlepšie je nechať spolu stáť aspoň 2 hodiny na kuchynskej linke), postupne do masla primiešavam puding, až kým nevznikne hladký nadýchaný krém. Krémom naplním pláty a tortiu nechám v chladničke zachladiť a odležať najlepšie do druhého dňa.






22 februára 2013

Krémové špenátové rizoto s údeným lososom



Na panvicu pre 4 osoby budete potrebovať:

• 400 ml ryže guľatozrnnej
• 500 - 600  ml vývaru
• 150 g údený losos
• 100 ml biele suché víno
• 100 g čerstvý baby špenát
• 250 ml smotana na šľahanie
• 2 ks jarná cibuľka
• olivový olej

Na panvici rozohrejem niekoľko lyžíc olivového oleja, pridám cibuľku nakrájanú na kocky a čoskoro aj ryžu - prepláchnutú v teplej aj studenej vode). Pražím zopár minút, kým sa ryža nezohreje a neobalí v oleji. Pridám víno a miešam, kým sa neodparí. Následne postupne prilievam vývar a za viacmenej stáleho premiešavania ryžu varím, trvá to cca 20-25 minút, do takmer mäkka. Nakoniec primiešam lososa, lístky špenátu a podlejem smotanou. Miešam ešte  pár minút, kým nie je ryža hotová a rizotko  krémové zamatové.

Dobrú chuť!




♥  Poslovia jari - prekvapenie od dcéry  ♥


20 februára 2013

Avokádová nátierka


Rozmiešame do nátierky:

1 - 2 zrelé avokáda
šťava z 1/2 citróna
1 pretlačený cesnak
1 rajčina pokrájaná nadrobno
2 - 3PL pochúťkovej smotany
soľ a chilly vločky podľa chuti
olivový olej na pokvapkanie

Podávame s  teplými suchými hriankami alebo kukuričnými tortilami.

Dobrú chuť, toto milujem.



18 februára 2013

Chlebíček náš každodenný


Kvások Annik odpočíva v chladničke,  po otvorení vonia ovocne. Piekla  som s ním  chleba, ale aj lievance, šišky - použila som ho namiesto kvasníc. V tomto poste pripájam  fotky mojich kváskových chlebíkov.  Skúšam rôzne pomery a prímesy celozrnnej a chlebovej múky, tiež špaldovej, pšeničnej i ražnej. S rascou, či s ľanom, so slnečnicou, aj tekvicou, so sušenými rajčinami. 
Veľmi dobre sa chlebík pečie podľa tohto receptu - zvládnu ho aj neskúsené gazdinky, aj bez kvásku - idú doňho kvasnice, ja dávam kvások.
Keby vás zaujímalo, aký je rozdiel medzi kváskom a kvasnicami, čítajte tu.

Dobrú chuť!







A tu sú  kvasové chlebiky od kamarátky Danky:

 "Aďka, tak tu je môj prvý celoražný chlebík z môjho 10-dňového kvásku."

Aďka, čauko, toto je môj dnešný chlebík, zatiaľ najlepší kvasový, čo sa mi podaril (fifity-fifty ražná tmavá a pšeničná chlebová múka). 

a nádherny chlebík z rímskeho hrnca, ktorý upiekla kamarátka Bibka Veronika :






Ďalšie moje chleby:








08 februára 2013

Lievance s kváskom



Cesto:

• 300 g hladkej múky
• 3 vajíčka
• 0,5 l mlieka
• 1 vanilkový cukor
• 2 polievkové lyžice práškového cukru
• 2 polievkové lyžice kvásku (alebo 30 g kvasníc) - dala som môj kvások Annik
• štipka soli

Suroviny vareškou zamiešam do hladkého cesta, ktoré nechám pol hodiny odležať. 
Panvicu na palacinky rozohrejem a pod prvý lievanec dám trošku oleja. Ostatné pečiem nasucho. 


Sú mäkkučké ako obláčik.  


Dajte si k nim, čo máte radi - čerstvé ovocie, zavaráninu, džem, nutelu, či horúcu čokoládu. Alebo javorový sirup. Alebo sladené zahustené mlieko.


05 februára 2013

Feniklový krém so syrovými chipsami

Fennel  cream soup with cheese chips/ Feniklový krém so syrovými chipsami

Nádejám sa, že dnešnou večerou vám vynahradím tie predchádzajúce. U nás sa varila už na obed a môžem potvrdiť, že malému papkáčovi Matejkovi veľmi chutila. 

01 februára 2013

Šišky (špaldové aj tradičné)


Však vyzerajú ako klasické. Ha, a sú celozrnné! A kváskové!

Aby ste nepovedali, dám vám aj klasický recept, lebo tieto šišky vás nikdy nesklamú, sú svetové. Ale ak koketujete so špaldovou múkou, kváskom a trstinovým cukrom, vyskúšajte aj môj inovovaný recept.

Červená šošovica s ľahkou omeletkou a zelerovými výhonkami

Red lentils with a light omelette  and celery shoots
Červená šošovica s ľahkou omeletkou a zelerovými výhonkami


Na porciu pre dve osoby si pripravte :

* 150 g červenej šošovice
* 2 vajíčka
* 2 bielka
* 1  ks bobkový list
* 1 ks nové korenie
* drvená rasca
* soľ a voda
______________________

Šošovicu  prepláchnem v čistej vode a dám variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Vody dám od oka, približne dvojnásobok šošovcie.
Po uvarení domäkka, čo trvá asi 20 minút, ju dosolím.

Na jednu omeletu   v miske zmiešam 1 vajíčko a 1 bielko, osolím.  Na rozohriatu palacinkáreň  natriem  mašlovačkou jemnú vrstvu oleja. Vylejem  vajíčko, posypem pomedzi prsty drvenou rascou a pomaly pečiem. Ešte keď je zvrchu trochu mokrá ju zviniem priamo na panvici do palacinky a podávam spolu so šošovicou. Šošovicu pokvapkám citrónovou šťavou - uľahčuje to vstrebávanie železa, ktoré výdatne obsahuje a dochutím zelerovými stonkami.

Dobrú chuť!


JEDLO
• nakupujme ho uvážlivo
• pripravujme starostlivo
• používajme menej pšenice a mäsa
• kupujme lokálne potraviny
• servírujme ho tak akurát (čo do množstva)
• zužitkujme všetko
NEPLYTVÁME NÍM







28 januára 2013

Kváskové dalamánky


 Som veľmi   šťastná,   že to vyšlo. 

Toto sú celozrnné chlebové dalamánky z ražnej múky, s rascou a morskou soľou. 
Zamiesené  so štvordňovým kváskom - tou časťou, ktorá sa oddeľuje a vyhadzuje.
Zvyšok kvásku  -  Kvások - bude ešte týždeň kvasiť, papkať a dozrievať.

Chutia    N E O P Í S A T E Ľ N E.

Voňajú    V Ý N I M O Č N E.

Vyzerajú...no veď sa pozrite: 



S receptom to bude horšie.  Je to taký intuitívny postup. V každej domácnosti je iný vzduch, iná teplota, preto postup nemusí platiť na sto percent. Čerpala som z viacerých stránok, ktoré uvádzam v tomto  poste. Ak sa rozhodnete vyskúšať tento recept, určite navštívte aj iné stránky a nasávajte informácie o magickom kvásku. Lebo je to celá veda. Kváskový chlieb na rozdiel od chleba kysnutého pomocou kvasníc nezvyšuje v tele množstvo kvasiniek a nepodporuje tak výskyt kožných ochorení a mykóz. Prospieva osobám trpiacim na akné, podporuje činnosť nervového systému, po jeho konzumácii nedochádza k zahlieneniu a v neposlednom rade nespôsobuje plynatosť.

Prvýkrát som sa s kváskovým chlebom stretla u Viktora na Delikatesách. Neskôr, keď som objavila u  pána Cuketku kváskovú mapu, našla som tam pani, ktorá v neďalekom meste ponúkala na odber kvások, tak som ju kontaktovala. Všetko sme mali dohodnuté, avšak nepodarilo sa nám  stretnúť. Preto som sa nakoniec rozhodla skúsiť to inou cestou a založiť si svoj vlastný kvások.  Dnes má krásavec päť dní a je to ešte nevyzreté mláďatko. Už sa neviem dočkať domácich chlebíkov a ďalších dobrôt, ktoré s jeho pomocou upečieme.  


Na výrobu kvásku som použila celozrnnú ražnú múku hladkú a vodu.

Založenie kvásku:

deň 1
Do sklenej nádoby (7 dcl zaváraninová fľaša) varechou (nie kovom) zamiešajte 100 g ražnej múky a 100 ml vody. Zakryte kuskom čistej bavlnenej handričky a voľným mikroténovým vreckom.
Nájdite jej miesto v kuchyni aby stála v izbovej teplote. Bude to miesto okupovať 10 dní.
deň 2
Kvások som prikŕmila 50 g múky a 50 ml vody.  Zmes vyzerala bez zmeny.
deň 3
Kvások bublinkuje, je hladný. Kvások som prikŕmila 50 g múky a 50 ml vody. 
deň 4 
Kvások bublinkuje, je hladný. Odobrala som polovicu, ktorá sa môže vyhodiť alebo spotrebovať k upečeniu chleba (upiekla som tieto dalamánky).  Kvások som prikŕmila 50 g múky a 50 ml vody.
deň  5-10
Kvások  budem každý deň prikrmovať 50 g múky a 50 ml vody. Na desiaty deň by mal byť dozretý a pripravený na odber alebo použitie. Ak sa nepokazí, rada sa s vami podelím. Následne poputuje do chladničky, kde bude  dlhodobo odpočívat, pričom ho každé dva týždne nezabudnem vybrať. Keď pri izbovej teplote vybuble a vyhladne, prikŕmim ho  50 g múky a 50 ml vody a vrátim späť do chladničky. Používať ho budem bez obmedzenia, verím že "navečnaveky". Už žiadne kvasnice ☺.

Ešte info pre kváskarov - pochybovačov (vytiahute z diskusie z porada.sk):
Pokaziť kvások je umenie. Kvások je totiž spoločenstvo rôznych mikroorganizmov, ktoré papajú škrob a niektoré vylučujú oxid uhličitý, niektoré alkohol, niektoré kyselinu octovú. (Alebo aj aj.) To je prostredie, ktoré týmto mikroorganizmom vyhovuje, ale je veľmi nepriateľské pre rôzne škodlivé baktérie a plesne. Cibuľu by som do kvásku nedával. (Baktérie z cibuľe sú pre kvások cudzie a nakoniec ich aj tak zahubia tie "kváskové".) Čím je kvások starší, tým je toto spoločenstvo stabilnejšie a odolnejšie proti pokazeniu. Pravdepodobne si vyhodila dobrý kvások, lebo vôňa kyslých uhoriek, dokonca vôňa odlakovača na nechty sú pri kvásku normálne. Najčastejšie ale vonia ako jablkový ocot alebo jablkové víno.











Na tejto stránke nájdete  výborné a užitočné informácie k starostlivosti o kvások  a jeho prejavom:
http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html
  Dalamánky:

Odobratý kvások som zamiešala spolu s

300 g ražnej múky
300 g chlebovej múky bielej
1 polievková lyžica soli
1 polievková lyžica rasce
450 ml vlažnej vody.

Cesto som nechala odpočívať a kysnúť. Malo vykysnúť za 4-5 hodín, ale zdalo sa mi nevykysnuté. Preto som ho nechala aj cez noc oddychovať a kyslo spolu 20 hodín. Ráno som ho premiesila rukami a vytvorila som dalamánky, ktoré som poukladala na plech s papierom na pečenie. Narezala som ich pozdĺžne, potrela výdatne vodou,  posolila a posypala rascou. Keď bola rúra dobre a na maximum vyhriata, pofŕkala som celý plech vodou (2-3 hrste vody) putovali dalamánky do nej.

Dalamánky som piekla na maxime, až kým nechytila ich kôrka farbu (cca 15 minút). Potom som ich ešte dopekala na 170°C. Celkovo sa piekli asi 35 minút.

Dobrú chuť!

Ďalšie nekonečné kváskové inšpirácie:

http://www.varimezdrave.cz/category/recepty/pecivo/
http://conovehonakopci.cz/?page_id=1430&cpage=1#comment-31372



A takéto kváskové dalamánky sa podarili Danielke :)
Andrejka, vďaka Tvojmu detailnému návodu sa mi podarili takéto kváskové dalamánky z celozrnnej ražnej múky

24 januára 2013

Fánky s mrkvovo - pamarančovým čatní


Máme tu čas fašiangov a plesov, preto tradičné fánky na našom stole nesmú chýbať. Na oživenie som k nim uvarila  mrkvovo - pomarančové čatní. Jeho chuť pripomína - neviem, či ste za socíku také poznali -  chuť domáceho pomarančového džúsu, ktorý naša mamina varievala z celých pomarančov a jabĺk a  neviem ešte z čoho...chladený chutil fantasticky, mňam, mám tu chuť na jazyku.

Tento recept mám od babky môjho chlapa. Tie jej fánky nemajú konkurenciu.

14 januára 2013

Jemná paštéta s mandľami


Veľmi obľúbená rodinná oslavová záležitosť. Pečienku možno variovať od kuracej, cez kačaciu po husaciu. Zdobiť -  dochutiť možno mandľami, či sušenými brusnicami.


Použila som:

• 500 g očistených kuracích pečienok (24 hodín marinovaných v mlieku)
• 1 menšia žltá cibuľa
• 2 štipky rozmarínu sušeného
• 0,5 dcl brandy
• 150 ml šľahačkovej smotany
• soľ podľa chuti
• 150 g masla ( z toho 50 g na poliatie hotovej paštéty a 20 g na opraženie mandlí)
• 12 ks mandlí


Cibuľu pokrájam na kocky a restujem na masle. Pridám sušený rozmarín. Keď zavonia, pridám pečienky a restujem, až dokým nie sú mäkké a voda z nich nie je odparená. Potom podlejem brandy a na silnejšom plameni nechám redukovať. Vlejem  smotanou a nechám minútku - dve prebublať, aby sa smotana preliezla všetkými ingredienciami. Hotové rozmixujem na jemno a dosolím, podľa chuti. Na masle opražím mandle, do zlatista. Potom ich nasekám na menšie kúsky a primiešame do hotovej paštéty. Naplním misky a zalejem roztopeným maslom, alebo ghee. Paštétky nechám odležať a vychladiť niekoľko hodín, ideálne do ďalšieho dňa. Podávam s hriankou, toastom alebo kúskom čerstvej bagety.

Dobrú chuť!





Blondies From Marysity



Včera som si požiačala tento zdravo-nezdravý ☺ koláčik od Marysity - ďakujem týmto za inšpiráciu.                      
S najmenším v manduce som ho mala raz - dva v rúre.


Konečne niečo, na čo moja dcéra nadšene povedala: "to je ináč dobré!".


Múku som dala špaldovú a cukor by som nabudúce úplne vynechala, Salco je sladké až až.  Pasovali by tam aj nasekané oriešky. Dobrôtka to bola.


Prajem všetkým úspešný týždeň!