Predstavte si chuť polievky zo zelenej špargle podčiarknutú fantastickým syrom Jadel, ktorý nám nosia príbuzní môjho muža z okolia Českého Krumlova.
U nás takýto syr nedostať, aspoň o tom neviem. Je to biely parený ovčí syr, tvrdý, slaný, zapletený do vrkoča. Výborne pasuje k rajčinovej polievke, špagetám...alebo ho len tak pokrájať na plátky a vychutnať k vínku, pivu namiesto korbáčikov. V chladničke nám dlho vydrží a na ideálne ochutenie pokrmov ho stačí použiť málo, lebo je veľmi slaný.
Tu o ňom dočítate viac: JADEL
Recept na jednoduchý špargľový krém:
* viazanička zelenej špargle
* 1 malá šalotka
* 1 mrkva
* slnečnicový olej
* ghee
* liter vody, alebo zeleninového vývaru
* soľ
Špargľu umyjem. Tvrdé konce odrežem - vyhodím. Chrumkavé špičky tiež odrežem, tesne pred podávaním polievky ich uparím v parnom hrnci (ak nemáte, použite podstavec na ohrievanie knedle v hrnci a krátko ich uparte).
Stonky škrabkou ošúpem, šupky nevyhadzujem - povarím ich vo vode a vývarom z nich potom podlievam polievku. Ošúpané stonky pokrájam na 2 cm kúsky, rovnako mrkvu. Oboje orestujem spolu s cibuľkou na oleji a kúsku ghee. Zalejem vývarom, osolím a uvarím do mäkka. Rozmixujem na jemný krém.
Na tanieri posypem postrúhaným Jadelom a pridám špičky špargle.
Dobrú chuť!
To bude isto výborné, odkladám, vyskúšam...
OdpovedaťOdstrániťdakujem, vyskusaj, dufam, ze zachuti :)
OdstrániťKrásne to vyzerá :3
OdpovedaťOdstrániťhttp://blog-de-la-licorne.blogspot.sk/
dakujem :)
OdstrániťVypadá to krásně! :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem,tesim sa milemu komentaru :)
OdstrániťAndy, hned bych si dala :-) Pošli jeden talíř :-)
OdpovedaťOdstrániťTeraz som to objavila, ušlo mi to nejak :-( No a keďže mam jednu viazaničku špargle v chladničke ktorú manžel ráno doniesol z obchodu idem na to. Skúsim Tvoj recept len neviem čo to je, ghee...Krásne dni prajem Andrejka.
OdpovedaťOdstrániťdakujem Majka :) ghe je prepustene maslo,zdraviu mimoriadne prospesny tuk, vygoogli si a prepusti si doma :) pa
OdstrániťAha takže maslo...no ešte že tak, lebo moja polievočka bola super aj bez toho ghee, keďže som nevedela čo to je :-) Tak idem googliť a ďakujeeem.
Odstrániťneni zac,pozdravujem :)
Odstrániťnemôžem sa dočkať piatku kedy budem doma a pochutnám si :)
OdpovedaťOdstrániťdufam zw chutila, Julie,a dakujem :)
Odstrániť