5/11/2013

Špargľový krém so syrom Jadel


Predstavte si chuť polievky zo zelenej špargle  podčiarknutú fantastickým syrom Jadel, ktorý nám nosia príbuzní môjho muža  z okolia Českého Krumlova. 

U nás takýto syr nedostať, aspoň o tom neviem. Je to biely parený ovčí syr, tvrdý, slaný, zapletený do vrkoča. Výborne pasuje k rajčinovej polievke, špagetám...alebo ho len tak pokrájať na plátky a vychutnať k vínku, pivu namiesto  korbáčikov. V chladničke nám dlho vydrží a na ideálne ochutenie pokrmov ho stačí použiť málo, lebo je veľmi slaný.


Tu o ňom dočítate viac: JADEL

Recept na jednoduchý špargľový krém:

* viazanička zelenej špargle
* 1 malá šalotka
* 1 mrkva
* slnečnicový olej
* ghee
* liter vody, alebo  zeleninového vývaru
* soľ

Špargľu umyjem. Tvrdé konce odrežem - vyhodím. Chrumkavé špičky tiež odrežem, tesne pred podávaním polievky ich uparím v parnom hrnci (ak nemáte, použite podstavec na ohrievanie knedle v hrnci a krátko ich  uparte).
Stonky škrabkou ošúpem, šupky nevyhadzujem - povarím ich vo vode a vývarom z nich potom podlievam polievku. Ošúpané stonky pokrájam na 2 cm kúsky, rovnako mrkvu. Oboje orestujem spolu s cibuľkou  na oleji a kúsku ghee. Zalejem  vývarom, osolím a uvarím do mäkka. Rozmixujem na jemný krém.

Na tanieri posypem postrúhaným Jadelom a pridám špičky špargle.

Dobrú chuť!




13 komentárov:

  1. To bude isto výborné, odkladám, vyskúšam...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásne to vyzerá :3

    http://blog-de-la-licorne.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Andy, hned bych si dala :-) Pošli jeden talíř :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teraz som to objavila, ušlo mi to nejak :-( No a keďže mam jednu viazaničku špargle v chladničke ktorú manžel ráno doniesol z obchodu idem na to. Skúsim Tvoj recept len neviem čo to je, ghee...Krásne dni prajem Andrejka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Majka :) ghe je prepustene maslo,zdraviu mimoriadne prospesny tuk, vygoogli si a prepusti si doma :) pa

      Odstrániť
    2. Aha takže maslo...no ešte že tak, lebo moja polievočka bola super aj bez toho ghee, keďže som nevedela čo to je :-) Tak idem googliť a ďakujeeem.

      Odstrániť
  5. nemôžem sa dočkať piatku kedy budem doma a pochutnám si :)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: